Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » NISU BAPSKE PRIÄŒE: Ovih 11 praznovjerja znanost je ipak potvrdila

NISU BAPSKE PRIÄŒE: Ovih 11 praznovjerja znanost je ipak potvrdila

praznovjerjeKoliko puta smo Äuli savjete i upozorenja starijih koji su nam zvuÄali smijeÅ¡no i praznovjerno, pa smo na njih tek prezirno odmahivali rukom?

Ne drži torbu na podu jer nećeÅ¡ imati novaca. Ne ostavljaj otvoreni kiÅ¡obran u prostoriji, to donosi nesreću. Popij ÄaÅ¡u mlijeka da bi bolje spavao… I tako redom.

Ipak, znanost je u nekim sluÄajevima dala za pravo “bapskim priÄama†i dokazala da nisu sva praznovjerja posve Å¡uplja.

Pobrojali smo jedanaest takvih kojima je znanost, na iznenađenje mnogih (svih osim baka!) potvrdila istinitost. Pa krenimo u raskrinkavanje tobožnjih mitova…

Pileća juhica kao lijek

Svi smo Äuli od baka da nam, kada se prehladimo, valja jesti pileću juhu. Ispostavilo se da ima neke istine u tome. Iako vas pileće juha neće posve izlijeÄiti od prehlade, ipak će ublažiti neke od simptoma.

Znanstvenici su otkrili da pileća juha doista može usporiti aktivnosti bijelih krvnih zrnaca koja su odgovorna za upale. Zato, samo naprijed… tanjur tople pileće juhice pred sebe i – dobar tek!

Ako je porod dug i naporan – bit će djeÄak!

Ovo je istina – znanost je dokazala da djeÄaci majkama zadaju viÅ¡e bola tijekom poroÄ‘aja nego djevojÄice. Jedna irska studija iz 2003. godine dokazala je da žene koje raÄ‘aju djeÄake imaju veće Å¡anse za komplikacije pri porodu, Å¡to vodi k većem broju hitnih carskih rezova.

Studija, naime, nudi odgovor da je to stoga Å¡to su djeÄaci uglavnom veći i teži od djevojÄica i imaju veće glave.

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!

Ovo smo već toliko puta Äuli, a vjerojatno i pomislili kako je joÅ¡ jedna izmiÅ¡ljotina. Ali, ne! Jedna britanska studija iz 2013. pokazala je da kada bi svi Britanci stariji od 50 godina, svakodnevno jeli po jednu jabuku, time bi sprijeÄili ili odgodili 8.500 srÄanih i moždanih udara svake godine.

Dakle, nakon pileće juhice pojedite i jednu jabuku.

ÄŒokolada olakÅ¡ava predmenstrualne grÄeve

Pokazalo se da ona silna potreba za Äokoladom prije poÄetka menstrualnog ciklusa zapravo potjeÄe iz fizioloÅ¡kih razloga.

Studije govore da Äokolada sadrži hranjive tvari i antioksidante poput anandamida, koje mogu imati smirujući uÄinak i održavati tjeskobu u ravnoteži s ostalim raspoloženjima.

Dakle, žene i djevojke, zbog komadića Äokolade ne morate imati osjećaj krivnje.

Vruće kupke oštećuju spermu

Ako s partnerom pokuÅ¡avate napraviti bebu, onda se potrudite da vaÅ¡ muÅ¡karac ne ulazi u toplu kupku prije samog Äina. Bake za to znaju već odavno, a znanost je za to doznala nedavno.

Jedna studija iz 2007. pokazala je da su muškarci kojima je sperma testirana nakon 30 minuta provedenih u toploj kupki, imali vrlo loše rezulatate, dok je odricanje od tople vode poboljšalo proizvodnju spermatozoida. Zato, ako planirate prinovu što dalje od vruće kupke.

Ako planirate prinovu u obitelji, izbjegavajte vruću kupku (samo za muške!)

Žgaravica u trudnoći znak je da beba ima puno kose

Ovo ste sigurno Äuli, Äak i ako joÅ¡ nemate djecu jer vjeroajtno i nema starije žene koja u to ne vjeruje. Ovaj mit potvrdili su i lijeÄnici iz bolnice John Hopkins u baltimoreu.

Oni su proveli istraživanje ne bi li pobili ovo vjerovanje, no dokazali su baš sasvim suprotno. Rezultat je govorio da povećana razina hormona, koji izaziva žgaravicu, u stvari uzrokuje rast bebine kose.

Pun mjesec

Stoljećimja se prepriÄava i bapska priÄa porema kojoj djeca “malo poblesave†kada je pun mjesec. Drugim rijeÄima, ljudi, ali i životinje mijenjaju raspoloženje u vrijeme punog mjeseca.

Znanstvenici tek trebaju dokazati da su ponaÅ¡anje, plodnost i natalitet uvjetovani lunarnim obrascem. No, jedna je studija dokazala da neki ljudi teže spavaju u vrijeme punog meseca, Äak i kada spuste roletne na prozoru spavaće sobe.

Klin se klinom izbija

Ako ste pretjerali s pićem prethodne noći i osjećate se mamurno, bake bi vam rekle da se odmah “vratite na konja†i popijete jedno piće kako bi se riješili mamurluka.

Znanost ih i u tome potvrÄ‘uje. Pokazalo se, naime, da konzumiranje male koliÄine alkohola može olakÅ¡ati mamurluk. Ipak, znajte da ublažavanje mamurluka na ovaj naÄin može povećati opasnost od ovisnosti o alkoholu. zato, postoji drugi savjet: popijte veliku ÄaÅ¡u vode prije odlaska u krevet, ako već morate piti alkohol.

Brojite ovce da lakše zaspite

Stare su žene govorile djeci koja ne mogu zaspati da sklope oÄi i broje ovce. I opet se ispostavilo da su bile u pravu.

Za dokaz ovome nije Äak potrebna ni znanstvena studija. Naime, upotreba vizualizacije ili mentalnih snimki svakako može pomoći da brzo otputujete u “zemlju snovaâ€. Kako? To vam pomaže da odvratite misli od stresnih razmiÅ¡ljanja ili anksioznih misli koje su Äesto povezane s nesanicom.

Sir može izazvati Äudne snove

Dugo se vjerovalo da je rijeÄ o obiÄnom mitu – to da konzumiranje sira prije spavanja može izazvati Äudne snove – no jedna britanska studija govori drugaÄije.

Testirano je 200 ispitanika koji su prije spavanja jeli razliÄite vrste sira. Većina ih je potvrdila da su imali vrlo Äudne snove.

Masnije ribe su zaista hrana za mozak

Veza između omega-3 masnih kiselina i masnijih riba zaista postoji i dobro je poznata.

Masne kiseline koje se nalaze u ribi dokazano poboljÅ¡avaju konduktivnost izmeÄ‘u moždanih stanica i time poboljÅ¡avaju rad mozga. Jedno je istraživanje Äak pokazalo da redovnom konzumacijom ribe mozak raste.
 
(net.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,