Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ako imate Facebook Messenger, vas ┼ípijuniraju ─Źak i kada niste na telefonu

Ako imate Facebook Messenger, vas ┼ípijuniraju ─Źak i kada niste na telefonu

messenger-facebookPametni telefoni preplavljuju tr┼żi┼íte, no s njima niste sami, uviejk netko “pazi” na vas

Naš prijedlog:

Ako imate Facebook messenger na va┼íem telefonu odmah ga izbri┼íite. Zatim ga ponovno preuzmite (skinite) i pro─Źitajte uvjete ugovora. On je totalno ludilo.

Tako─Ĺer za one koji ovo nisu znali, pogledajte video ispod. Ova vijest je stara zapravo oko 5-7 godina. Zamislite ┼íto je Vlada naru─Źila i ┼íto proizvo─Ĺa─Źi mobitela sada mogu raditi?

Korisnici mobitela koji poku┼íavaju instalirati Facebook Messenger aplikaciju su tra┼żeni da pristanu na uvjete usluge koja omogu─çuju dru┼ítveno umre┼żavanje moraju pristati na uvjete kori┼ítenja mikrofona na njihovom ure─Ĺaju za snimanje zvuka u bilo koje vrijeme i bez njihovog dopu┼ítenja.

Korisnici moraju prihvatiti sporazum koji omogu─çuje Facebooku “snimanje zvuka s mikrofona … u bilo koje vrijeme i bez va┼íe potvrde.”

Messenger tako─Ĺer ovla┼í─çuje Facebook da snima video i slike sa mobilnog telefona u bilo kojem trenutku bez dozvole, kao i izravno pozivanje brojeva, ponovno bez dozvole, ┼íto bi moglo izazvati tro┼íkove.


Ali ─Źekajte, ima jo┼í! Facebook mo┼że “pro─Źitati popis poziva na va┼íem telefonu” i “─Źitati podatke o kontaktima koji su pohranjeni na va┼íem telefonu, uklju─Źuju─çi u─Źestalost kojom ste nazivani, e-po┼ítu ili koje druge komunikacije s pojedinim osobama.”

Iako ve─çina aplikacija na Android i Apple ure─Ĺajima imaju sli─Źne uvjete onima, ovo je blago re─Źeno najve─çi ┼ípijunski alat do sada.

Budu─çi da ─çe se velika ve─çina ljudi slo┼żiti s ovim uvjetima, bez da ih ─Źak i ─Źita, korisnici mobitela su suglasni da ih Facebook prati 24 sata dnevno, omogu─çavaju─çi mu neku vrstu otvorenog prislu┼íkivanja da bi ─Źak i NSA bila ljubomorna.

Ostale kompanije koje prozivode aplikacije tako─Ĺer tra┼że od vas da im omogu─çite svoju lokaciju, slanje SMS poruka s telefona koje ─çe vas ko┼ítati novaca, ─Źitati va┼íe kontakte, ─Źitati va┼í status telefona i identiteta, dobiti “puni pristup mre┼żi” va┼íih komunikacija (drugim rije─Źima slu┼íati va┼íe telefonske pozive), izmjenu ili brisanje sadr┼żaja USB pohrane i onemogu─çiti zaklju─Źavanje zaslona.

Strašno, zar ne?
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(preveo:mag.A.B./uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,