Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » NIKAD RAZJA┼áNJENO: 9 teorija o misterioznoj smrti Edgara Allana Poea

NIKAD RAZJAŠNJENO: 9 teorija o misterioznoj smrti Edgara Allana Poea

Edgar-Allan-PoeDo danas nitko nije sasvim siguran kako je preminuo slavni pisac

─îuveni pisac zadnji je put vi─Ĺen u javnosti 3. listopada 1849. godine u jako lo┼íem stanju. Njegov lije─Źnik je zabilje┼żio da je pred smrt dozivao Reynolda, a do danas nitko nije siguran tko bi taj ─Źovjek mogao biti. Poeova smrt je kao prepisana s njegovih stranica i iza sebe je ostavio pravu misteriju o svojoj smrti. Magazin Smithsonian izdvojio je najzanimljivije teorije o tome zbog ─Źega je Edgar Allan Poe preminuo.

Udarci

Eugene Didier je 1872. godine u svojoj knjizi “Poeov grob” govori o mogu─çnosti da je Poe naliteo na neke prijatelje na West Pointu, s kojima je oti┼íao na pi─çe. Kako Poe nije dobro podnosio alkohol, nije mu bilo potrebno puno da se opije, pa je ostavio svoje prijatelje, lutao ulicama, nakon ─Źega su ga siled┼żije oplja─Źkale i pretukle, ostaviv┼íi ga na ulici.

┼Żrtva politike

Drugi vjeruju da je Poe bio ┼żrtva neobi─Źne metode kojom se u SAD-u u 19. stolje─çu primoravalo ljude na glasanje. Bande koje su radile za odre─Ĺene stranke bi presrele ─Źovjeka na ulici, uvukle ga u sobu, tamo bi ga napile i natjerale da glasa, nekad ─Źak i vi┼íe puta. Ukoliko bi ┼żrtva odbila glasanje, banda bi ga pretukla ili ubila. S vremenom je ova teorija postala op─çeprihva─çena, posebno nakon ┼íto je 70-ih godina 19. stolje─ça Poeov biograf John Henry Ingram primio nekoliko pisama koji govore o ovoj teoriji.

Alkohol

Puno podataka govori o tome da Poe zaista nije podnosio alkohol. Poe bi bio pijan od jedne ─Źa┼íe vina, kao i njegova sestra. Oni koji su se nalazili u Poeovom okru┼żenju, priznali su da je pisac ─Źesto razmi┼íljao da se otruje alkoholom.

Trovanje uglji─Źnim dioksidom

Mnogi su pokrenuli ovu teoriju o Poeovoj smrti, smatraju─çi je mogu─çom jer se svjetlo u to vrijeme punilo ugljikom. Mnogi su odbacili ovu teoriju jer nakon testiranja vlasi Poeove kose nisu prona─Ĺeni tragovi koji bi na to ukazivali.


Trovanje ┼żivom

Za razliku od uglji─Źnog dioksida, testovi su pokazali da je Poeov organizam mjesecima prije smrti imao povi┼íenu razinu ┼żive. Me─Ĺutim, to vjerojatno posljedica ljekova koje je Poe koristio nakon ┼íto je bio Philadelphiji u vrijeme epidemije kolere. Trovanje ┼żivom moglo bi objasniti neke halucinacije i delirijum prije smrti, ali razine ┼żive prona─Ĺeni u vlasima Edgara Allana Poea i dalje su trideset puta manje od onih koje su potrebne za ovakvu vrstu trovanja.

Bjesnilo

Ovu teoriju je na konferenciji patologa 1996. godine iznio jedan lije─Źnik zajedno s listom simptoma koje je upore─Ĺivao sa simptomima pacijenata koji su bolovali od bjesnila. Lije─Źnik nije znao o kome se radi, samo je pregledao izvje┼ítaje njegovog doktora. Prema izvje┼ítaju Poeovog doktora, pisac je bio primljen u bolnicu zbog “letargije i konfuzije”, a njegovo stanje se vrlo brzo pogor┼íavalo.┬áMe─Ĺutim, ovo se ne mo┼że sigurno utvrditi bez DNK analize. Mnogi se sla┼żu s ovom teorijom jer je ovo jedina teorija koja je donesena nakon analize pri kojoj doktor nije znao o kome se radi.

Tumor na mozgu

Prilikom ekshumacije Poeovog groba, otkiveno je da se unutar njegove lubanje nalazi ne┼íto krajnje neobi─Źno. Mnogi tvrde da je rije─Ź o tumoru dok drugi pretpostavljaju da se ipak radi o ne─Źem drugom. Naime, lije─Źnik iz New Yorka je rekao Poeu da ima leziju na mozgu koja izaziva ne┼żeljene reakcije na alkohol.

Gripa

Tu je i teorija da je Poe jednostavno podlegao gripi koja je zahvatila pluća. Hladna kiša i gripa mogli su dovesti do upale pluća koja se završila smrću, dok je visoka temperatura vjerojatno utjecala na halucinacije i konfuziju.

Ubojstvo

Jo┼í jedna od mnogobrojnih teorija govori da su Poea ubila bra─ça njegove bogate zaru─Źnice Sarah Elmire Shelton. Ova teorija se ─Źesto poku┼íava dokazati novinskim ─Źlancima, pismima i sje─çanjima koja govore da je putovanje na koje je Poe oti┼íao prije svoje smrti zapravo bila posjeta njezinoj bra─çi.
 

 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , ,