Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ispod Zemljine kore otkrivena dugogodi┼ínja tajna

Ispod Zemljine kore otkrivena dugogodišnja tajna

zemlja-magma-plastDo ovog su otkri─ça znanstvenici do┼íli prou─Źavaju─çi silikate magme za koje je otkriveno da su gu┼í─çi od stijena koje tvore sredi┼ínji pla┼ít Zemlje

Znanstvenici tvrde ‘neko─ç davno, ispod Zemljine povr┼íine, postojao je ocean magme’. Upravo ova najnovija teorija znanstvenika u suprotnosti je s onom do sada poznatom, koja tvrdi da se ispod Zemljine povr┼íine, izme─Ĺu vanjske kore i sredi┼ínje kore, nalazi sloj kamena.

Do ovog su otkri─ça znanstvenici do┼íli prou─Źavaju─çi silikate magme za koje je otkriveno da su gu┼í─çi od stijena koje tvore sredi┼ínji pla┼ít Zemlje, pi┼íe Daily Mail.

Prema otkri─çu, ostaci koji nastaju topljenjem silikata akumuliraju se duboko u Zemlji, to─Źnije, na granici jezgre i pla┼íta. Kao rezultat toga, tijekom Zemljine formacije, neposredno uz Zemljin pla┼ít, postojao je ocean magme.

Upravo ovo otkriće riješilo bi misterij koji je dugi niz godina intrigirao znanstvenike. Pronalazak je dao odgovor na pitanje kako je moguće da se u unutrašnjosti Zemlje nalazi mješavina elemenata koja odgovara strukturi meteorita koje tvore isti elementi, odnosno materijali koji tvore i naš svijet.

Istra┼żivanje je proveo me─Ĺunarodni tim znanstvenika sa Sveu─Źili┼íta u Bayreuthu u Njema─Źkoj, na ─Źelu sa Sylvain Petitgirard.


Pomoću X-zraka i pod ekstremnim uvjetima tlaka, znanstvenici su uspjeli izmjeriti gustoću silikatne magme. Proces je to koji do sada još nitko nije izveo.

‘Na┼ía se vizija stvaranja Zemljine unutra┼ínjosti proteklih nekoliko godine iznimno promijenila, upravo zbog novih izra─Źuna koji predvi─Ĺaju vjerojatnost nakupljanje guste magme na samom vrhu jezgre, no ove modele znanstvena zajednica jo┼í uvijek nije potvrdila’, rekao je Petitgirard.

Otkriveno je da se istra┼żivani materijal topi izlo┼żen tlakom jednakom onome koji se nalazi na dubini od 2900 kilometara, a to otkri─çe je iznimno va┼żno za razumijevanje Zemljine pro┼ílosti kao i za razumjevanje Zemljine evolucije u stanje u kakvom se danas nalazi.

Tim znanstvenika stavio je komad stakla minerala MgSiO3 izme─Ĺu dva dijamanta te ga pritisnuo na uvjete za koje se vjeruje da su na snazi u unutra┼ínjosti Zemlje. Pomo─çu mikrometra izmjerili su gusto─çu minerala te otkrili da je ona gu┼í─ça od stijena koje se nalaze neposredno uz Zemljin gornji pla┼ít, a njegova je topljivost mogu─ça i izme─Ĺu Zemljine kore i pla┼íta.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevnik.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,