Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Tri farmaceutska otrova koje bi svaka ┼żena trebala zamijeniti s prirodnim lijekovima

Tri farmaceutska otrova koje bi svaka ┼żena trebala zamijeniti s prirodnim lijekovima

lijek-zenaVeliki dio farmacije fokusiran je i na ┼żensko zdravlje, a ┼żene su sklone vjerovati njihovim reklamama zanemaruju─çi pri tome svoje vlastito zdravlje

─îesto se danas zbog dostupnosti kemije zaboravlja na prirodu i prirodna rje┼íenja u lije─Źenju nekih bolesti.

Veliki dio farmacije fokusiran je i na ┼żensko zdravlje, a ┼żene su sklone vjerovati njihovim reklamama zanemaruju─çi pri tome svoje vlastito zdravlje. No, svatko mo┼że u─Źiniti neke pozitivne promjene u svom ┼żivotu i to mijenjaju─çi svoje navike i razmi┼íljanje.

Pogledajmo, stoga, koje su neke od prirodnih, ne┼íkodljivih zamjena koje ┼żene mogu koristiti za svoje zdravlje.

1. Medvjetka i brusnica umjesto antibiotika

Upala mokra─çnog mjehura je ─Źesta ┼żenska boljka. Za ovu bolest se uvijek propisuju antibiotici koji uni┼ítavaju prirodnu floru crijeva i koji uni┼ítavaju jednako i dobre i lo┼íe bakterije. Uva Ursi ili medvjetka je biljka kojom su stolje─çima na┼íi preci lije─Źili upale.

Koristi se kao prirodni diuretik i homeopatski lijek za bolesti poput infekcije mokra─çnog sustava prvenstveno zbog dva kemijska sastojka: arbutin i hidrokinon. Ova biljka je tako─Ĺer puna antioksidansa i ima adstrigentan utjecaj pa se prirodno bori protiv ne┼żeljene bakterije koja uzrokuje upale.

Brusnica sadr┼żi C vitamin, dijetalna vlakna, minerale i razne va┼żne mikronutrijente.

Izvor su antioksidansa polifenola, fitokemikalije koja ima mogu─çe prednosti za kardiovaskularni sustav i imunolo┼íki sustav. Jedna studija potvr─Ĺuje ovaj lijek za lije─Źenje i spre─Źavanje infekcije.

U─Źinkovitost soka od brusnice i ekstrakti kao profilakti─Źke sredstvo protiv u─Źestalih infekcija mokra─çnih kanala dobro su dokumentirani kod ┼żena.

Proantocijanidini se tako─Ĺer mogu primijeniti za lije─Źenje drugih uobi─Źajenih bolesti bakterijske patogeneze, npr. kod bakterije Helicobacter pylori koja je povezana sa gastritisom i karijesom i parodontnih bolesti.

2. Prirodni lijekovi za menstrualne gr─Źeve

Postoje dvije vrste menstrualnih gr─Źeva: primarna i sekundarna dismenoreja. Obje vrste jednako mu─Źe milijune ┼żena. Umjesto tamanjenja tableta protiv bolova, poku┼íajte pove─çati unos omega-3 masnih kiselina, uzimati vi┼íe magnezija i poku┼íati akupresuru.


Ovo ─çe sve spasiti endokrini sustav od proizvodnje vi┼íe hormona stresa, koji se mo┼że dogoditi zbog visoke razine kofeina u proizvodima za ubla┼żavanje menstrualnih bolova. Prekomjerna upotreba lijekova protiv bolova tako─Ĺer utje─Źe negativno na va┼í probavni sustav.

3. Zdrave namirnice umjesto lijekova za sni┼żavanje kolesterola

Prema studiji, ┼żene u menopauzi koje uzimaju lijekove za sni┼żavanje kolesterola u pove─çanoj su opasnosti od razvoja dijabetesa. Istra┼żiva─Źi su koristili podatke od 153.840 ┼żena bez dijabetesa prosje─Źne dobi od 63,2 godina.

Nakon tri godine bilo je 10.242 novih slu─Źajeva dijabetesa.

┼Żene koje su uzimale statine imale su 71% ve─çi rizik od pojave dijabetesa u odnosu na ┼żene koje nisu uzimale lijekove. ─îak i nakon prilagodbe na druge potencijalne varijable, uklju─Źuju─çi dob, rasu ili etni─Źku pripadnost i indeks tjelesne mase, prona─Ĺen je rizik od 48%.

Iako se statini sve vi┼íe prepisuju kao lijek za sni┼żavanje kolesterola i za sr─Źana oboljenja, dokazi za to su dvojbeni. Prema jednim nalazima, statini mogu prevenirati samo drugi infarkt, a ne i prvi.

Povezani su sa vi┼íe od 300 razli─Źitih ┼ítetnih u─Źinaka u recenziranim istra┼żivanjima, uklju─Źuju─çi rak i o┼íte─çenje jetre.

Kako bi smanjili previsok kolesterol i prevenirali kardiovaskularne bolesti u svoju prehranu jednostavno uklju─Źite zdrave namirnice kao ┼íto su:

Jabuke: studija ukazuje da ┼żene u postmenopauzi koje jedu jednu jabuku dnevno snai┼żavaju LDL kolesterol te podi┼żu HDL kolesterol.

Grah: jedna ┼íalica graha dnevno mo┼że sniziti LDL kolesterol za 24%

Riba: masna riba koja sadr┼żi omega-3 masne kiseline mo┼że smanjiti krvni tlak i rizik od razvoja krvnih ugru┼íaka. Dobri izvori su losos, sku┼ía, pastrva, haringa, tuna i srdele.

Ora┼íasti plodovi: bogati antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama koji poma┼żu u smanjenju kolesterola i ┼ítite od bolesti srca i mo┼żdanog udara.

─îokolada: Kakao, glavni sastojak ove omiljene poslastice, pokazalo se u mnogim studijama da sni┼żava krvni tlak, smanjuje rizik od mo┼żdanog udara, pobolj┼íava otpornost na inzulin, pove─çatva HDL kolesterol, te smanjuje ukupnu smrtnost.
 
(dnevno.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,