Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Čudo sa Krima: Rusi razvili tehnologiju kojom vide kroz zid na udaljenosti do 50 m

Čudo sa Krima: Rusi razvili tehnologiju kojom vide kroz zid na udaljenosti do 50 m

uredjaj-skener-zid-oko-vojska-rusijaDo jučer je ovo bilo moguće samo u znanstvenofantastičnim filmovima, a danas postaje realnost. Ruski znanstvenici su razvili tehnologiju koja omogućuje da se pokretni objekti skeniraju kroz zidove, na udaljenosti do 50 metara

Inovacijsku tehnologiju #emonocle, pomoću koje se može gledati kroz zidove, napravila je ruska tehnološka tvrtka “Emii” s Krima. Sustav se temelji na Doplerovom efektu, kada se registrira promjena radiovalova pri kretanju objekata.

“To je monovizija, elektronsko oko sa algoritmom na bazi čipa. Može se prenijeti na mobilne uređaje, aparate i tehniku, objasnio je za “Rusku reč” generalni direktor tvrtke Vladimir Starostin.

Projekt #emonocle je usmjeren prije svega na spašavanje života u različitim situacijama.

U vojne i civilne svrhe

Konstruktori smatraju da sustav može imati vojnu i civilnu primjenu.

Ministarstvo za izvanredne situacije (MCS) može koristiti ovu tehnologiju u potrazi za ljudima ispod ruševina ili za osiguravanje stanova: dok su vlasnici odsutni, sustav može otkriti curenje plina, promjenu temperature i svako kretanje po kući.

Cijena ovog kompleta (aparat i program) za civilne potrebe iznosi svega petnaestak američkih dolara.

Do 2016. se trebaju pojaviti i specijalne naočale tipa Google Glass, pomoću kojih bi se kroz zidove skeniralo kretanje na udaljenosti 30-50 metara. Vojnici s takvim naočalama mogu vidjeti siluete i kretanje protivnika kroz zidove svake zgrade.

Tehnologije gledanja kroz neprozirne pregrade i ranije su razvijane u Rusiji i inozemstvu. U oružanim snagama Ruske Federacije od 2014. se testira radar koji može uočiti kretanje iza zida, ali samo na razdaljini od oko tri metra.

Prije pola godine u SAD je počelo testiranje sličnih sustava koji funkcioniraju na drugim načelima: specijalne službe na svaki zid zgrade stavljaju senzore koji liče na mobilne telefone.

Oni uzajamno stvaraju radio-val i daju sliku na zaslonu.


“Mobilnost, domet i niska cijena su naša očigledna prednost. Kompletne informacije idu na elektroniku i jeftinije su od odgovarajućih stranih projekata”, objašnjava Starostin.

“Poseban interes i perspektive vidimo u primjeni #emonocle u ‘internetu stvari’ (Internet of Things)”. Prema prognozama analitičke grupe Berg Insight, ovo tržište će 2025. godine dostići 19 bilijuna dolara.

Tko će moći vidjeti kroz zidove?

Po riječima Vladimira Starostina, projekt je usmjeren prije svega na spašavanje života u različitim situacijama. Nije nam namjera da napravimo proizvod kojim bi svaki civil mogao pratiti i promatrati druge ljude.

Algoritam će za civilnu uporabu biti ograničen, tako da će ljudima biti dostupne samo neke informacije”.

Kako je istaknuo Starostin, rad tvrtke je danas ograničen problemima koji su izazvani nestabilnom ekonomskom situacijom i promjenom statusa poluotoka Krima.

“Poslije vraćanja Krima u sostav Rusije mi smo izgubili biznis koji nam je davao mogućnost da napredujemo bez angažiranja sredstava sa strane. Na poluotoku je sada teško dobiti bilo kakvu financijsku potporu.

Ovdje zasad financijski sustav nije potpuno napravljen, ograničeni smo u dobivanju kredita, ne postoje ulagačke tvrtke. U takvoj financijskoj pustinji možemo se uzdati samo u sebe”, rekao je Starostin za” Rusku reč “.

Po njegovim riječima, za ovaj projekt interesira se Njemačka i SAD, ali tvrtka hoće razvijati proizvodnju upravo u Rusiji, da bi očuvala tajnost informacije.

Pažnja koju je u javnosti izazvao nanijela je štetu ovom projektu, zabrinut je Starostin. “Umjesto da se bavimo tehnologijom, biti ćemo prinuđeni trošiti sredstva na nepotrebne korake, što ometa fokusiranje na bitne stvari”, žali se on.

Konstruktori su uvjereni da će njihova tehnologija promijeniti svijet. “Ja ne fantaziram, ja to vidim. Tržište će se srušiti i sve će se promijeniti “, kaže Starostin.

“U globalnim razmjerima proces je nemoguće zaustaviti. Ovo je tehnologija koja je sposobna promijeniti čitavu strukturu ekonomskih odnosa u svijetu, uključujući i novčane. Ona će biti impuls da se potrošačka ekonomija zamijeni informacijskom”.
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,