Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ŠTO SE DOGAĐA? Američka agencija za lijekove odobrila je prvi novi duhanski proizvod Philip Morrisa

ŠTO SE DOGAĐA? Američka agencija za lijekove odobrila je prvi novi duhanski proizvod Philip Morrisa

fda-snus-duhanFDA, agencija koja je nemali broj puta stala na stranu farmacutskih industrija, te bezbroj puta donijela sumnjive odluke ponovo je zapanjila medicinsku zajednicu. Odobrila je korištenje duhana u svrhu zdravlja

Snus je vlažan duhan u prahu nastao kao varijanta suhog burmuta još u 18. stoljeću

Kako prenosi Washington’s Top News, Američka agencija za lijekove, FDA, u utorak je odobrila prodaju šest varijanti snus-a, proizvoda nalik vrećicama čaja, švedske kompanije Swedish Match čija je američka proizvodnja smještena u Richmondu, u državi Virginia. Snus je vrlo popularan u skandinavskim zemljama i ima sve veći udio na tržištu duhana.

Proizvod je već dostupan u prodaji preko Swedish Match i Altria group, sestrinske kompanije Philip Morrisa. Prema zakonu iz 2009. FDA je odobrila istraživanja evaluacije duhanskih proizvoda da se ustanove rizici za zdravlje i da se predlože oni proizvodi koji nemaju neki značajano štetan učinak na javno zdravlje.

Agencija je objavila da se ovi proizvodi ne smatraju sigurnima ili preporučenima. Ipak, ova vijest ohrabruje istraživanja i napore duhanskih kompanija koji traže nove proizvode koje bi prodavali kao cigarete čija prodaja pada zbog visokih poreza, zabrinutosti za zdravlje i socijalne stigme.

Alternativa duhanu za pušenje

Ne čini se da će ove švedske vrećice uzrokovati početak pušenja ili natjerati pušače da prestanu, prema izvještaju FDA. Kompanija čije je europsko sjedište u Stockholmu, zatražila je od FDA odvojenu dozvolu za prodaju snusa označenog kao manje opasnog nego cigarete ili neki drugi duhanski proizvodi. Ta se molba još preispituje.

Proizvod se počinje prodavati pod imenom Swedish Match General, Longhorn i Timber Wolf. Snus, kako ga Šveđani izgovaraju, je vlažan duhan u prahu, nastao kao varijanta suhog burmuta još u 18. stoljeću. Stavljao se na gornju usnicu.

Nije fermentiran i nema dodanih šećera. Njegova prodaja u zemljama Europske Unije nije legalna. Rusija ga je zabranila u lipnju 2013. godine. Popularan je kao alternativa duhanu za pušenje, žvakanje ili umakanje. Smatra se da američka varijanta nije ista kao švedska pa ga ne bi ni trebalo nazivati snus.
 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,