Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAJVE─ćA TAJNA KATOLI─îKE CRKVE: Oni ─Źuvaju ove morbidne relikvije, evo i zbog ─Źega (VIDEO)

NAJVE─ćA TAJNA KATOLI─îKE CRKVE: Oni ─Źuvaju ove morbidne relikvije, evo i zbog ─Źega (VIDEO)

kosturi-draguljiU novoj knjizi Paul Koudounarisa “Heavenly Bodies: Cult Treasures and Spectacular Saints” pri─Źa i fotografije o ovim kosturima prvi put ─çe se pojavliti u ┼ítampanom izdanju

Lovac na relikvije Paul Koudounaris, kojeg u ┼íali nazivaju Indiana Bones (kosti), uspio je fotografirati veliki broj kostura na nekim od najtajnijih religijskih mjesta. On je sada otkrio kolekciju kostura starih vi┼íe od 400 godina koji su prona─Ĺeni u crkvama diljem Europe, a koji su posebni po tome ┼íto su opto─Źeni draguljima, zlatom i srebrom.

U 16. stolje─çu je na tisu─çe kostura iskopano iz rimskih katakombi i premje┼íteno u gradove diljem Njema─Źke, Austrije i ┼ávicarske po nalogu Vatikana. Oni su poslani u katoli─Źke crkve kako bi zamijenili relikvije koje su uni┼ítene tijekom Reformacije.

Za ove kosture su prvo mislili da su ostaci prvih kr┼í─çanskih mu─Źenika, a morbidne relikvije koje su dobile naziv “Sveci iz katakombi”, postale su sveti┼íta koja podsje─çaju na du┼íevno blago zagrobnog ┼żivota. One su tako─Ĺer postale simbol nove snage katoli─Źke crkve u protestantskim podru─Źjima.

Svaki od kostura je ukra┼íen velikom koli─Źinom zlata, srebra i dragulja od strane vjernika, prije nego ┼íto su svoje vje─Źno po─Źivali┼íte prona┼íli u crkvama.


Neki od ovih kostura ukra┼íavani su ─Źak pet godina. Oni su progla┼íeni svecima, iako nitko od njih nije bio kvalificiran zbog strogih pravila katoli─Źke crkve.

Me─Ĺutim, u 19. stolje─çu je ve─çina njih postala morbidan podsjetnik na sramotnu pro┼ílost, pa su mnogima skinute sve po─Źasti koje su im prethodno dodijeljene.

U novoj knjizi Paul Koudounarisa “Heavenly Bodies: Cult Treasures and Spectacular Saints” pri─Źa i fotografije o ovim kosturima prvi put ─çe se pojavliti u ┼ítampanom izdanju.

Nakon ┼íto su posmrtni ostaci prona─Ĺeni u rimskim katakombama, vlast Vatikana je potpisala certifikate u kojima su ih identificirali kao svece, spakovali kosti i poslali ih dalje.

Kosture su zatim obla─Źile uglavnom ─Źasne sestre i ukra┼íavale ih nakitom, zlatom i srebrom. Morali su ih odr┼żavati oni koji su se zavjetovali crkvi – po┼íto se smatralo da su sveci, nitko se drugi nije mogao brinuti o njima – pi┼íe Kaudaunaris.
 

 
(telegraf.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,