Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » HRVATI GRADE FONTANE I DIŽU SPOMENIKE, A SLOVENCI IDU U SVEMIR! Slovenci najkasnije za dvije godine planiraju lansirati svoj prvi satelit

HRVATI GRADE FONTANE I DIŽU SPOMENIKE, A SLOVENCI IDU U SVEMIR! Slovenci najkasnije za dvije godine planiraju lansirati svoj prvi satelit

satelit-slovenijaSatelitska kamera iz svemira će otkrivati požare i poplave

Slovenija će najkasnije 2017. godine lansirati svoj prvi nanosatelit s multispektralnom kamerom koja će iz svemira otkrivati požare, poplave i stanje vegetacije.

“Zadaća tog satelita bit će demonstracija slovenske tehnologije”, kazao je za slovensku televiziju dr. Iztok Kramberger s mariborskog Fakulteta za elektrotehniku, računarstvo i informatiku. Taj je fakultet dobio zadaću razvoja satelita koji sufinancira Europska svemirska agencija, a trenutno je u fazi testiranja.

Cijeli projekt stajat će oko 1,5 milijuna eura, dok bi za lansiranje u SAD-u trebalo dodatnih 250 tisuća dolara, pa se razmišlja i o alternativama.

Razvija se baterija za pet godina u orbiti

“Sve dok takvu tehnologiju razvijaš na Zemlji, ona nema vrijednosti dok se ne dokaže u svemirskim uvjetima”, kazao je Kramberger, a slovenski znanstvenici razvijaju baterije koje bi satelitu omogućile da u svemiru, na visini 450 do 600 kilometara, ostane u orbiti oko Zemlje najmanje 5 godina.

Projekt je početkom godine bio upitan jer je Slovenija zbog politike štednje razmišljala o izlasku iz Europske svemirske agencije (ESA), ali su se sredstva za članarinu onda u proračunu ipak osigurala.

Program malih satelita, nanosatelita, težine do 10 kilograma počela je prije 11 godina kao prva razvijati američka svemirska agencija NASA.
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,