Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Ono što je Churchill rekao za Balkan vrijedi i danas

Ono što je Churchill rekao za Balkan vrijedi i danas

tito-churchillBilo bi opasno zatvoriti granicu, počevši od Slovenije ili Hrvatske, jer bi time Srbija, Makedonija i Grčka bile dovedene u potpuno nekontroliranu situaciju

To ocjenjuje bečki dnevnik “Standard” i upozorava da su se odnosi u regiji pogoršali zbog izbjegličke krize.

List piše da bi najmanje zlo bilo jačanje desnih političkih snaga i da su “opasnosti mnogo veće”, jer bi “preopterećenje u migrantskoj krizi moglo dovesti do političke zlouporabe, nasilja i rastuće nesigurnosti”.

“Standard” navodi da “Makedonija i Srbija ne samo da su siromašnije, već su i nestabilnije od Grčke” i tvrdi da “tamošnje sigurnosne strukture nisu dorasle velikim krizama”.

“Makedonskom administracijom upravljaju duboki partijski interesi, i ona može u svako doba biti upotrijebljena za manipulacije”, piše list.

Churchill je Balkan okarakterizirao kao “meki trbuh Europe”, odnosno mjesto na kojem je Stari kontinent najranjiviji, a to je točno i danas, navodi bečki list.

“Standard” ukazuje da je sredinom rujna moglo vidjeti na mađarskoj granici što se događa kada jedna zemlja zatvori granice, podsjećajući da je grupa mladih, spremna na nasilje, počela nasrće na policiju i pokušavala na silu prijeći preko granice.

“Ako se granice zatvaraju, onda to može biti samo od juga ka sjeveru, u koordinaciji između Grčke i susjeda – Bugarske, Makedonije i Albanije, koja bi mogla biti dio sljedeće rute. Pošto se radi o Schengenskim granicama, EU bi mogla pomoći, kao na granici prema Turskoj”, ističe Standard.

Prema ocjeni austrijskog lista, sada je važno da se pogled ne skreće u stranu, već da se ozbiljno shvati preopterećenost i da se strateški pametno i odgovorno reagira kako se ne bi ugrozila stabilnost u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , ,