Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » ANALIZA: “Ratovi zvijezda” protiv “Zvjezdanih staza”

ANALIZA: “Ratovi zvijezda” protiv “Zvjezdanih staza”

ratovi-zvijezda-rmocijaAko su neki filmovi znanstvene fantastike tako duboko prodrli u svakodnevni ┼żivot i kulturu, onda su to “Ratovi zvijezda” i “Zvjezdane staze”. I opet su aktualni

U kinima se prikazuje najnovija pri─Źa iz serijala “Ratovi zvijezda”, ┼íto otvara mogu─çnost da se razmi┼íljamo o razli─Źitim vizijama budu─çnosti, prenosi sajt “┼áto se pri─Źa o Americi”.

Na mnogo na─Źina, politi─Źke norme svakog dru┼ítva utje─Źu na razvoj koji je s druge strane uvjetovan razvojem tehnologija. Ipak, odre─Ĺene ograni─Źenosti tih tehnologija koje usporedo definiraju i dru┼ítva i politi─Źku realnost, stvaraju me─Ĺuovisnost izme─Ĺu stila ┼żivota i opet tehnologija. Zato je svrsishodno analizirati tehnolo┼íki razvoj vi─Ĺen kroz dva razli─Źita serijala, a iz razli─Źitih perspektiva.

Te┼íko da se ne mo┼że uo─Źiti razli─Źitost tehnologija u dva serijala tih znanstveno-fantasti─Źnih filmova.

Etos “Ratova zvijezda” mogao bi se gotovo nazvati srednjovjekovnim u odnosu na super moderne tehnologije “Zvjezdanih staza”. Galaksija kojom upravlja Imperija neodoljivo podsje─ça na ameri─Źki zapad, gdje napredne inovacije idu ruku pod ruku s primitivnim stvorenjima.

U usporedbi s ovim, visokotehnolo┼íki razvoj prikazan u “Zvjezdanim stazama” grani─Źni se sa znanstvenom fantastikom (a mnogo toga danas je realnost).

Bilo bi po┼íteno spomenuti da je ve─çina epizoda u ovom serijalu snimljen u specijalno dobro opremljenim svemirskim brodovima, uz znanstveno inovativni pristup. U jedinoj epizodi gdje se radnja doga─Ĺa na udaljenoj svemirskoj stanici “Deep Space Nine” sre─çemo stvorenja koja nisu stanovnici Federacije, stoga ne mogu imati pristup visokim tehnologijama i drugim blagodatima Federacije.

Postoji jo┼í faktora osim spomenutih kontrasta koji ─Źine razliku izme─Ĺu ta dva, tehnolo┼íki gledano, razli─Źita svijeta, ┼íto ─çemo dalje u tekstu ukratko sumirati.

Tko donosi politi─Źke i ekonomske odluke?

Kao ┼íto smo ve─ç spomenuli, ekonomski i politi─Źki poredak proizlazi iz prihva─çanja razli─Źitih vrsta tehnologija. Ta pitanja ovise io razine znanstvenih dostignu─ça, ali i stupnja kori┼ítenja tehnologija. Odabir tehnologija u jednom serijalu druga─Źiji je od izbora u drugom i zato je interesantan na─Źin kako su dono┼íene politi─Źke i ekonomske odluke.

Zapravo, razlike (ni)su tako velike. U “Ratovima zvijezda” postoji klasna i ekonomska podijeljenost – odnosno, postoje siromasi, robovi, skitnice, kao i super bogati, odnosno nekoliko klasa aristokracije. Sa druge strane, u “Zvjezdanim stazama” nailazimo na mnogo ravnomjerniju raspodjelu bogatstva, gdje mnogo vi┼íe ljudi – makar oni koji ┼żive u Federaciji imaju sve ono ┼íto im treba.

Ipak, novac kao takav ne vidimo.

Jedini oblik valute je latinijum koji ─Źuva humanoid Ferengi, jedan od omiljenih likova publike “Zvjezdanih staza”. Ne ─Źudi ┼íto se ispostavlja da je latinijum otrovna materija.

Politi─Źka postavka “Zvjezdanih staza” podrazumijeva postojanje manje-vi┼íe kompetentnih osobe koje se nalaze na odre─Ĺenim pozicijama vlasti, bez obzira na njihovo socijalno podrijetlo ili financijski status.

U “Ratovima zvijezda”, pak, ─Źitava sudbina galaksije, ─Źini se na prvi pogled, le┼żi u rukama jedne obitelji, dok mnogo toga ovisi od ishoda konflikta izme─Ĺu dva klana podjednako spretnih i iskusnih vitezova.


Novac postoji i cvijeta tijekom razdoblja crne ekonomije sa svim popratnim pojavama poput kriminala, krijum─Źarenja, kra─Ĺa … Vidimo hijerarhijski strukturirano dru┼ítvo u kojem se ro─Ĺenjem i potom pripadno┼í─çu jednom od klanova determinira sudbina pojedinca.

Gdje se bolje ┼żivi?

Dru┼ítvo u oba serijala ima svoje prednosti – te┼íko je re─çi gdje je zapravo ┼żivot bolji, mnogo ovisi o perspektive pojedinca.

Zvjezdana flota u “Zvjezdanim stazama” nije zami┼íljena da bude vojna organizacija, ali ona predvodi izvi─Ĺa─Źku misiju. Unato─Ź tome ┼íto u Zvjezdanoj floti postoje ─Źinovi admiral, kapetan i sli─Źno, ta organizacija vi┼íe podsje─ça na policiju ili ─Źak vatrogasce-spasioce, nego na vojsku. Zapravo ta struktura ima mnogo vi┼íe sli─Źnosti sa slu┼żbama sigurnosti nego sa vojskom. Usput, Federacija (u Zvjezdanim stazama) uop─çe nema vojsku, au slu─Źaju potrebe intervenira Zvjezdana flota.

Sa druge strane, Imperija u “Ratovima zvijezda” ima veliku vojsku po ─Źitavoj galaksiji, koja je uklju─Źena u operacije poput ratova svemirskih brodova, o─Źuvanja ili uni┼ítavanja planeta, ali i osiguravanja mirovnih misija. “Ratovi zvijezda” mogu se tuma─Źiti i kao pri─Źa o gra─Ĺanskom ratu izme─Ĺu tiranski nastrojene mo─çne armije i oskudno naoru┼żanih pobunjenika.

star-wars-star-trekUspore─Ĺuju─çi ta dva serijala, postaje jasno da bi u svakom slu─Źaju bilo bolje ┼żivjeti u jednom, ali bi ┼żivot bio interesantniji u drugom.

Neka tako i bude

Ako uzmemo u obzir gore re─Źeno – da su se neke sjajne ideje iz “Zvjezdanih staza”, one koje su (sasvim je mogu─çe) jo┼í nedavno djelovale kao potpuna znanstvena fantastika, a kasnije materijalizirale, to je onda ono ┼íto danas svakodnevno koristimo.

Kao ┼íto su junaci serije koristili “komunikatore”, tako mi danas koristimo mobilne telefone. Tada┼ínji mobilni kompjuteri su ono ┼íto danas poznajemo kao tablet. Uvelike koristimo i ra─Źunalne programe za prevo─Ĺenje s jednog jezika na drugi.

Tako─Ĺer, bez obzira na manjkavosti, koristimo i programe koji podsje─çaju na “pitanje i odgovor programe” koji je koristila Zvjezdana flota. Da ne govorimo o “touch screen” ekranima koje danas imamo na mobitelima, tabletima, ra─Źunalima …

“Ratovi zvijezda” su vi┼íe bili inspiracija za igra─Źke i ra─Źunalne igre. Mnogo ┼íta vi─Ĺeno u tim serijalima filmova predmet je masovne proizvodnje – bioni─Źke tehnologije, solarne baterije, roboti, hologrami, laseri … Ipak, tu je bilo malo revolucionarnih momenata, vi┼íe je u filmu kori┼íteno ono ┼íto je ve─ç postojalo u stvarnom ┼żivotu.

“Ratovi zvijezda” predstavljaju ne┼íto ┼íiru verziju svakodnevnog ┼żivota sa srednjovjekovnim primjesama – feudalni sustav, dru┼ítvena nejednakost i misticizam – s malo tehnolo┼íkih inovacija. Sa druge strane, u “Zvjezdanim stazama” vidimo kako ─çe ┼żivot izgledati u budu─çnosti sa visoko razvijenim znanstvenim dostignu─çima.

Sve u svemu “Zvjezdane staze” su vi┼íe kao proro─Źanstvo, dok su “Ratovi zvijezda” u najboljem slu─Źaju pesimisti─Źki pogled na budu─çnost koji poku┼íavamo izbje─çi.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,