Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Rusi napravili umjetnog nositelja prirodnog intelekta: “Otkrili smo tajnu moždane neuronske mreže!”

Rusi napravili umjetnog nositelja prirodnog intelekta: “Otkrili smo tajnu moždane neuronske mreže!”

robot-rusija-AIZnanstvenici sa Tomskog državnog sveučilišta zajedno s kolegama iz pet zemalja napravili su umjetnog nositelja prirodnog intelekta – fizički model sposoban da se samoobučava, kako bi modelirali patološka stanja i liječili različite vrste poremećaja ljudskog pamćenja, priopćilo je sveučilište

“Prvo su napravljeni matematički i kompjutorski modeli ljudskog mozga. Zatim je konstruiran elektronički uređaj koji sadrži perceptrone (umjetne neuronske mreže).

“On je sposoban obrađivati različite informacije, kao što su video i zvuk”- istaknuo je profesor sveučilišta Vladimir Sirjamkin.

Projekt realizira međunarodni laboratorij Centra za izvrsnost “Inteligentni tehnički sustavi” Tomskog sveučilišta u kojem rade znanstvenici iz Rusije, Njemačke, Bugarske, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana.

Oni trenutno rade na glavnom sustavu robota koji predstavlja inteligentni sustav upravljanja. Na kraju bi umjetni mozak trebao biti pandan biološkog modela.

“Pred nama je ogroman posao, ali vrlo važan korak je već učinjen – uspjeli smo otkriti tajnu moždane neuronske mreže. U našem fizičkom modelu, kao i u ljudskom mozgu, odvija se formiranje novih neuronskih mreža i gašenje postojećih. Kod čovjek je to proces zaboravljanja”- ističe glavni konsktruktor Vladimir Šumilov.

Po mišljenju znanstvenika, mogućnosti za korištenje njihove umjetne inteligencije su neograničene. Ona bi mogla pomoći liječnicima u istraživanju i liječenju različitih vrsta amnezije, kao i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Uzrok tih patologija najčešće je oštećenje neuronskih veza ili prestanak rada neurona.

Na sveučilištu dodaju da bi stručnjaci mogli koristiti umjetni mozak za modeliranje patoloških stanja i da na temelju stečenog iskustva biraju metode njihovog liječenja pomoću lijekova.

Pored toga, umjetni nositelj prirodne inteligencije može se ugrađivati u “pametne” robotske sustave i neuroračunala.
 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,