Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Jedan znanstvenik se pozabavio onom teorijom o hrani na podu i pravilu od 5 sekundi (da je s poda dignemo)

Jedan znanstvenik se pozabavio onom teorijom o hrani na podu i pravilu od 5 sekundi (da je s poda dignemo)

hrana-s-podaProfesor ka┼że da je od vremena nakon pada na pod va┼żnija koli─Źina bakterija na podu

Svakome je poznato pravilo da nakon ┼íto nam omiljena hrana ili zalogaj padnu na pod imamo pet sekundi da hranu dignemo s poda i nastavimo u┼żivati u njoj. Neki ovo mogu smatrati degutantnim, dok je nekima ovo izlika da ne bace kocku svoje omiljene ─Źokolade ili keks u sme─çe.

Istra┼żivanje iz 2003. otkrilo je da 70 posto ispitanih ┼żena i 56 posto ispitanih mu┼íkaraca poznaje “pravilo od 5 sekundi” i smatra ga to─Źnim.

Sveu─Źili┼íte Clemson je otkrilo da nema veze koliko se hrana nalazi na podu jer je va┼żnija sveukupna koli─Źina bakterija koja se nalazi na povr┼íini na koju je hrana pala, a tako─Ĺer postoji razlika u povr┼íinama.

0.1 posto stanica poti─Źe razvoj bolesti

ÔÇťBolje je da vam hrana padne na tepih nego na drvo ili plo─Źice. Kada se na tepihu nalazi bakterija salmonele, prenosi se manje od 1 % posto te bakterije. Kada hrana do─Ĺe u kontakt s drvom ili plo─Źicama, prenijet ─çe se 48 do 70 % posto ove bakterijeÔÇŁ, napisao je za Quartz doktor Paul Dawson, profesor prehrambenih znanosti na Sveu─Źili┼ítu Clemson.

Jedno od bitnih pitanja koje se name─çe je treba li hranu pojesti nakon ┼íto padne na pod. Dawson tvrdi kako postoji milijun razli─Źitih stanica na podru─Źju na kojem je pala hrana, a njih 0.1 posto je dovoljan da nas u─Źini bolesnima.

Potrebna je mala koli─Źina pojedinih bakterija da se razbolimo, a ┼íansa da se one nalaze na odre─Ĺenim povr┼íinama su male. ÔÇťU rijetkim situacijama se mkroorganizmi koji nas mogu u─Źiniti bolesnima nalaze na podru─Źju na kojima nam je pala hranaÔÇŁ, tvrdi Dawson.
 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,