Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » DOSTA IM JE KAPITALIZMA? Amerikance tijekom 2015. najvi┼íe interesiralo zna─Źenje pojma “socijalizam”

DOSTA IM JE KAPITALIZMA? Amerikance tijekom 2015. najvi┼íe interesiralo zna─Źenje pojma “socijalizam”

pretrazivanje-2015ME─ÉU ┼áEST NAJTRA┼ŻENIJIH POJMOVA BILI I “KAPITALIZAM” I “KOMUNIZAM”

Korisnici internet-ina─Źice svjetski poznatog ameri─Źkog leksikona Merriam-Webster naj─Źe┼í─çe su tijekom 2015. godine tra┼żili rije─Ź “socijalizam”.

Sa ┼żeljom da saznaju: ┼íta taj pojam zna─Źi, ┼íto je socijalizam.

U Merriam-Webster ovaj nagli – za njih neo─Źekivani – rast interesiranja za “socijalizam” povezuju s izbornom kampanjom kandidata iz redova ameri─Źke Demokratske partije Bernie Sandersa koji svoju ponudu bira─Źima predstavlja kao “socijaldemokraciju”.

Mada je interes za “socijalizam” uvijek postojao, oni koji upravljaju leksikonom tvrde da je interes za njega, u odnosu na pro┼ílu godinu, porastao za 168 posto. Porast je bio osobito veliki i uo─Źljiv od listopada – nakon prvih TV debata predsjedni─Źkih kandidata – demokrata.

Merriam-Webster je iz svega izveo zaklju─Źak: da ovakav rast zainteresiranosti za “socijalizam” pokazuje da je prestalo djelovati njegovo asociranje sa SSSR i vremenom Hladnog rata i njegovom terminologijom.

Englezi su tako─Ĺer utvrdili da je tijekom 2015. bilo velika zainteresiranost i za pojmove: “terorizam” (naro─Źito poslije napada u Parizu, Colorado Springsu i San Bernardinu), “fa┼íizam” (nakon izjave Donald Trumpa da treba zabraniti ulazak u SAD muslimanima), “rasizam” (nakon pucnjave u metodisti─Źkoj crkvi u Charlestonu) …

Na cijeni su bili i “kapitalizam” i “komunizam”. Na┼íli su se na popisu ┼íest najtra┼żenijih rije─Źi za koje su se interesirali milijuni korisnika leksikona Merriam-Webster.

Pro┼íle godine je najtra┼żenija rije─Ź bila – “kultura”. O─Źito je da ulazimo u razdoblje ne-kulture.

Merriam-Webster je ameri─Źka tvrtka koja izdaje leksikone i sli─Źne publikacije. Internet verzija leksikona funkcionira od 1996. godine.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,