Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » Zemlja iz snova: ┼ávicarska ─çe davati svim gra─Ĺanima po 2.300 eura mjese─Źno ?!

Zemlja iz snova: ┼ávicarska ─çe davati svim gra─Ĺanima po 2.300 eura mjese─Źno ?!

svicarksa-pejzaz┼ávicarska bi mogla postati prva zemlja na svijetu koja ─çe svojim gra─Ĺanima davati “pla─çu” bez obzira na to rade li ili ne

┼ávicarski gra─Ĺani bi za ┼íest mjeseci trebali izi─çi na birali┼íta i na referendumu glasuju jesu li suglasni s prijedlogom da svaki odrasli gra─Ĺanin, zaposleni i nezaposleni, od dr┼żave dobije temeljni fiksni mjese─Źni dohodak.

Prijedlog je da osnovni prihod iznosi 2.500 franaka za odrasle (2.300 eura svaki mjesec), dok bi umirovljenici i djeca dobivali manje.

Ideja je da gra─Ĺani vi┼íe svoga vremena mogu posvetiti stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da cijelo vrijeme razmi┼íljaju kako ─çe zadovoljiti osnovne financijske potrebe za hranu, komunalije …

Istom idejom vodi se i vlada u Finskoj koja je najavila uvo─Ĺenje temeljnog dohotka za sve gra─Ĺane od 800 eura. Finci su najavili da ─çe pilot-projekt po─Źeti 2017. godine.

Me─Ĺutim, prvi su ovaj projekt, koji mnogi ve─ç nazivaju komunisti─Źko-utopijskim, pokrenuli u Nizozemskoj.

Bauk kru┼żi Europom – bauk “kruha bez motike“, moglo bi se re─çi parafraziraju─çi prvu re─Źenicu Manifesta komunisti─Źke partije, koji su 1848. predstavili Karl Marx i Engels.

Da bi financirala temeljni dohodak, Švicarska bi morala uvesti veće poreze za najbogatije.

Podsjetimo da su ┼ávicarci u posljednje dvije godine na referendumu odbili najni┼żu mjese─Źnu pla─çu (3.140 eura) i ograni─Źenje pla─ça menad┼żerima.

Ideja o minimalnom mjese─Źnom prihodu u ┼ávicarskoj postoji ve─ç nekoliko godina. Planirano je da se referendum odr┼żi u 2016. godini, ali jo┼í uvijek nije zakazan to─Źan datum. ┼ávicarski parlamentarci su, bez obzira na to, ve─ç uputili preporuku gra─Ĺanima da glasuju protiv tog prijedloga.

Prema ocjenama analiti─Źara gra─Ĺani ─çe sami odbiti ovaj prijedlog, zbog ure─Ĺenosti dr┼żave i zbog ─Źinjenice da su svim gra─Ĺanima prakti─Źno osigurana radna mjesta.
 
(Ve─Źernji list/uredio:NSP)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , ,