Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: Monsanto pred sudom u Haagu zbog zločina protiv čovječnosti i ekocida

ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: Monsanto pred sudom u Haagu zbog zločina protiv čovječnosti i ekocida

monsanto-prosvjed-transparentU svibnju ove godine su iz udruge March Against Monsanto izvjestili kako namjeravaju pred sud u Haagu iduće godine izvesti američkog poljoprivrednog diva Monsanto, multinacionalnu korporaciju koja, između ostalog, proizvodi genetski modificirane organizme (GMO) i pesticide, prenosi DenHaag.fm

Tribunal će saslušati svjedoke, stotine ljudi koji su u proteklih 60 godina bili žrtve Monsanta. Nakon saslušanja svjedoka će suci i odvjetnici odlučiti što im je činiti.

“Ako Monsanto bude proglašen krivim, kompanija bi u Europi trebala biti zabranjena zbog udruživanja u zločinačku organizaciju”, rekao je prosvjednik René Lehnherr.

Zločini protiv čovječnosti

Lehnherr kaže kako je takav sud jedini način da se porazi ovaj biokemijski div.

“S ovim želimo tužiti Monsanto za zločine protiv čovječnosti. Sve je počelo ratom u Vijetnamu kada se koristio Monsantov otrov Agent Orange, a kasnije su žrtve kompanije bili i poljoprivrednici u Indiji, Kolumbiji, Maliju i mnogim drugim zemljama”, rekao je René Lehnherr.

U svibnju ove godine se Lehnherr odlučio zatražiti podršku za svoj projekt.

Monsantu će se suditi u Haagu za zločine protiv čovječnosti

Jučer je portal March Against Monsanto objavio ekskluzivnu vijest kako će se Monsantu ipak suditi u Haagu, iako kompanija uživa sve povlastice u američkim mainstream medijima, velikim dijelom zato što imaju jake veze i uspješno lobiraju na Capitol Hillu.

Međutim, izvan Sjedinjenih Država, Monsanto i njene podružnice u agrokemijskom poslovnom svijetu su uglavnom izbjegavali ili im je bilo zabranjeno poslovanje koje je bilo štetno po zdravlje i okoliš.

Monsanto gaji i uvriježenu praksu da tuži obične poljoprivrednike, još jedan slučaj koji se često prikriva, ali će se sada ova multinacionalna kompanija prvi put u naći pred sudom za zločine protiv čovječnosti, navodi se u novom izvješću kojeg je objavio portal Sustainable Pulse.

“Udruda potrošača organske hrane (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI) i Milijuni protiv Monsanta (Millions Against Monsanto) su samo neke od udruga i organizacija koje su se pridružile desecima drugih koje traže da se Monsantu sudi na međunarodnom sudu, te američku transnacionalnu korporaciju u Haagu žele vidjeti i osuditi zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti i okoliša, ekocida. Sud je zakazan za 16. listopada 2016. iduće godine na Svjetski dan hrane“, piše Sustainable Pulse.

Portal je objavio zajedničko izvješće u kojemu je najava tužbe protiv Monsanta od strane skupine organizacija, uključujući i gore spomenute, koje su svoje namjere predočile u PDF izvješću koje je predano Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja se održava do 11. prosinca u Parizu.

“Odavno je bilo vrijeme da građani svijeta izvedu Monsanto pred sud zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti i okoliša. Mi smo u Parizu ovog mjeseca rješavali najozbiljniju prijetnju s kojom se čovječanstvo suočilo u 100 – 200 000 godina evolucije – globalnim zatopljenjem i klimatskih poremećajima.

Zašto postoji toliko ugljičnog dioksida, metana i dušikovog oksida u atmosferi, a nema dovoljno ugljičnih organskih tvari u tlu? Korporativni agrobiznis, industrijsko šumarstvo, prljava i divlja industrija i poljoprivredna biotehnologija su doslovno ubili klimatske stabilizatore i ugljične kapacitete živog tla Zemlje”, rekao je Ronnie Cummins, predsjednik Udruge potrošača organske hrane.

Prema najavi, Monsantove zločine protiv okoliša će se ocjenjivati ​​pred međunarodnim sudom u Nizozemskoj.

Suđenje Monsantu, koje će se održati u Haagu od 12. do 16. listopada 2016., za cilj ima procijeniti ove navode i procijeniti štetu koju je uzrokovala ova multinacionalna kompanija. Tribunal će se oslanjati na “Smjernice o poslovanju i ljudskim pravima” usvojenim od strane Ujedinjenih naroda 2011.

Također će se procijeniti potencijalna kaznena odgovornost na temelju Rimskog Statuta kojim se utemeljio Međunarodni kazneni sud u Haagu 2002. godine i razmotrit će se je li reforma međunarodnog kaznenog prava opravdano uključila zločine protiv okoliša, ili ekocid, kao teško kazneno djelo.
 

 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,