Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » TEŽAK PORAZ MONSANTA NA SUDU: Dokazano je, GMO izaziva tri puta veću smrtnost!

TEŽAK PORAZ MONSANTA NA SUDU: Dokazano je, GMO izaziva tri puta veću smrtnost!

monsanto-otrov-gmoSéralinijeva studija govori o do tri puta većoj smrtnosti tretiranih skupina uz veću brzinu – najsporniji dijelovi vežu se uz tzv. ‘transgenetsku ekspresiju’ i posljedice koje sežu na buduće naraštaje

Sprega GMO-a i Monsanta podebljana opasnim glifosatom godinama puni novinske stupce, a znanstvenici koji se usude drznuti u znanstvene studije i laboratorijska istraživanja na nezavisni način bivaju etiketirani i u potpunosti diskvalificirani.

Monsantov cilj ne bira sredstva

Iako optužbe za sukob interesa, sumnjivu granicu između lobiranja i mita te klijentelizam nisu ništa novo niti strano za korporativni biznis, Monsanto je poput naftnih i ratnih korporacija u znanstvene časopise i komisije infiltrirao vlastiti kadar.

Tako su do sada uspješno nadzirali objave znanstvenih članaka, kao i zataškavanje bilo kakvih ‘problematičnih’ informacija. Sjećamo se istraživanja koje su prenijeli gotovo svi mediji, a bila je riječ o generacijskim genetskim pogreškama uzrokovanim konzumacijom GMO-a.

Štakori su jeli genetski modificirani kukuruz sa ili bez kontroverznog herbicida ‘RoundUp’, a francusko istraživanje provođeno od strane CRIIGEN tima i znanstvenika Gilles-Erica Séralinija prilično je bučno ‘protutnjalo’ medijskom scenom, no na kraju je sve proglašeno ‘lošom znanošću’. ‘Food and Chemical Toxicology’ pod pritiskom Monsanta uklanja navedenu studiju, a odgovorni za to bio je urednik za biotehnološka pitanja magazina, inače bivši Monsantovac.

Diskvalifikacija i oduzimanje kredibiliteta

Ostali magazini izuzetno oštro su napali studije, a znanstvenom timu se osim kredibiliteta nastojao oduzeti i posao. Séralini je Monsantov argument o ranijoj istoj studiji bez istih rezultata proglasio ništavnim zbog prekratnog vremena provedbe (samo 90 dana), no nitko nije niti objavio njegov demantij i mišljenje.

Upravo suprotno, posve nesklono znanstvenoj zajednici su kao alat koristili novinarske tehnike diskvalifikacije bez obzira na znatne razlike između tri mjeseca i dvije godine provedbe studije.

Podsjetimo se, Séralinijeva studija govori o do tri puta većoj smrtnosti tretiranih skupina uz veću brzinu. Kako su rezultati bili hormonalni i spolno ovisni, rak kod muških i ženskih jedinki nije se razvijao na istim područjima. Ženske značajke bili su mliječni tumori i oštećenja hipofize dok su muški imali velike tumore, zatajenje jetre i nekrozu. Najsporniji dijelovi vežu se uz tzv. ‘transgenetsku ekspresiju’ i posljedice koje sežu na buduće naraštaje.

Sudski epilog na strani znanosti

Unatoč grubim medijskim člancima, istraživanje je prošlo kroz tri rigorozne znanstvene recenzije i zaključci su ostali netaknuti. Séralini je pak u tišini započeo s tužbama protiv klevete i prvo je tužio francusko glasilo ‘Marianne’ zbog ocjene kako je njegov tim ‘prevarantski’.

Tužbu je pravomoćno dobio prije mjesec dana. Marc Fallous je pak izgubio spor kao predsjednik Francuske biomolekularne komisije jer je krivotvorio potpise za ocjene Séralinijevog istraživanja.

CRIIGEN-ovo istraživanje zbog svega je ponovno publicirano uz znanstvene recenzije, a sljedeća velika pobjeda bit će isprika medija koji su blatili čitav znanstveni tim. Séralini je dokazao da je dogmatski um uz ‘podmazivanje’ mitom postao ključna prepreka čistoj znanosti i kritičkom umu kojeg ona predstavlja – a vodeće dogme današnjosti unatoč svoj sili dokaza bivaju održavane pod interesnom domenom.

Monsanto je izgubio suđenje, no i dalje imaju sve što im je potrebno – Séralini je pak nit vodilja kako se protiv toga boriti.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,