Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » HRVATSKA PRIČA! Telegram: Uhvatili smo vodećeg hrvatskog proizvođača zdrave hrane u organiziranoj pljački kupaca

HRVATSKA PRIČA! Telegram: Uhvatili smo vodećeg hrvatskog proizvođača zdrave hrane u organiziranoj pljački kupaca

eko-sever-organskoTrenuto se u Hrvatskoj događa najveće razotkrivanje pljačke hrvatskih građana pomoću “organske hrane”, a firme koje vrše kontrolu ekoloških proizvoda se štite napadima na zviždače

Naš je stav da bi kupci u dućanima morali dobiti ono što su platili. Eko Sever je na veletržnici potajno kupovao povrće najniže kvalitete i prodavao pod organskom hranom sa certifikatom

Istraživački tim Telegrama je otkrio da jedan od vodećih hrvatskih proizvođača ekološke hrane, Eko Sever, u tajnim noćnim transportima kupuje robu s veletržnice na kojoj se ne prodaju ekološke namirnice i prebacuje je u svoja skladišta. Isti proizvođač godinama tvrdi da u dućanima prodaje isključivo svoje ekološko voće i povrće, bez otkupa od drugih proizvođača.

U noći sa srijede na četvrtak, u 3.00, neoznačeni kamion registracijskih oznaka ZG8888KB stigao je na Zelenu tržnicu, zagrebačku veletržnicu za voće i povrće. Utovarili su razno povrće, a nakon 25 minuta vozač je sjeo u kamion i otišao s tržnice. Telegramovi reporteri njihovu su interakciju promatrali s nekoliko desetaka metara udaljenosti.

Kamion je otišao do kuće na Vukomerečkoj cesti 4, na adresi na kojoj je registrirana tvrtka Eko Sever proizvodnja d.o.o., svjetla u kući bila su ugašena. U 3.47 sati iz kuće je izašla gospođa Ivka Sever, supruga vlasnika tvrtke Marija Severa i otvorila dvorišna vrata. Pet minuta kasnije, u 3.52, kamion je stigao i ušao u dvorište. Nakon istovara iza kuće, kamion je u 4.03 otišao.

Kamion prazan stiže na Zelenu tržnicu, 3:00 ujutro. Ukrcaj robe u kamion (03:00 – 03:25). Kamion stiže u sjedište Eko Severa, 3:52 ujutro. Kamion ulazi u dvorište i iskrcava robu. Vrata za kamionom zatvara Ivka Sever, supruga vlasnika.

Reporteri Telegrama dvije su noći promatrali i snimali transakciju i transport koje su nam izvori upoznati s proizvođačima opisali kao uhodanu višegodišnju operaciju prevare. Vukomerečka cesta 4 je adresa na kojoj je Eko Sever proizvodnja d.o.o., a to je tvrtka direktora Marija Severa koja se bavi proizvodnjom i prodajom ekološkog voća, povrća i ostalih ekoloških proizvoda.

Na zagrebačkoj Zelenoj tržnici, s koje je roba stigla u dvorište tvrtke Eko Sever, ne prodaje se ekološko voće i povrće. “Nitko od prodavača na Zelenoj tržnici nema certifikat o ekološkoj proizvodnji”, potvrdio nam je Marko Krpan, pomoćnik rukovoditelja Službe tržnica na malo Tržnice Zagreb.

U nedavnoj analizi Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Telegrama, Eko Sever bio je jedan od proizvođača čiji proizvodi su pali na testu zbog velike količine zabranjenih pesticida.

Uredništvo Telegrama o eko-aferi: Naš specijal nije napad na male proizvođače, nego na velike lopove

Naš je stav da bi kupci u dućanima morali dobiti ono što su platili.

“Tko stoji iza vaše priče da mu toliko smeta ekološka proizvodnja u HR?”, poručio je Telegramu Dubravko Kupčinovac, direktor u osječkom Bioinspektu, tvrtki koju je Republika Hrvatska ovlastila za nadzor ekoloških proizvođača.

Bio je to njegov službeni odgovor na molbu da komentira priču koja je na stranicama Telegrama, a u kojoj razotkrivamo da jedan od vodećih hrvatskih proizvođača zdrave hrane potajno, u četiri ujutro, otkupljuje robu od veletrgovaca i onda je paketira kao organsku.

Što, dakle, stoji iza naše priče? Iza naše priče stoji želja redakcije Telegrama da se bavi važnim i osjetljivim društvenim pitanjima, da propituje poznato i upućuje na nepoznato, da istražuje ono što ostali zaobilaze, i da otvara nove društvene dvojbe.

Telegramu ne smeta ekološka proizvodnja

Telegramu ne smeta ekološka proizvodnja. Telegram, dapače, iznimno podržava male proizvođače, obiteljsku proizvodnju i zdravu hranu. Telegramu, njegovim čitateljima i ostalim građanima Hrvatske smeta ekološka proizvodnja koja to nije, proizvođači koji krše propise, zakone i kupcima uvaljuju lažne proizvode.

Patlidžan koji bi postigao realnu tržišnu cijenu od 7 do 8 kuna kupcima su prodavali po 20 kuna tako što su tvrdili da je iz njihova ekološkog uzgoja.

Organska hrana za neke je pitanje životnog stila i odabir, ali za mnoge, organska hrana pitanje je zdravlja. Građani s niskim primanjima često odvoje pozamašnu količinu novca kako bi izbjegli kemikalije i jeli zdravu, ekološku hranu.

Jedan od izvora za ovu priču kazao nam je kako jedan član njegove obitelji boluje od raka, zbog čega su mu u Eko Severu kupovali voće i povrće. Rezultati istraživačke akcije Telegrama pokazuju kako je taj čovjek, poput mnogih drugih, bio u ozbiljnoj zabludi. To je suština otkrića Telegrama.

Da smo zločesti, upitali bismo se je li moguće da inspektori poput g. Kupčinovca spadaju u kategoriju zbunjenih i obmanjenih.

Zadaća odgovornih medija

Ova istraživačka akcija Telegrama nije napad na ekološke proizvođače. Izražavamo nadu da će rezultat ovakvih akcija biti da poštena i kvalitetna obiteljska gospodarstva dođu do kupaca koje im, prijevarama i kršenjem propisa, trenutačno uzimaju najveći proizvođači.Još važnije, nadamo se da će kupci u dućanima dobivati ono što su platili, a za to je potrebna ozbiljnija promjena trenutačne regulacije i nadzora.

To je, smatramo, jedna od zadaća odgovornih medija, iako je ministar poljoprivrede u intervjuu za Telegram zamolio da prestanemo istraživati.

Nemoguće je znati koji postotak Severovih proizvoda nije ekološki. Nemoguće je, također, znati koliko mjeseci ili godina Eko Sever otkupljuje tuđu robu. To je u ovoj priči zapravo sekundarno. Telegram se na sljedećim stranicama bavi Eko Severom isključivo kao primjerom organiziranog varanja kupaca: problem je, dakako, daleko dublji i neugodniji.

Slike i čitav članak pročitajte OVDJE
 

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,