Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » DOSTA IM JE KAPITALIZMA? Amerikance tijekom 2015. najviše interesiralo značenje pojma “socijalizam”

DOSTA IM JE KAPITALIZMA? Amerikance tijekom 2015. najviše interesiralo značenje pojma “socijalizam”

pretrazivanje-2015MEĐU ŠEST NAJTRAŽENIJIH POJMOVA BILI I “KAPITALIZAM” I “KOMUNIZAM”

Korisnici internet-inačice svjetski poznatog američkog leksikona Merriam-Webster najčešće su tijekom 2015. godine tražili riječ “socijalizam”.

Sa željom da saznaju: šta taj pojam znači, što je socijalizam.

U Merriam-Webster ovaj nagli – za njih neočekivani – rast interesiranja za “socijalizam” povezuju s izbornom kampanjom kandidata iz redova američke Demokratske partije Bernie Sandersa koji svoju ponudu biračima predstavlja kao “socijaldemokraciju”.

Mada je interes za “socijalizam” uvijek postojao, oni koji upravljaju leksikonom tvrde da je interes za njega, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 168 posto. Porast je bio osobito veliki i uočljiv od listopada – nakon prvih TV debata predsjedničkih kandidata – demokrata.

Merriam-Webster je iz svega izveo zaključak: da ovakav rast zainteresiranosti za “socijalizam” pokazuje da je prestalo djelovati njegovo asociranje sa SSSR i vremenom Hladnog rata i njegovom terminologijom.

Englezi su također utvrdili da je tijekom 2015. bilo velika zainteresiranost i za pojmove: “terorizam” (naročito poslije napada u Parizu, Colorado Springsu i San Bernardinu), “fašizam” (nakon izjave Donald Trumpa da treba zabraniti ulazak u SAD muslimanima), “rasizam” (nakon pucnjave u metodističkoj crkvi u Charlestonu) …

Na cijeni su bili i “kapitalizam” i “komunizam”. Našli su se na popisu šest najtraženijih riječi za koje su se interesirali milijuni korisnika leksikona Merriam-Webster.

Prošle godine je najtraženija riječ bila – “kultura”. Očito je da ulazimo u razdoblje ne-kulture.

Merriam-Webster je američka tvrtka koja izdaje leksikone i slične publikacije. Internet verzija leksikona funkcionira od 1996. godine.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,