Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » Zemlja iz snova: Švicarska će davati svim građanima po 2.300 eura mjesečno ?!

Zemlja iz snova: Švicarska će davati svim građanima po 2.300 eura mjesečno ?!

svicarksa-pejzazŠvicarska bi mogla postati prva zemlja na svijetu koja će svojim građanima davati “plaću” bez obzira na to rade li ili ne

Švicarski građani bi za šest mjeseci trebali izići na birališta i na referendumu glasuju jesu li suglasni s prijedlogom da svaki odrasli građanin, zaposleni i nezaposleni, od države dobije temeljni fiksni mjesečni dohodak.

Prijedlog je da osnovni prihod iznosi 2.500 franaka za odrasle (2.300 eura svaki mjesec), dok bi umirovljenici i djeca dobivali manje.

Ideja je da građani više svoga vremena mogu posvetiti stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da cijelo vrijeme razmišljaju kako će zadovoljiti osnovne financijske potrebe za hranu, komunalije …

Istom idejom vodi se i vlada u Finskoj koja je najavila uvođenje temeljnog dohotka za sve građane od 800 eura. Finci su najavili da će pilot-projekt početi 2017. godine.

Međutim, prvi su ovaj projekt, koji mnogi već nazivaju komunističko-utopijskim, pokrenuli u Nizozemskoj.

Bauk kruži Europom – bauk “kruha bez motike“, moglo bi se reći parafrazirajući prvu rečenicu Manifesta komunističke partije, koji su 1848. predstavili Karl Marx i Engels.

Da bi financirala temeljni dohodak, Švicarska bi morala uvesti veće poreze za najbogatije.

Podsjetimo da su Švicarci u posljednje dvije godine na referendumu odbili najnižu mjesečnu plaću (3.140 eura) i ograničenje plaća menadžerima.

Ideja o minimalnom mjesečnom prihodu u Švicarskoj postoji već nekoliko godina. Planirano je da se referendum održi u 2016. godini, ali još uvijek nije zakazan točan datum. Švicarski parlamentarci su, bez obzira na to, već uputili preporuku građanima da glasuju protiv tog prijedloga.

Prema ocjenama analitičara građani će sami odbiti ovaj prijedlog, zbog uređenosti države i zbog činjenice da su svim građanima praktično osigurana radna mjesta.
 
(Večernji list/uredio:NSP)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , ,