Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ispod Zemljine kore otkrivena dugogodišnja tajna

Ispod Zemljine kore otkrivena dugogodišnja tajna

zemlja-magma-plastDo ovog su otkrića znanstvenici došli proučavajući silikate magme za koje je otkriveno da su gušći od stijena koje tvore središnji plašt Zemlje

Znanstvenici tvrde ‘nekoć davno, ispod Zemljine površine, postojao je ocean magme’. Upravo ova najnovija teorija znanstvenika u suprotnosti je s onom do sada poznatom, koja tvrdi da se ispod Zemljine površine, između vanjske kore i središnje kore, nalazi sloj kamena.

Do ovog su otkrića znanstvenici došli proučavajući silikate magme za koje je otkriveno da su gušći od stijena koje tvore središnji plašt Zemlje, piše Daily Mail.

Prema otkriću, ostaci koji nastaju topljenjem silikata akumuliraju se duboko u Zemlji, točnije, na granici jezgre i plašta. Kao rezultat toga, tijekom Zemljine formacije, neposredno uz Zemljin plašt, postojao je ocean magme.

Upravo ovo otkriće riješilo bi misterij koji je dugi niz godina intrigirao znanstvenike. Pronalazak je dao odgovor na pitanje kako je moguće da se u unutrašnjosti Zemlje nalazi mješavina elemenata koja odgovara strukturi meteorita koje tvore isti elementi, odnosno materijali koji tvore i naš svijet.

Istraživanje je proveo međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Bayreuthu u Njemačkoj, na čelu sa Sylvain Petitgirard.


Pomoću X-zraka i pod ekstremnim uvjetima tlaka, znanstvenici su uspjeli izmjeriti gustoću silikatne magme. Proces je to koji do sada još nitko nije izveo.

‘Naša se vizija stvaranja Zemljine unutrašnjosti proteklih nekoliko godine iznimno promijenila, upravo zbog novih izračuna koji predviđaju vjerojatnost nakupljanje guste magme na samom vrhu jezgre, no ove modele znanstvena zajednica još uvijek nije potvrdila’, rekao je Petitgirard.

Otkriveno je da se istraživani materijal topi izložen tlakom jednakom onome koji se nalazi na dubini od 2900 kilometara, a to otkriće je iznimno važno za razumijevanje Zemljine prošlosti kao i za razumjevanje Zemljine evolucije u stanje u kakvom se danas nalazi.

Tim znanstvenika stavio je komad stakla minerala MgSiO3 između dva dijamanta te ga pritisnuo na uvjete za koje se vjeruje da su na snazi u unutrašnjosti Zemlje. Pomoću mikrometra izmjerili su gustoću minerala te otkrili da je ona gušća od stijena koje se nalaze neposredno uz Zemljin gornji plašt, a njegova je topljivost moguća i između Zemljine kore i plašta.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevnik.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,