Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KAOS U SIRIJI! Putinov general upao u ambasadu SAD-a: ‘Imate sat vremena da ispraznite zračni prostor iznad Sirije, mi krećemo!’

KAOS U SIRIJI! Putinov general upao u ambasadu SAD-a: ‘Imate sat vremena da ispraznite zračni prostor iznad Sirije, mi krećemo!’

rusija-SAD_obama-putin‘Način na koji su nas Rusi obavijestili o svojim planovima je jako loš’, požalili su se u Pentagonu

Ruski generali definitvno nisu učestali gosti u veleposlanstvu SAD-a u Bagdadu. Novoizgrađeni kompleks pokraj rijeke Tigris zapravo je posljednjih godina bio sjedište iračke vlasti, to je bilo mjesto gdje su se donosile ključne odluke vezane za sukobe u Siriji. I vjerojatno zadnje mjesto na svijetu gdje bi ruski generali kročili nogom.

Međutim, u srijedu je na vrata ambasade pokucao iznenadni gost. Ruski general je sjeo kraj američkih diplomata i pristojno ih zamolio.

Molio bih vas da ‘očistite’ zračni prostor iznad Sirije kako nam ne biste smetali kod bombardiranja pobunjenika. Krećemo za sat vremena!

Šokirani diplomati nisu stigli ni poruku prenijeti u Washington, a ruski avioni SU-24 već su počeli bombardirati grad Homs i mjesta sjeverno od njega. Tek poslije oglasili su se iz Washingtona.

Istina je, Rusi su nas pitali da očistimo zračni prostor, ali mi ne možemo udovoljiti njihovom zahtjevu. SAD nastavlja sa svojim akcijima u Siriji po planu – rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby. Njegove riječi dobile su i potvrdu u poslijepodnevnim satima kada su američki zrakoplovi raketirali položaje džihadista u Alepu. U isto vrijeme Rusi su nešto južnije uništavali Homs.

Cijeli svijet je u panici, i to s razlogom. Što ako se dogodi neočekivani susret u zraku američkih i ruskih zrakoplova? Što ako Rusi bombardiraju Asadove protivnike koje podržavaju Amerikanci? Pitanja je puno, a odgovora se svjetski lideri užasavaju. Već prvi dan optužbe pljušte sa svih strana:

Vjerojatnost da Rusi gađaju položaje koji nisu pod kontrolom Islamske države je velika – rekao je američki ministar obrane Ashton Carter.

Način na koji su nas Rusi obavijestili o svojim planovima je jako loš. Mogli su barem koristiti službene kanale kako bi nas upozorili o početku vojne akcije. Oni podržavaju samo Asada što u prijevodu znači da se bore protiv svih koji su njegovi suparnici. To nikako nije naš stav, jer neki od Asadovih protivnika su pripadnici umjerene i napredne političke opozicije. Zato je ruska akcija osuđena na propast već na samom početku – poruka je iz Pentagona.

S druge strane, Moskva se užasava izjava s ‘druge strane bare’, a pogotovo ih ljute napisi kako bombardiraju ‘umjerenu Asadovu oporbu‘.

Molim vas, nemojte slušati Pentagon! Ako trebate prave informacije, pitajte rusko ministartsvo – poručio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov novinarima okupljenima u zgradi UN-a u New Yorku.

Rusija pomaže Asadu da ‘riješi’ Islamsku državu. Kao što vam je poznato, na velikom teritoriju Iraka i Sirije fanatici su izgradili kvazidržavu, koja ima stabilne prihode, vrlo dobro opremljenu vojsku koja ima sredstava za proizvodnju oružja za masovno uništenje – rekao je Lavrov.

Aktivisti u Siriji su izračunali da su Rusi prvoga dana bombardirali sedam gradova i pritom ubili 36 ljudi. Moskva te tvrdnje negira.
 
*ne trebate stiskati titlove, jer za ovaj video nema titlova*

 

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,