Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » UJEDINJENI NARODI DALI PRIMJER ČOVJEČANSTVU: Ne očajavajte ako ste gladni, hrane uvijek ima u kanti za smeće i na smetlištu

UJEDINJENI NARODI DALI PRIMJER ČOVJEČANSTVU: Ne očajavajte ako ste gladni, hrane uvijek ima u kanti za smeće i na smetlištu

hrana-un-rucakNaviknuti na najbolje restorane i vrhunska jela, svjetski lideri su imali priliku da probaju nešto sasvim neobično

Ujedinjeni narodi – naviknuti na najbolje restorane i vrhunska jela, svjetski lideri su u Ujedinjenim narodima imali priliku da probaju nešto sasvim neobično: ručak pripremljen u cijelosti od otpadaka hrane.

Kako prenosi AFP, ovaj “specijalitet” od ostataka namirnica koji su bili predviđene za kontejner, pripremila su dva kuhara koja su željela skrenuti pozornost na neodgovorno rasipanje hrane, posebno u zapadnom svijetu, i njegovu ulogu u klimatskim promjenama.

Na izborniku za nedjeljni ručak u sjedištu UN u New Yorku našao se vegetarijanski hamburger napravljen od pulpe cijeđenog voća koja se obično baca.

Kao prilog posluženi su prženi krumpirići od kukuruznog brašna.

“To je tipični američki obrok, ali izmijenjen”, objasnio je njujorški kuhar Den Barber, vlasnik restorana “Blu Hill”.

“Htjeli smo napraviti nešto jako ukusno jelo od namirnica koje bi inače bacili”, rekao je on.

Barber je sastavio neobični jelovnik s kolegom Sam Kasom, bivšim glavnim kuharom Bijele kuće, s kojim provodi kampanju protiv pretilosti koju je pokrenula prva dama SAD, Michelle Obama.


Ručku, kojem su prisustvovali francuski i peruanski predsjednici, Francois Hollande i Ollanta Moisés Humala, prisustvovalo je nekoliko desetaka svjetskih lidera u okviru trodnevnog summita o održivom razvoju.

Prema podacima UN-a, 28 % posto poljoprivrednog tla u svijetu služi uzgoju hrane koja se baca.

“To oslikava neučinkovitost postojećeg sustava”
, kazao je Kas, dok Barber navodi da bi “ideja o obroku napravljenog na temelju otpadaka bila prosto neizvodljiva u 18. stoljeću“.

On se nada da će događaji, kao što je ručak za šefove država u UN, postupno utjecati na razvoj kulture prehrane.

“Dugoročni cilj je postati nemoguće napraviti obrok od otpadaka”
, naveo je američki kuhar.

“To se ne postiže držanjem lekcija, već preko hedonizma. Ovaj ukusan obrok će ih natjerati na razmišljanje i potaknuti ih da to iskustvo prenesu drugima”, zaključio je Barber.

Da podsjetimo nedavno su Ujedinjeni narodi imali kampanju u kojoj se promicala hrana u obliku insekata u siromašnim zemljama. Jelovnik sirmašnih zemalja bi bio koncetriran na insekte kao izvor proteina, navodi UN.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(novosti.rs)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,