Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Michel Chossudovsky: Bill Clinton i Al Qaeda su sura─Ĺivali u pretvaranju Bosne u militantnu islamisti─Źku bazu

Michel Chossudovsky: Bill Clinton i Al Qaeda su sura─Ĺivali u pretvaranju Bosne u militantnu islamisti─Źku bazu

islam-alkaida-bosnaOdavno je poznato i dokumentirano da su se tijekom i poslije sovjetsko-afganistanskog rata takozvani “sveti ratnici”, mud┼żahedini, borili u tajnim ratovima koji su postali sastavni dio ameri─Źke vanjske politike

1997. godine je Kongresni odbor Republikanske stranke (RPC) s namjerom da diskreditira predsjednika Billa Clintona objavio dokument koji baca svjetlo na podmuklu ulogu Clintonove administracije u obuci i kori┼ítenju i islamisti─Źkih pla─çenika s ciljem da se Bosna pretvori “militantnu islamisti─Źku bazu”.

U mnogo aspekata su Bosna i Kosovo ’90-ih bili “proba” za destabilizaciju Bliskog istoka (Iraka, Libije, Sirije, Jemena).

Prema izraelskim obavje┼ítajnim izvorima u Siriji je kori┼ítenje islamisti─Źkih militanata pokrenuto prije 2011. godine i to pod okriljem NATO saveza i turske Vrhovne komande u vezi s Pentagonom.

Izvje┼í─çe Republikanskog kongresnog odbora otkriva da je ameri─Źka administracija na savjet Clintonovog Vije─ça za nacionalnu sigurnost na ─Źelu s Anthonyem Lakeom “pomogla Bosnu pretvoriti u militantnu islamisti─Źku bazu” u kojoj ─çe se zapo┼íljavati tisu─çe mud┼żahedina iz muslimanskog svijeta kroz takozvanu “militantnu islamsku mre┼żu”.

“Mo┼żda je najopasnija za misiju SFOR-a, a ┼íto je jo┼í va┼żnije, za sigurnost ameri─Źkog osoblja u slu┼żbi u Bosni, nespremnost Clintonove administracije da Kongresu i ameri─Źkom narodu progovori o svom suu─Źesni┼ítvu u isporuci oru┼żja iz Irana muslimanskoj vladi u Sarajevu. Tu je praksu osobno odobrio Bill Clinton u travnju 1994. godine i to na nagovor direktora CIA-e, tada┼ínjeg ─Źelnika Vije─ça za nacionalnu sigurnost (NSC) Anthonya Lakea i ameri─Źkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha, koji je, kako prema izjavama izvora iz obavje┼ítajne zajednice pi┼íe Los Angeles Times, “odigrao sredi┼ínju ulogu u dramati─Źnom porastu iranskog utjecaja u Bosni. (…) Uz oru┼żje su u Bosnu u velikom broju do┼íli i pripadnici Iranske revolucionarne garde i obavje┼ítajni operativci iranske slu┼żbe VEVAK, zajedno s tisu─çama mud┼żahedina iz cijelog muslimanskog svijeta. Tako─Ĺer se nastojalo uklju─Źiti i nekoliko drugih muslimanskih zemalja (uklju─Źuju─çi Bruneje, Maleziju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Sudan i Tursku), te brojne radikalne muslimanske organizacije”, stoji u izvje┼í─çu ameri─Źkog Republikanskog kongresnog odbora.

O odjeljku o radikalnoj prirodi sarajevskog re┼żima stoji da je Clintonova administracija u temelju pogre┼íno procijenila politiku iranskog utjecaja u Bosni pogre┼íno tuma─Źila pravu prirodu muslimanskog re┼żima koji ima koristi od politike naoru┼żanja Iran BiH.

“Najsumnjivije je ┼íto se za sve bo┼ínja─Źke odnose tvrdi da su reklama za samo-poslu┼żivanje i da se Vlada nada da ─çe na kraju uspostavi multietni─Źko liberalno demokratsko dru┼ítvo. Takvi ideali se mogu pripisati nekolicini ─Źlanova bosanskih vladaju─çih krugova, kao i op─çenito sekularnoj populaciji, ali predsjednik Izethbegovic i njegove veze ukazuju na mnogo razli─Źite privatne namjere i ciljeve”, 1995. je izvijestio pukovnik John E. Sray iz ameri─Źkog Ureda za strane vojne studije iz Fort Leavenwortha.

Dokazi da je vodstvo vladaju─çe Stranke demokratske akcije (SDA), a time i sarajevski vlada, odavno inspirirana na─Źelima radikalnog islama su neizbje┼żni. Sljede─ça tri profila su vrlo pou─Źna:

Alija Izetbegovi─ç, sada┼ínji bosanski predsjednik i ┼íef SDA, 1970. je bio autor radikalne “Islamske deklaracije” koja se poziva na “islamski pokret” za po─Źetak preuzimanja vlasti, ┼íto bi dovelo do ukidanja “postoje─çe nemuslimanske vlada i izgradnje jedne nove, islamske koja ─çe uni┼ítiti neislamske institucije i stvoriti me─Ĺunarodnu federaciju islamskih dr┼żava, jer ne mo┼że biti ni mira ni koegzistencije izme─Ĺu islamske vjere i neislamskih dru┼ítvenih institucija”.

“Predsjednik Alija Izetbegovi─ç se nakon nekoliko desetlje─ça vratio na radikalni program, a u sredi┼ítu iranskog sustava u Europi su Bosna i Hercegovina i on, koji se zala┼że za uspostavu Islamske Republike u Bosni i Hercegovini”, 09. sije─Źnja 1992. pi┼íe republikanski radna skupina Predstavni─Źkog doma za terorizam i nekonvencionalno ratovanje.

Izvje┼í─çe radne skupine dodatno opisuje Izetbegovi─çeve kontakte s Iranom i Libijom 1991. godine, prije nego ┼íto je po─Źeo rat u Bosni i Hercegovini. On se tako─Ĺer istaknuo kao “fundamentalisti─Źki musliman” i ─Źlan organizacije “Fedayeen islama”, iranske radikalne grupe koja datira jo┼í iz 1930-ih.

Izetbegovi─ç ustrajao u svojim naporima za uspostavu islamske vlasti u Bosni i Hercegovini i zato su ga komunisti zatvorili 1983.

Dalje je iscrpno dokumentirana uloga jedne “humanitarne organizacije” iz Sudana, pod nazivom “Third World Relief Agency” (TWRA). Clintonova administracija je “digla ruke” anga┼żmana islamske mre┼że naoru┼żanja, uklju─Źuju─çi i preglede iranskih raketa od strane ameri─Źkih vladinih du┼żnosnika. (ÔÇŽ) Agencija TWRA, sa sjedi┼ítem u Sudanu, bila je la┼żna humanitarna organizacija i glavna karika u dostavi oru┼żja u Bosnu. Za TWRA se vjeruje da je ─Źvrsto povezana s islamisti─Źkom teroristi─Źkom mre┼żom ┼íeika Omara Abdel Rahmana, osu─Ĺenog za planiranje napada na World Trade Center 1993. godine, te s Osamom Bin Ladenom, bogatim saudijskim emigrantom za kojega se vjeruje da financira brojne militantne skupine”, komentiraju─çi izvje┼í─çe 22. 09. 1996. pi┼íe Washington Post.

Izvje┼í─çe Republikanskog odbora citiraju─çi slu┼żbene dokumente, kao i izvore ameri─Źkih medija, potvr─Ĺuje nedvojbeno suu─Źesni┼ítvo Clintonove administracije s nekoliko islamisti─Źkih fundamentalisti─Źkih organizacija, uklju─Źuju─çi i Al Qaedu Osame Bin Ladena.

Koji je krajnji cilj ovog izvješća?

Republikanci su u to vrijeme htjeli potkopati Clintonovu administracije. Me─Ĺutim, u vrijeme kada je cijela zemlja o─Źi prikovala na skandal oko Monice Lewinsky, republikanci su odlu─Źili da nije trenutak za pokretanje afere “Iran-Bosnagate”, koja bi mo┼żda preusmjerila pozornost javnosti daleko od skandala s Monicom Lewinsky.


Republikanci su htjeli diskreditirati Billa Clintona “zbog toga ┼íto je lagao ameri─Źkom narodu” s njegovom aferom u Bijeloj ku─çi s Monicom Lewinsky, iako su imali vi┼íe materijalnih dokaza o “la┼żima vanjske politike” i tajnim operacijama koje uklju─Źuju zapo┼íljavanje “d┼żihadista” na Balkanu. Bez sumnje su se demokrati i republikanci su se slo┼żili da ne vr┼íe pritisak na Pentagon i CIA-u.

Naime, Clintonova podr┼íka islamisti─Źkim teroristi─Źkim organizacijama u Bosni i na Kosovu je bila samo nastavak posla kojim je upravljala CIA, odnosno podr┼íke i zapo┼íljavanja mud┼żahedina ┼íto se pod nadzorom ameri─Źke Sredi┼ínje obavje┼ítajne agencije po─Źelo provoditi tijekom ’80-ih u Afganistanu.

U “Bosanskom uzorku”, izvje┼í─çu u Republikanskog kongresnog odbora iz 1997. godine, tada se spominje i Kosovo. Me─Ĺu stranim pla─çenicima, koji su se borili na Kosovu, kasnije u Makedoniji 2001. godine, bili su mud┼żahedini s Bliskog istoka i srednjoazijskih republika biv┼íeg Sovjetskog Saveza, kao i “vojnici sre─çe” iz nekoliko zemalja NATO saveza, uklju─Źuju─çi Veliku Britaniju, Nizozemsku i Njema─Źku.

“Iz britanskih vojnih izvora je potvr─Ĺeno da im je zada─ça naoru┼żavanja i obuke OVK bila povjerena 1998. od strane ameri─Źke obavje┼ítajne agencije (DIA) i britanske tajne obavje┼ítajne slu┼żbe MI6, zajedno s “biv┼íim ─Źasnicima 22. SAS pukovnije, kao i tri britanske i ameri─Źke privatne za┼ítitarske tvrtke”, 29. kolovoza 1999. prenosi The Scotsman Glasgow.

Ameri─Źka DIA prilazi slu┼żbi MI6 da organizira program obuke za OVK, rekao je vi┼íi britanski vojni izvor. MI6 je tada sklopio ugovor s dvije britanske sigurnosne tvrtke, kojima je pak pristupio veliki broj biv┼íih pripadnika 22. SAS pukovnije. Potom su sastavljeni popisi oru┼żja i opreme potrebne Oslobodila─Źkoj vojsci Kosova.

“Dok su se trajale ove tajne operacije, ─Źlanovi 22. SAS pukovnije, uglavnom iz jedinice D Squadron, prvi su bili raspore─Ĺeni na Kosovu prije po─Źetka bombardiranja u o┼żujku”, stoji dalje u dokumentu.

Dok su specijalne britanske SAS snage u bazu u sjevernoj Albaniji obu─Źavali OVK, vojni instruktori iz Turske i Afganistana koje je financirao “Islamski d┼żihad” su s njima sura─Ĺivali i OVK trenirali u taktikama i preusmjeravanju gerilskog ratovanja.

Bin Laden je i sam posjetio Albaniju. Njegova je bila jedna od nekoliko fundamentalisti─Źkih skupina koje su poslane za borbu na Kosovu. Za Bin Ladena se vjeruje da je u Albaniji pokrenuo operaciju 1994. godine. Albanski izvori ka┼żu da je Sali Berisha, koji je tada bio predsjednik, imamo veze s nekim skupinama koje su se kasnije pokazale kao ekstremni fundamentalisti, 1997. pi┼íe Republikanski kongresni odbor.

Ispod ─Źlanka kojeg je objavio profesor Michel Chossudovsky je op┼íiran, detaljan i kompletan tekst kongresnog dokumenta Republikanskog odbora koji dokazuje da je Clintonova administracija sura─ĹivalaÔÇőÔÇő s Al Qaedom. Akcije poduzete od Clintonove administracije su bile usmjerene u stvaranje etni─Źkih i sekta┼íkih podjela koje su na kraju dovele do pucanja jugoslavenske federacije.

U tom smislu, Obamina administracija i njena prikrivena podr┼íka ISIL-u u Siriji i Iraku podsje─ça na lukavu podr┼íku Clintonove administracije militantnoj islamisti─Źkoj bazi u Bosni i na Kosovu, ┼íto sugerira da ameri─Źki obavje┼ítajni krugovi umjesto Bijele ku─çe i State Departmenta odre─Ĺuju glavne smjernice ameri─Źke vanjske politike koja se sastoji u pru┼żanju podr┼íke i financiranju islamisti─Źkih teroristi─Źkih organizacija s ciljem destabilizacije suverenih dr┼żava.

**********************************************************

Kompletno izvje┼í─çe “Republican Party Committee of the US Congress / Help Turn Bosnia into Militant Islamic Base / 1997″ sa svim pojedinostima se nalazi u ─Źlanku prof. Chossudovskog, ali ga republikanci nikada nisu objavili iz razloga ┼íto su tada smatrali da je Billu Clintonu “dovoljan” skandal s Monicom Lewinsky, ali i stoga ┼íto je Republikanska stranka i sama sura─Ĺivala s islamisti─Źkim ekstremistima tijekom sovjetsko-afganistanskog rata.

Jednom bi prilikom, ako to ve─ç nije u─Źinjeno, bilo dobro prevesti cijeli tekst dokumenta koji je nastao ne toliko iz ┼żelje za istinom i pravdom, nego u svrhu unutarnjeg politi─Źkog obra─Źuna u Sjedinjenim Dr┼żavama. Naime, ovaj dokument svjedo─Źi da veze Clintonove i svih drugih ameri─Źkih administracija s teroristi─Źkim i ekstremisti─Źkim skupinama, bile one islamisti─Źke ili profa┼íisti─Źke kao u Latinskoj Americi, nikada nisu bile usmjerene za dobrobit suverenih naroda i dr┼żava, pa tako niti Bo┼ínjaka ni Bosne i Hercegovine, biv┼íu Jugoslaviju u cjelini da i ne spominjemo.

Upravo suprotno, cilj je uvijek bilo njihovo uni┼ítenje svjesnim raspirivanjem etni─Źkih, vjerskih i sekta┼íkih sukoba, nakon kojih se u posljednjem ─Źinu i nakon stotina tisu─ça mrtvih i milijuna raseljenih Pentagon i NATO savez pojavljuju u ulozi “spasitelja”.

Uspore─Ĺuju─çi situaciju ’90-ih u regiji i Bliski istok danas, nema sumnje da ─çe, nakon godina ratova, stotina tisu─ça mrtvih i milijuna raseljenih od kojih dio preplavljuje Europu, Washington krenuti u zavr┼íni dio scenarija u kojem ─çe se ponuditi da “stabilizira regiju”. Postoji mala prepreka u tom scenariju, jer je Bashar Al-Assad jo┼í uvijek u Damasku, a sada su u cijeli proces uklju─Źene i druge svjetske i regionalne velesile, ali ovaj put puno aktivnije nego prije 20 i vi┼íe godina.

Michel Chossudovsky: Bill Clinton Worked Hand in Glove with Al Qaeda: Helped Turn Bosnia into Militant Islamic Base
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,