Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » UJEDINJENI NARODI DALI PRIMJER ─îOVJE─îANSTVU: Ne o─Źajavajte ako ste gladni, hrane uvijek ima u kanti za sme─çe i na smetli┼ítu

UJEDINJENI NARODI DALI PRIMJER ─îOVJE─îANSTVU: Ne o─Źajavajte ako ste gladni, hrane uvijek ima u kanti za sme─çe i na smetli┼ítu

hrana-un-rucakNaviknuti na najbolje restorane i vrhunska jela, svjetski lideri su imali priliku da probaju ne┼íto sasvim neobi─Źno

Ujedinjeni narodi – naviknuti na najbolje restorane i vrhunska jela, svjetski lideri su u Ujedinjenim narodima imali priliku da probaju ne┼íto sasvim neobi─Źno: ru─Źak pripremljen u cijelosti od otpadaka hrane.

Kako prenosi AFP, ovaj “specijalitet” od ostataka namirnica koji su bili predvi─Ĺene za kontejner, pripremila su dva kuhara koja su ┼żeljela skrenuti pozornost na neodgovorno rasipanje hrane, posebno u zapadnom svijetu, i njegovu ulogu u klimatskim promjenama.

Na izborniku za nedjeljni ru─Źak u sjedi┼ítu UN u New Yorku na┼íao se vegetarijanski hamburger napravljen od pulpe cije─Ĺenog vo─ça koja se obi─Źno baca.

Kao prilog poslu┼żeni su pr┼żeni krumpiri─çi od kukuruznog bra┼ína.

“To je tipi─Źni ameri─Źki obrok, ali izmijenjen”, objasnio je njujor┼íki kuhar Den Barber, vlasnik restorana “Blu Hill”.

“Htjeli smo napraviti ne┼íto jako ukusno jelo od namirnica koje bi ina─Źe bacili”, rekao je on.

Barber je sastavio neobi─Źni jelovnik s kolegom Sam Kasom, biv┼íim glavnim kuharom Bijele ku─çe, s kojim provodi kampanju protiv pretilosti koju je pokrenula prva dama SAD, Michelle Obama.


Ru─Źku, kojem su prisustvovali francuski i peruanski predsjednici, Francois Hollande i Ollanta Mois├ęs Humala, prisustvovalo je nekoliko desetaka svjetskih lidera u okviru trodnevnog summita o odr┼żivom razvoju.

Prema podacima UN-a, 28 % posto poljoprivrednog tla u svijetu slu┼żi uzgoju hrane koja se baca.

“To oslikava neu─Źinkovitost postoje─çeg sustava”
, kazao je Kas, dok Barber navodi da bi “ideja o obroku napravljenog na temelju otpadaka bila prosto neizvodljiva u 18. stolje─çu“.

On se nada da ─çe doga─Ĺaji, kao ┼íto je ru─Źak za ┼íefove dr┼żava u UN, postupno utjecati na razvoj kulture prehrane.

“Dugoro─Źni cilj je postati nemogu─çe napraviti obrok od otpadaka”
, naveo je ameri─Źki kuhar.

“To se ne posti┼że dr┼żanjem lekcija, ve─ç preko hedonizma. Ovaj ukusan obrok ─çe ih natjerati na razmi┼íljanje i potaknuti ih da to iskustvo prenesu drugima”, zaklju─Źio je Barber.

Da podsjetimo nedavno su Ujedinjeni narodi imali kampanju u kojoj se promicala hrana u obliku insekata u siromašnim zemljama. Jelovnik sirmašnih zemalja bi bio koncetriran na insekte kao izvor proteina, navodi UN.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(novosti.rs)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,