Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Ameri─Źki trgovinski sporazumi su samoubojstvo

Ameri─Źki trgovinski sporazumi su samoubojstvo

tpp-amerika-sporazumVlade ─çe morati pla─çati proizvo─Ĺa─Źima da ne ubijaju njihove gra─Ĺane, upozorava ameri─Źki nobelovac Joseph Stiglitz nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini

Ameri─Źka vlada trijumfuje nakon ┼íto je u ponedjeljak potpisala Transpacifi─Źki trgovinski sporazum (TTP) s jedanaest zemalja Pacifika (Kanadom, Meksikom, ─îileom, Peruom, Japanom, Malezijom, Vijetnamom, Singapurom, Brunejima, Australijom i Novim Zelandom). Sporazum, o kome se pregovaralo u najve─çoj tajnosti, potrebno je sada odobriti parlament svake od tih zemalja.

Nobelovac Joseph Stiglitz u tekstu koji objavljuje stranica “Projekt sindikat” upozorava da TTP nije o “slobodnoj” trgovini, ve─ç da je njegov smisao da za┼ítiti interese najmo─çnijih poslovnih lobija.

“Nikoga ne treba iznenaditi da ameri─Źki me─Ĺunarodni sporazumi proizvode kontroliranu, a ne slobodnu trgovinu. To se doga─Ĺa kada je proces odlu─Źivanja zatvoren za one koji ne dolaze iz svijeta biznisa”, pi┼íe Stiglitz.

Ovi sporazumi ozna─Źavaju daljnji prodor liberalnog kapitalizma koji diktira pravila svjetske trgovine, ┼íto podrazumijeva ukidanje carine, gubitak nacionalnog suvereniteta, odustajanje od za┼ítite doma─çih poduze─ça i proizvo─Ĺa─Źa i davanje ovlasti stranim investitorima i tvrtkama koja nadilaze ovlasti dr┼żava. Sporazumi podrazumijevaju i zabranu uvo─Ĺenja kontrole kapitala i poreza na financijske transakcije.

┼áto to zapravo podrazumijeva? Stiglitz daje primjer industrije lijekova i ovlasti koje ─çe dobiti farmaceutske tvrtke, ┼íto je bila jedna od glavnih to─Źki pregovora.

“Sporazum ─çe regulirati farmaceutsku industriju, ako SAD dobiti sve ┼íto ho─çe”, upozorava nobelovac. Ameri─Źki laboratoriji ─çe zahvaljuju─çi ovom sporazumu zadr┼żati tijekom dvanaest godina ekskluzivno pravo na lijekove koje proizvode, dok je u drugim zemljama-potpisnicama taj period pet godina.

To zna─Źi da ─çe farmaceutske tvrtke preuzeti monopol i onemogu─çiti drugim proizvo─Ĺa─Źima da na tr┼żi┼íte iza─Ĺu s jeftinijim generi─Źkim lijekovima i time uskratiti lije─Źenje milijunima ljudi na planeti.

“Ovaj sporazum mo┼że biti samoubojstvo, posebno kada je rije─Ź o generi─Źkim lijekovima koji ┼ítite industriju lijekova u SAD od farmaceutskih tvrtki koje podi┼żu cijene lijekova od ┼żivotne va┼żnosti. Sporazum ┼ítiti ove farmaceutske tvrtke i omogu─çava im da nastave dizati cijene lijekova i sprje─Źavaju konkurenciju generi─Źkih lijekova na tr┼żi┼ítu. To je dio Obamine azijske strategije za obuzdavanje Kine”, ka┼że za Sputnjik Jack Razmus, profesor politi─Źke ekonomije na kalifornijskom Santa Clara sveu─Źili┼ítu.

Francuski esejist Jean-Michel Katrpoen u knjizi “┼áok imperija – SAD, Kina, Njema─Źka: tko ─çe vladati svjetskom ekonomijom?” Tako─Ĺer upozorava da je smisao ameri─Źkih sporazuma o slobodnoj trgovini da se na svjetskom tr┼żi┼ítu izoliraju Kina i Rusija.

Situacija ne─çe biti ni┼íta bolja ni u duhanskoj industriji, poljoprivredi … Ameri─Źke duhanske tvrtke su desetlje─çima pronalazile mehanizme kako da preko stranih investitora ograni─Źiti upozorenja o opasnosti pu┼íenja po zdravlje koja su propisivale dr┼żave u interesu gra─Ĺana. Prema novom sporazumu, profit dobiva ve─çi zna─Źaj od zdravlja gra─Ĺana. Ukoliko dr┼żave poku┼íaju stati na put ┼ítetnim proizvodima, tvrtke ih mogu tu┼żiti zbog gubitka zarade.

Stiglitz navodi primjer ameri─Źkog duhanskog giganta “Philip Morris” koji, prema sli─Źnim ugovorima, tu┼żi Australiju i Urugvaj zbog zakona po kome na kutijama cigareta mora stajati upozorenje od posljedica pu┼íenja.

“Vlade ─çe morati pla─çati proizvo─Ĺa─Źima da ne ubijaju njihove gra─Ĺane”, konstatira nobelovac.

SAD ┼żeli nametnuti iste mehanizme u sli─Źnom sporazumu s Europskom unijom o transatlantskoj trgovini (TTIP), koji bi trebao biti potpisan do kraja godine. Ukoliko se to dogodi, to ─çe zna─Źiti uspostavljanje najve─çe trgovinske zone u povijesti. Posljedice ovih sporazuma osjetit ─çe se uvelike i u Hrvatskoj.

Posljedica je, upozorava, veća akumulacija kapitala i manje demokracije, što je recept za nove svjetske krize.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,