Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ako imate Facebook Messenger, vas špijuniraju čak i kada niste na telefonu

Ako imate Facebook Messenger, vas špijuniraju čak i kada niste na telefonu

messenger-facebookPametni telefoni preplavljuju tržište, no s njima niste sami, uviejk netko “pazi” na vas

Naš prijedlog:

Ako imate Facebook messenger na vašem telefonu odmah ga izbrišite. Zatim ga ponovno preuzmite (skinite) i pročitajte uvjete ugovora. On je totalno ludilo.

Također za one koji ovo nisu znali, pogledajte video ispod. Ova vijest je stara zapravo oko 5-7 godina. Zamislite što je Vlada naručila i što proizvođači mobitela sada mogu raditi?

Korisnici mobitela koji pokušavaju instalirati Facebook Messenger aplikaciju su traženi da pristanu na uvjete usluge koja omogućuju društveno umrežavanje moraju pristati na uvjete korištenja mikrofona na njihovom uređaju za snimanje zvuka u bilo koje vrijeme i bez njihovog dopuštenja.

Korisnici moraju prihvatiti sporazum koji omogućuje Facebooku “snimanje zvuka s mikrofona … u bilo koje vrijeme i bez vaše potvrde.”

Messenger također ovlašćuje Facebook da snima video i slike sa mobilnog telefona u bilo kojem trenutku bez dozvole, kao i izravno pozivanje brojeva, ponovno bez dozvole, što bi moglo izazvati troškove.

Ali čekajte, ima još! Facebook može “pročitati popis poziva na vašem telefonu” i “čitati podatke o kontaktima koji su pohranjeni na vašem telefonu, uključujući učestalost kojom ste nazivani, e-poštu ili koje druge komunikacije s pojedinim osobama.”

Iako većina aplikacija na Android i Apple uređajima imaju slične uvjete onima, ovo je blago rečeno najveći špijunski alat do sada.

Budući da će se velika većina ljudi složiti s ovim uvjetima, bez da ih čak i čita, korisnici mobitela su suglasni da ih Facebook prati 24 sata dnevno, omogućavajući mu neku vrstu otvorenog prisluškivanja da bi čak i NSA bila ljubomorna.

Ostale kompanije koje prozivode aplikacije također traže od vas da im omogućite svoju lokaciju, slanje SMS poruka s telefona koje će vas koštati novaca, čitati vaše kontakte, čitati vaš status telefona i identiteta, dobiti “puni pristup mreži” vaših komunikacija (drugim riječima slušati vaše telefonske pozive), izmjenu ili brisanje sadržaja USB pohrane i onemogućiti zaključavanje zaslona.

Strašno, zar ne?
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(preveo:mag.A.B./uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,