Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SCHULZ: EU je u opasnosti, nitko ne može jamčiti da će u ovom vidu postojati kroz 10 godina

SCHULZ: EU je u opasnosti, nitko ne može jamčiti da će u ovom vidu postojati kroz 10 godina

martin-schulzPostojanje Europske unije nalazi se u opasnosti i nitko ne može jamčiti da će ona kroz deset godina postojati u svom današanjem obliku – upozorio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz

U intervjuu češkom sajtu Novinky, on je dodatno objasnio: “Europska unija je u opasnosti. Situacija je, nema sumnje, krajnje zabrinjavajuća. Zaista nitko ne može reći hoće li kakva je danas postojati kroz samo 10 godina”.

Schulz je u nastavku odmah dodao: “Za Europsku uniju kao civilizacijski projekt – moramo se boriti. Jer, alternativa je srozavanje ka Europi nacionalizama, granica i ograda”.

On je istovremeno naglasio da je “apsurdno vjerovati da svaka zemlja pojedinačno može izaći na kraj sa globalnm izazovima 21. stoljeća kakvi su migracije terorizam, klimatske promjene i međunarodni kriminal. Schulz je dodao da su to “problemi koji se tiču ​​kako velikih, tako i malih država”.

Predsjednik Europarlamenta je Češkim novinarima rekao i ovo:

“Na žalost, neke zemlje EU danas su prije zainteresirane za slabu Europsku uniju nego za jaku, a istovremeno je optužuju da je nesposobna da rješava glavne probleme današnjice.

Primjera radi, neke države se nisu ponijele solidarno povodom primitka migranata, pa je na kraju glavni teret pao na samo pet zemalja: Grčku, Itliju, Austriju, Njemačku i Švedsku. A da smo milijun izbjeglica rasporedili na 508 milijuna građana 28 zemalja-članica, mi bismo s tim problemom sigurno izašli na kraj “.

Schulz je posebno istaknuo da bi i za Veliku Britaniju bilo najbolje da ostane punopravni član EU.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,