Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » 12 vrsta prehrambenih namirnica koje smanjuju kolesterol prirodnim putem

12 vrsta prehrambenih namirnica koje smanjuju kolesterol prirodnim putem

kolesterolMeđu čudima koja su dobra za naše zdravlje uvijek su na popisu crno vino i riba

Visoke vrijednosti masti u krvi povezane su sa srčanim bolestima i moždanim udarom. Loš, LDL kolesterol, obično počinje rasti kako starimo. Ako jedete dovoljno slijedeće hrane, nastavite tako, i vrijednosti kolesterola neće se pogoršavati.

Među čudima koja su dobra za naše zdravlje uvijek su na popisu crno vino ili pak riba koja ima omega 3 masne kiseline, ali postoje i druge prehrmbene namirnice koje su sjajne za dobrobit našeg organizma.

Recimo, studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da oni koji konzumiraju orašaste plodove, mogu smanjiti razinu kolesterola za gotovo 10 posto.

1. Žitarice

Želite li smanjiti kolesterol, razmotrite kako da jednostavno promijenite doručak uvođenjem žitarica u jutarnji obrok. To bi moglo smanjiti loš kolesterol za 5.3 posto kroz samo šest tjedana. Ključan je betaglukan, tvar u žitaricama koja absorbira loš kolesterol pa ga tijelo onda izlučuje.

2. Crveno vino

Znanstvenici nam daju razlog da pijemo zbog zdravlja. Crveno vino može dobro djelovati na kolesterol. Studija sa sveučilišta Complutense u Madridu utvrdila je da osobe koje konzumiraju isti nadomjestak iz grožđa kojeg ima u crvenom vinu, smanje svoj loš kolesterol za 9 posto.

3. Losos ili masna riba

Omega tri masne kiseline su još jedno od prirodnih čuda za zdravlje. Pokazalo se da imaju zaštitni učinak protiv srčanih bolesti, demencije i mnogih drugih bolesti. Sudeći prema istraživanju sa Loma Linda sveučilišta, zamjena zasićenih masti sa omega 3 kiselinama, onima koje se nalaze u srdelama, lososu i haringi, podiže dobar kolesterol za 4 posto.

4. Orašasti plodovi

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da oni koji konzumiraju orahe šest puta tjedno kroz mjesec dana, smanje loš kolesterol za 9.3 posto. Dobra opcija su i bademi i indijski oraščići. Iako su zdravi, vodite računa da su i kalorični pa kontrolirajte porciju.

5. Čaj

Poznato je da čaj sadrži antioksidanse, a isto tako dobar je kao izvanredna obrana od visokih razina LDL (lošeg) kolesterola. Istraživanja pokazuju da crni čaj smanjuje masti za 10 posto u samo 3 mjeseca. Ova saznanja dio su velike studije kako čaj smanjuje rizik mnogih srčanih bolesti.


6. Grahorice

Znanstvenici sa sveučilišta u Arizoni utvrdili su da pola šalice graha dnevno smanjuje ukupni kolesterol za 8 posto. Tajna je u tome što je grah bogat vlaknima koja smanjuju brzinu i količinu apsorpcije kolesterola iz određene hrane. Neka grah bude jedna trećina dnevnih vlakana u vašoj prehrani.

7. Čokolada

Konačno slatka hrana zdrava za srce. Čokolada je snažan antioksidans koji pomaže izgradnji HDL (dobrog) kolesterola. U studiji iz 2007. godine sudionici koji su uzimali kakao prah povećali su razine HDL kolesterola za 5 posto u 12 tjedana. Zapamtite, morate uzimati crnu čokoladu. U usporedbi sa mliječnom, ima 3 puta više antioksidansa koji preveniraju da se krvne pločice slijepe zajedno i tako drže arterije prohodnima.

8. Margarin

Prelazak na margarin sa biljnim sterolima može pomoći smanjenju kolesterola. Biljni steroli su komponenete koje reduciraju apsorpciju kolesterola.

9. Češnjak

Osim što dodaje okus mnogoj hrani, češnjak smanjuje kolesterol, prevenira stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje krvni tlak i štiti protiv infekcija. Nova istraživaja pokazuju da pomaže da se kolesterol ne lijepi za stijenke arterija najranijoj fazi. Dva do četiri režnja dnevno bit će dovoljno.

10. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje puno je mono nezasićenih masnih kiselina koje utječu na snižavanje kolesterola.

11. Špinat

Popularno povrće sadrži puno luteina, žutog sunčanog pigmenta kojega ima u tamnom lisnatom povrću i žutanjku jaja. Lutein već ima reputaciju da čuva od degeneracije makule, glavnog uzroka sljepoće. Sadašnja istraživanja sugeriraju da pola šalce luteinom bogate hrane čuva od srčanih udara pomažući čišćenju stijenki arterija od kolesterola.

12. Avokado

Avokado je bogat izvor zdravih mono nezasićenih masti, vrste masti koja pomaže dizanju dobrog kolesterola i smanjenu lošeg. I više od bilo kojeg voća sadrži beta sitosterol koji razbija kolesterol i smanjuje količinu kolesterola koja se apsorbira iz hrane. Avokado ima dosta kalorija i masti (300 kalorija i 30 grama masti jedan plod), pa ih jedite umjereno.
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,