Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » 10 razloga zašto biste trebali piti sok od kupusa

10 razloga zašto biste trebali piti sok od kupusa

svjezi-sok-od-kupusaSok od kupusa prepun je fitonutrijenata koji oslobađaju organizam i tijelo od slobodnih radikala koji uništavaju stanice

Kupus sadržava mliječnu kiselinu koja izvrsno dezinficira debelo crijevo. Njegov sok ima odlična antiupalna svojstva koja pomažu u liječenju artritisa i ostalih degenerativnih upalnih bolesti.

Uz to, sok od kupusa dobar je i za liječenje refluksa koji se pojavljuje kod pacijenata koji uzimaju velike doze lijekova, a odličan je u i prevenciji raka pluća, debelog crijeva, želuca i raka prostate.

10 razloga zašto biste trebali piti sok od kupusa

#1. Sirovi kupus je jako antikancerogen, dok njegov sok sadržava izocijanate, grupu kemijskih sastavnica koje ubrzavaju proces metaboliziranja estrogena u našem tijelu koji nam pomaže da se obranimo od raka dojke, raka pluća, prostate, raka želuca i debelog crijeva. Osim toga, sok ovog povrća ubrzava proces oporavka pacijenata oboljelih od raka.

#2. Kupus je odličan čistač crijeva, stoga je njegov sok ljekovit kod liječenja kolitisa. Zato što sadržava dva esencijalna minerala – klor i sumpor, kupus je učinkovit i kod liječenja upalnih procesa probavnoga trakta. Ako nakon konzumacije soka od kupusa osjetite nadustost, to znači da je počeo djelovati.

#3. Kao većina ljudi, vjerojatno pokušavate skinuti nekoliko kilograma viška. Zašto u svoj dijetni režim ne biste uključiili sok od kupusa? Naime, kupus je izvrstan prirodni lijek za pretilost. Jednostavno, kupus pomaže da se očisti gornji dio vašeg probavnoga trakta tako da eliminiranje probavljene hrane postane lakše. Osim toga, kupus ne sadrži mnogo kalorija, što je velika prednost za pretile osobe.

#4. Akutni ulkusi mogu se liječiti kupusovim sokom. Njime se crijeva detoksificiraju. Kupus je bogat vitaminom U, koji je zaslužan za jačanje unutarnjeg sloja u vašem želucu koji je prijekopotreban za otpornost na ulkuse.

#5. Kupus je poznat i po svojem antiupalnom svojstvu, jer sadržava esencijalne aminokiseline. Njegov sok ima odlična antiupalna svojstva koja pomažu u liječenju artritisa i ostalih degenerativnih upalnih bolesti. Uz to, sok je ljekovit kod astme, čak i bronhitisa.

#6. Kupus, kao i njegov sok mogu se koristiti i u liječenju anemije. Naime, folna kiselina koja se nalazi u listovima kupusa smatra se važnim nutrijentom koji pomaže u izgradnji novih krvnih stanica. Stoga, ako ste anemični, ne libite se piti sok od kupusa.

#7. Budući da je kupus povrće koje je bogato antioksidansima, ono može učiniti čuda za vašu kožu. Antioksidansi pomažu u borbi protv slobodnih radikala koji vašoj koži mogu odmoći u obliku akni i prišteva. Kupus je bogat i vitaminom C koji ubrzava proces oporavka kože.

#8. Antioksidansi kupusa zaslužni su za reduciranje suhoće kože, ali i za zaustavljanje njezina preranoga starenja. Uključite kupus u izradu maski za lice i vidjet ćete kako se broj bora na vašoj koži smanjuje.

#9. Kupus se koristi i za popravljanje tena i teksture kože. Osim što sadržava kalij, koji je važan za detoksifikaciju tijela i popravljanje vašeg tena, kupus je bogat vitaminima A i E, koji pomlađuju tkivo kože. Spomenuti vitamini važni su za pomlađivanje kože.

#10. Kao što smo već rekli, kupus sadržava visoki udio sumpora, koji pomaže u jačanju kose i sprječava njezino ispadanje. Možete kupusov sok konzumirati svako jutro ili ga povremeno umiješati u masku za kosu. Kupus ne samo da pomaže kod sprječavanja ispadanja kose, već je dobar i za poticanja njezina rasta jer sadržava vitamin E i silikon.

Kako napraviti sok od kupusa? Vrlo jednostavno – kao i svaki sok od voća i povrća. Kupus valja narezati na četvrtine i staviti ga u blender s malo vode. Po želji možete nečim zasladiti i to je to. Tako jednostavno i lako.
 
(lokal.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,