Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Oni nešto znaju što mi ne znamo? Reuters: Za Europsku uniju je 2015. bila godina pakla, a 2016. bit će još gora

Oni nešto znaju što mi ne znamo? Reuters: Za Europsku uniju je 2015. bila godina pakla, a 2016. bit će još gora

Eu-kriza-analizaAKO BRITANIJA NA REFERENDUMU NAPUSTI EU, TIM PUTEM BI MOGLE POĆI I DANSKA, POLJSKA …

Godina je na izmaku, prema svim parametrima, bila “kao iz pakla” za EU, ali bi sljedeća mogla biti još gora ako Britanci budu glasali za izlazak iz Unije, navodi se u analizi agencije Reuters.

Geopolitički temelji Starog kontinenta nisu bili ovako uzdrmani još od pada Berlinskog zida i općeg kraha komunizma diljem istočne Europe 1989. godine, navodi britanska agencija.

Ali, za razliku od te 1989. godine, kada su potresi išli u korist Europskoj uniji i ojačali je kao takvu, krize u 2015. godine prijete da učine upravo suprotno – razore Uniju i ostave je u modricama, utučeni i prepunu novih barijera, ukazuje se u analizi Reutersa.

Pad željezne zavjese doveo je u roku od dvije godine do stvaranja jedinstvene europske valute, a poslije 15 godina i do širenju Unije na istok i NATO sve do granica Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Time se na neki način potvrdilo predviđanje Jean Monea, prvog predsjednika Europske zajednice za ugljen i čelik, koji je rekao da će se ujedinjena Europa izroditi iz krize.

Zbog ovogodišnjih “političkih i ekonomskih šokova” uslijed priljeva muslimanskih imigranata, grčkog duga, nasilja islamista i ruske vojne akcije (francuska i britanska akcija u Siriji se ne računa) doveli su do ponovnog uvođenja graničnih kontrola u mnogim mjestima, jačanja desnih i antievropskih političkih snaga.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije upozorio je da je schengenska zona ugrožena i da euro najvjerojatnije ne bi preživio ako bi se unutarnje granice zatvorile.

Razdor u EU oslikava se i u prkosu prema Angeli Merkel, neokrunjenoj kraljici Unije.

Merkel nije naišla na veliku podršku svojih EU partnera po pitanju podjele tereta oko prijema imigranata. Većina je inzistirala da je prioritet da se “zapečate” vanjske europske granice, a ne prihvat imigranata.

Neki partneri su Berlin optužili i za licemjerstvo, zbog energetskih veza s Rusijom, dok su prijatelji kao što je Francuska, Nizozemska i Danska jednostavno skamenjeni porastom desničarskih antiimigracionih snaga.

Jedan od problema koji će se najvjerojatnije pogoršati u sljedećoj godini jest taj što su glavni europski lideri politički slabi i toliko preokupirani problemima u svojim zemljama da nisu u stanju da pokrenuti potrebnu kolektivnu akciju, navodi Reuters.

Ipak, teško da bi Europskoj uniji kao takvoj išlo bolje bez “Mutti” (mamice), kako Angelu Merkel zovu kod kuće.

Britanija sve više teži izlasku iz EU, koja očito ne želi ispuniti uvjete koje je London postavio u želji da dobije povlašćeniji status u odnosu na ostale članice.

Ukoliko druga najveća ekonomska i vojna sila Europe prva napusti EU brod, to bi bio jak i bolan udarac koji bi odjeknuo u svjetskim okvirima.

“Brexit” (izlazak Britanije iz EU) bi mogao pokrenuti zahtjeve za održavanjem referenduma i u drugim zemljama – od Poljske do Danske.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,