Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SPREMA SE KAOS: Britanski zvani─Źnik rekao da se EU raspada na dva dijela!?

SPREMA SE KAOS: Britanski zvani─Źnik rekao da se EU raspada na dva dijela!?

schengen-eu-raspadEuropska unija bi se prema ministrima unutarnjih poslova u Bruxellesu mogla rascijepiti na dva dijela!

Neimenovani du┼żnosnik EU potvrdio je za britanski “Daily Mail” da se ozbiljno razmatra izmjena Schengenskog sporazuma, po kojem bi ┼íest dr┼żava bilo izba─Źeno iz zone, dok bi unutar Unije ponovno bile uspostavljene granice.

Novi Schengen prakti─Źno predvi─Ĺa podjelu EU na dvije zone (unutarnju i vanjsku, pogledajte kartu), izme─Ĺu kojih bi se prelazilo samo uz putovnicu. Za Hrvatsku to ne bi zna─Źilo ponovno uvo─Ĺenje viza, ali bismo zato do Njema─Źke prelazili dvije granice, do Italije dvije, a do ┼ápanjolske ─Źak ─Źetiri.

Izvor “Daily Maila” iz EU objasnio je da je podjela Europe inicirana pokoljem u Parizu i migrantskom krizom, a dolazi na prijedlog Francuske.

Njema─Źka, Francuska, zemlje Beneluksa, Austrija, ┼ávicarska, ─îe┼íka, Slovenija … ─Źinile bi unutarnji prsten, ili “mini-Schengen“, dok bi ┼íest zemalja bilo izba─Źeno iz sporazuma.

Me─Ĺu njima su ┼ápanjolska, Italija, Gr─Źka i tri dr┼żave isto─Źne Europe. Ideja podrazumijeva da se izme─Ĺu te dvije zone vrate granice, jer se smatra da bi u tom slu─Źaju sigurnost unutar EU bila ve─ça, kao i kontrola granica – ka┼że neimenovani du┼żnosnik EU.

Predsjednik Europskog vije─ça Donald Tusk nije demantirao ova saznanja, ve─ç je potvrdio da ne┼íto mora mijenjati unutar Schengenske zone, jer “sat otkucava”.

Schengenski sporazum je u velikoj opasnosti. Nalazimo se u utrci s vremenom, a imamo namjeru pobijediti u toj utrci. Ne┼íto moramo u─Źiniti, pod hitno, a prvi korak je ja─Źa kontrola vanjskih granica Schengena – najavio je Tusk.

Izmjena Schengenskog sporazuma odrazila bi se i na gra─Ĺane Hrvatske, ali to, barem za sada, ne bi zna─Źilo ponovno uvo─Ĺenje viza. Ipak, ako do podjele EU do─Ĺe, do nekih zemalja bismo, umjesto jedne, prelazili dvije, tri, pa ─Źak i pet granica. Smatramo da bi uvo─Ĺenje ovakvih mjera ┼żestoko zakompliciralo ┼żivot Europljana.

Schengen nije osmi┼íljen samo radi lak┼íeg kretanja ljudi, ve─ç i robe. To zna─Źi da, ukoliko se neka roba transportira iz Austrije u ┼ápanjolsku, ona se do ┼ápanjolske ne otvara.

Ako bi se ukinuo Schengen, to bi zna─Źilo ja─Źu kontrolu te robe, provjere na svim granicama, a to iziskuje mnogo vi┼íe novca i vremena.

Politi─Źki analiti─Źar Branko Radun smatra da bi uvo─Ĺenje “mini-Schengena” dovelo do kaosa u Europi.

To bi ozna─Źilo formiranje posebne, u┼że Europe. Ovo ne samo da ─çe napraviti potpunu pomutnju u politi─Źkom smislu ve─ç u gospodarstvu, trgovini, turizmu … Pa zamislite da na svakom prijelazu ─Źekate, dajete putovnicu, kontrolira vam se prtljaga, vr┼íe milijun nekih dodatnih provjera. To traje i usporava cijeli grani─Źni proces – nagla┼íava Radun.

Analiti─Źar Dragomir An─Ĺelkovi─ç tvrdi da je ova ideja besmislena i da ─çe napraviti kaos u Europi.

Ako se ovo radi zbog terorizma, onda je bitnije da se bolje kontroliraju granice unutar ovog “mini-Schengena” jer ve─çina terorista je porijeklom iz Francuske i Belgije.

Ovako ─çe podjelom Europe na dvije zone samo biti ote┼żana komunikacija i napravt ─çe se kaos. Ovo mo┼że biti i nagovje┼ítaj da se sprema potpuna transformacija EU.
 
(intermagazin.rs/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,