Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Michel Chossudovsky: Bill Clinton i Al Qaeda su surađivali u pretvaranju Bosne u militantnu islamističku bazu

Michel Chossudovsky: Bill Clinton i Al Qaeda su surađivali u pretvaranju Bosne u militantnu islamističku bazu

islam-alkaida-bosnaOdavno je poznato i dokumentirano da su se tijekom i poslije sovjetsko-afganistanskog rata takozvani “sveti ratnici”, mudžahedini, borili u tajnim ratovima koji su postali sastavni dio američke vanjske politike

1997. godine je Kongresni odbor Republikanske stranke (RPC) s namjerom da diskreditira predsjednika Billa Clintona objavio dokument koji baca svjetlo na podmuklu ulogu Clintonove administracije u obuci i korištenju i islamističkih plaćenika s ciljem da se Bosna pretvori “militantnu islamističku bazu”.

U mnogo aspekata su Bosna i Kosovo ’90-ih bili “proba” za destabilizaciju Bliskog istoka (Iraka, Libije, Sirije, Jemena).

Prema izraelskim obavještajnim izvorima u Siriji je korištenje islamističkih militanata pokrenuto prije 2011. godine i to pod okriljem NATO saveza i turske Vrhovne komande u vezi s Pentagonom.

Izvješće Republikanskog kongresnog odbora otkriva da je američka administracija na savjet Clintonovog Vijeća za nacionalnu sigurnost na čelu s Anthonyem Lakeom “pomogla Bosnu pretvoriti u militantnu islamističku bazu” u kojoj će se zapošljavati tisuće mudžahedina iz muslimanskog svijeta kroz takozvanu “militantnu islamsku mrežu”.

“Možda je najopasnija za misiju SFOR-a, a što je još važnije, za sigurnost američkog osoblja u službi u Bosni, nespremnost Clintonove administracije da Kongresu i američkom narodu progovori o svom suučesništvu u isporuci oružja iz Irana muslimanskoj vladi u Sarajevu. Tu je praksu osobno odobrio Bill Clinton u travnju 1994. godine i to na nagovor direktora CIA-e, tadašnjeg čelnika Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Anthonya Lakea i američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha, koji je, kako prema izjavama izvora iz obavještajne zajednice piše Los Angeles Times, “odigrao središnju ulogu u dramatičnom porastu iranskog utjecaja u Bosni. (…) Uz oružje su u Bosnu u velikom broju došli i pripadnici Iranske revolucionarne garde i obavještajni operativci iranske službe VEVAK, zajedno s tisućama mudžahedina iz cijelog muslimanskog svijeta. Također se nastojalo uključiti i nekoliko drugih muslimanskih zemalja (uključujući Bruneje, Maleziju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Sudan i Tursku), te brojne radikalne muslimanske organizacije”, stoji u izvješću američkog Republikanskog kongresnog odbora.

O odjeljku o radikalnoj prirodi sarajevskog režima stoji da je Clintonova administracija u temelju pogrešno procijenila politiku iranskog utjecaja u Bosni pogrešno tumačila pravu prirodu muslimanskog režima koji ima koristi od politike naoružanja Iran BiH.

“Najsumnjivije je što se za sve bošnjačke odnose tvrdi da su reklama za samo-posluživanje i da se Vlada nada da će na kraju uspostavi multietničko liberalno demokratsko društvo. Takvi ideali se mogu pripisati nekolicini članova bosanskih vladajućih krugova, kao i općenito sekularnoj populaciji, ali predsjednik Izethbegovic i njegove veze ukazuju na mnogo različite privatne namjere i ciljeve”, 1995. je izvijestio pukovnik John E. Sray iz američkog Ureda za strane vojne studije iz Fort Leavenwortha.

Dokazi da je vodstvo vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA), a time i sarajevski vlada, odavno inspirirana načelima radikalnog islama su neizbježni. Sljedeća tri profila su vrlo poučna:

Alija Izetbegović, sadašnji bosanski predsjednik i šef SDA, 1970. je bio autor radikalne “Islamske deklaracije” koja se poziva na “islamski pokret” za početak preuzimanja vlasti, što bi dovelo do ukidanja “postojeće nemuslimanske vlada i izgradnje jedne nove, islamske koja će uništiti neislamske institucije i stvoriti međunarodnu federaciju islamskih država, jer ne može biti ni mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih institucija”.

“Predsjednik Alija Izetbegović se nakon nekoliko desetljeća vratio na radikalni program, a u središtu iranskog sustava u Europi su Bosna i Hercegovina i on, koji se zalaže za uspostavu Islamske Republike u Bosni i Hercegovini”, 09. siječnja 1992. piše republikanski radna skupina Predstavničkog doma za terorizam i nekonvencionalno ratovanje.

Izvješće radne skupine dodatno opisuje Izetbegovićeve kontakte s Iranom i Libijom 1991. godine, prije nego što je počeo rat u Bosni i Hercegovini. On se također istaknuo kao “fundamentalistički musliman” i član organizacije “Fedayeen islama”, iranske radikalne grupe koja datira još iz 1930-ih.

Izetbegović ustrajao u svojim naporima za uspostavu islamske vlasti u Bosni i Hercegovini i zato su ga komunisti zatvorili 1983.

Dalje je iscrpno dokumentirana uloga jedne “humanitarne organizacije” iz Sudana, pod nazivom “Third World Relief Agency” (TWRA). Clintonova administracija je “digla ruke” angažmana islamske mreže naoružanja, uključujući i preglede iranskih raketa od strane američkih vladinih dužnosnika. (…) Agencija TWRA, sa sjedištem u Sudanu, bila je lažna humanitarna organizacija i glavna karika u dostavi oružja u Bosnu. Za TWRA se vjeruje da je čvrsto povezana s islamističkom terorističkom mrežom šeika Omara Abdel Rahmana, osuđenog za planiranje napada na World Trade Center 1993. godine, te s Osamom Bin Ladenom, bogatim saudijskim emigrantom za kojega se vjeruje da financira brojne militantne skupine”, komentirajući izvješće 22. 09. 1996. piše Washington Post.

Izvješće Republikanskog odbora citirajući službene dokumente, kao i izvore američkih medija, potvrđuje nedvojbeno suučesništvo Clintonove administracije s nekoliko islamističkih fundamentalističkih organizacija, uključujući i Al Qaedu Osame Bin Ladena.

Koji je krajnji cilj ovog izvješća?

Republikanci su u to vrijeme htjeli potkopati Clintonovu administracije. Međutim, u vrijeme kada je cijela zemlja oči prikovala na skandal oko Monice Lewinsky, republikanci su odlučili da nije trenutak za pokretanje afere “Iran-Bosnagate”, koja bi možda preusmjerila pozornost javnosti daleko od skandala s Monicom Lewinsky.

Republikanci su htjeli diskreditirati Billa Clintona “zbog toga što je lagao američkom narodu” s njegovom aferom u Bijeloj kući s Monicom Lewinsky, iako su imali više materijalnih dokaza o “lažima vanjske politike” i tajnim operacijama koje uključuju zapošljavanje “džihadista” na Balkanu. Bez sumnje su se demokrati i republikanci su se složili da ne vrše pritisak na Pentagon i CIA-u.

Naime, Clintonova podrška islamističkim terorističkim organizacijama u Bosni i na Kosovu je bila samo nastavak posla kojim je upravljala CIA, odnosno podrške i zapošljavanja mudžahedina što se pod nadzorom američke Središnje obavještajne agencije počelo provoditi tijekom ’80-ih u Afganistanu.

U “Bosanskom uzorku”, izvješću u Republikanskog kongresnog odbora iz 1997. godine, tada se spominje i Kosovo. Među stranim plaćenicima, koji su se borili na Kosovu, kasnije u Makedoniji 2001. godine, bili su mudžahedini s Bliskog istoka i srednjoazijskih republika bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i “vojnici sreće” iz nekoliko zemalja NATO saveza, uključujući Veliku Britaniju, Nizozemsku i Njemačku.

“Iz britanskih vojnih izvora je potvrđeno da im je zadaća naoružavanja i obuke OVK bila povjerena 1998. od strane američke obavještajne agencije (DIA) i britanske tajne obavještajne službe MI6, zajedno s “bivšim časnicima 22. SAS pukovnije, kao i tri britanske i američke privatne zaštitarske tvrtke”, 29. kolovoza 1999. prenosi The Scotsman Glasgow.

Američka DIA prilazi službi MI6 da organizira program obuke za OVK, rekao je viši britanski vojni izvor. MI6 je tada sklopio ugovor s dvije britanske sigurnosne tvrtke, kojima je pak pristupio veliki broj bivših pripadnika 22. SAS pukovnije. Potom su sastavljeni popisi oružja i opreme potrebne Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

“Dok su se trajale ove tajne operacije, članovi 22. SAS pukovnije, uglavnom iz jedinice D Squadron, prvi su bili raspoređeni na Kosovu prije početka bombardiranja u ožujku”, stoji dalje u dokumentu.

Dok su specijalne britanske SAS snage u bazu u sjevernoj Albaniji obučavali OVK, vojni instruktori iz Turske i Afganistana koje je financirao “Islamski džihad” su s njima surađivali i OVK trenirali u taktikama i preusmjeravanju gerilskog ratovanja.

Bin Laden je i sam posjetio Albaniju. Njegova je bila jedna od nekoliko fundamentalističkih skupina koje su poslane za borbu na Kosovu. Za Bin Ladena se vjeruje da je u Albaniji pokrenuo operaciju 1994. godine. Albanski izvori kažu da je Sali Berisha, koji je tada bio predsjednik, imamo veze s nekim skupinama koje su se kasnije pokazale kao ekstremni fundamentalisti, 1997. piše Republikanski kongresni odbor.

Ispod članka kojeg je objavio profesor Michel Chossudovsky je opširan, detaljan i kompletan tekst kongresnog dokumenta Republikanskog odbora koji dokazuje da je Clintonova administracija surađivala​​ s Al Qaedom. Akcije poduzete od Clintonove administracije su bile usmjerene u stvaranje etničkih i sektaških podjela koje su na kraju dovele do pucanja jugoslavenske federacije.

U tom smislu, Obamina administracija i njena prikrivena podrška ISIL-u u Siriji i Iraku podsjeća na lukavu podršku Clintonove administracije militantnoj islamističkoj bazi u Bosni i na Kosovu, što sugerira da američki obavještajni krugovi umjesto Bijele kuće i State Departmenta određuju glavne smjernice američke vanjske politike koja se sastoji u pružanju podrške i financiranju islamističkih terorističkih organizacija s ciljem destabilizacije suverenih država.

**********************************************************

Kompletno izvješće “Republican Party Committee of the US Congress / Help Turn Bosnia into Militant Islamic Base / 1997″ sa svim pojedinostima se nalazi u članku prof. Chossudovskog, ali ga republikanci nikada nisu objavili iz razloga što su tada smatrali da je Billu Clintonu “dovoljan” skandal s Monicom Lewinsky, ali i stoga što je Republikanska stranka i sama surađivala s islamističkim ekstremistima tijekom sovjetsko-afganistanskog rata.

Jednom bi prilikom, ako to već nije učinjeno, bilo dobro prevesti cijeli tekst dokumenta koji je nastao ne toliko iz želje za istinom i pravdom, nego u svrhu unutarnjeg političkog obračuna u Sjedinjenim Državama. Naime, ovaj dokument svjedoči da veze Clintonove i svih drugih američkih administracija s terorističkim i ekstremističkim skupinama, bile one islamističke ili profašističke kao u Latinskoj Americi, nikada nisu bile usmjerene za dobrobit suverenih naroda i država, pa tako niti Bošnjaka ni Bosne i Hercegovine, bivšu Jugoslaviju u cjelini da i ne spominjemo.

Upravo suprotno, cilj je uvijek bilo njihovo uništenje svjesnim raspirivanjem etničkih, vjerskih i sektaških sukoba, nakon kojih se u posljednjem činu i nakon stotina tisuća mrtvih i milijuna raseljenih Pentagon i NATO savez pojavljuju u ulozi “spasitelja”.

Uspoređujući situaciju ’90-ih u regiji i Bliski istok danas, nema sumnje da će, nakon godina ratova, stotina tisuća mrtvih i milijuna raseljenih od kojih dio preplavljuje Europu, Washington krenuti u završni dio scenarija u kojem će se ponuditi da “stabilizira regiju”. Postoji mala prepreka u tom scenariju, jer je Bashar Al-Assad još uvijek u Damasku, a sada su u cijeli proces uključene i druge svjetske i regionalne velesile, ali ovaj put puno aktivnije nego prije 20 i više godina.

Michel Chossudovsky: Bill Clinton Worked Hand in Glove with Al Qaeda: Helped Turn Bosnia into Militant Islamic Base
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,