Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Američki trgovinski sporazumi su samoubojstvo

Američki trgovinski sporazumi su samoubojstvo

tpp-amerika-sporazumVlade će morati plaćati proizvođačima da ne ubijaju njihove građane, upozorava američki nobelovac Joseph Stiglitz nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini

Američka vlada trijumfuje nakon što je u ponedjeljak potpisala Transpacifički trgovinski sporazum (TTP) s jedanaest zemalja Pacifika (Kanadom, Meksikom, Čileom, Peruom, Japanom, Malezijom, Vijetnamom, Singapurom, Brunejima, Australijom i Novim Zelandom). Sporazum, o kome se pregovaralo u najvećoj tajnosti, potrebno je sada odobriti parlament svake od tih zemalja.

Nobelovac Joseph Stiglitz u tekstu koji objavljuje stranica “Projekt sindikat” upozorava da TTP nije o “slobodnoj” trgovini, već da je njegov smisao da zaštiti interese najmoćnijih poslovnih lobija.

“Nikoga ne treba iznenaditi da američki međunarodni sporazumi proizvode kontroliranu, a ne slobodnu trgovinu. To se događa kada je proces odlučivanja zatvoren za one koji ne dolaze iz svijeta biznisa”, piše Stiglitz.

Ovi sporazumi označavaju daljnji prodor liberalnog kapitalizma koji diktira pravila svjetske trgovine, što podrazumijeva ukidanje carine, gubitak nacionalnog suvereniteta, odustajanje od zaštite domaćih poduzeća i proizvođača i davanje ovlasti stranim investitorima i tvrtkama koja nadilaze ovlasti država. Sporazumi podrazumijevaju i zabranu uvođenja kontrole kapitala i poreza na financijske transakcije.

Što to zapravo podrazumijeva? Stiglitz daje primjer industrije lijekova i ovlasti koje će dobiti farmaceutske tvrtke, što je bila jedna od glavnih točki pregovora.

“Sporazum će regulirati farmaceutsku industriju, ako SAD dobiti sve što hoće”, upozorava nobelovac. Američki laboratoriji će zahvaljujući ovom sporazumu zadržati tijekom dvanaest godina ekskluzivno pravo na lijekove koje proizvode, dok je u drugim zemljama-potpisnicama taj period pet godina.

To znači da će farmaceutske tvrtke preuzeti monopol i onemogućiti drugim proizvođačima da na tržište izađu s jeftinijim generičkim lijekovima i time uskratiti liječenje milijunima ljudi na planeti.

“Ovaj sporazum može biti samoubojstvo, posebno kada je riječ o generičkim lijekovima koji štite industriju lijekova u SAD od farmaceutskih tvrtki koje podižu cijene lijekova od životne važnosti. Sporazum štiti ove farmaceutske tvrtke i omogućava im da nastave dizati cijene lijekova i sprječavaju konkurenciju generičkih lijekova na tržištu. To je dio Obamine azijske strategije za obuzdavanje Kine”, kaže za Sputnjik Jack Razmus, profesor političke ekonomije na kalifornijskom Santa Clara sveučilištu.

Francuski esejist Jean-Michel Katrpoen u knjizi “Šok imperija – SAD, Kina, Njemačka: tko će vladati svjetskom ekonomijom?” Također upozorava da je smisao američkih sporazuma o slobodnoj trgovini da se na svjetskom tržištu izoliraju Kina i Rusija.

Situacija neće biti ništa bolja ni u duhanskoj industriji, poljoprivredi … Američke duhanske tvrtke su desetljećima pronalazile mehanizme kako da preko stranih investitora ograničiti upozorenja o opasnosti pušenja po zdravlje koja su propisivale države u interesu građana. Prema novom sporazumu, profit dobiva veći značaj od zdravlja građana. Ukoliko države pokušaju stati na put štetnim proizvodima, tvrtke ih mogu tužiti zbog gubitka zarade.

Stiglitz navodi primjer američkog duhanskog giganta “Philip Morris” koji, prema sličnim ugovorima, tuži Australiju i Urugvaj zbog zakona po kome na kutijama cigareta mora stajati upozorenje od posljedica pušenja.

“Vlade će morati plaćati proizvođačima da ne ubijaju njihove građane”, konstatira nobelovac.

SAD želi nametnuti iste mehanizme u sličnom sporazumu s Europskom unijom o transatlantskoj trgovini (TTIP), koji bi trebao biti potpisan do kraja godine. Ukoliko se to dogodi, to će značiti uspostavljanje najveće trgovinske zone u povijesti. Posljedice ovih sporazuma osjetit će se uvelike i u Hrvatskoj.

Posljedica je, upozorava, veća akumulacija kapitala i manje demokracije, što je recept za nove svjetske krize.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,