Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Rusi napravili umjetnog nositelja prirodnog intelekta: “Otkrili smo tajnu mo┼żdane neuronske mre┼że!”

Rusi napravili umjetnog nositelja prirodnog intelekta: “Otkrili smo tajnu mo┼żdane neuronske mre┼że!”

robot-rusija-AIZnanstvenici sa Tomskog dr┼żavnog sveu─Źili┼íta zajedno s kolegama iz pet zemalja napravili su umjetnog nositelja prirodnog intelekta – fizi─Źki model sposoban da se samoobu─Źava, kako bi modelirali patolo┼íka stanja i lije─Źili razli─Źite vrste poreme─çaja ljudskog pam─çenja, priop─çilo je sveu─Źili┼íte

“Prvo su napravljeni matemati─Źki i kompjutorski modeli ljudskog mozga. Zatim je konstruiran elektroni─Źki ure─Ĺaj koji sadr┼żi perceptrone (umjetne neuronske mre┼że).

“On je sposoban obra─Ĺivati razli─Źite informacije, kao ┼íto su video i zvuk”- istaknuo je profesor sveu─Źili┼íta Vladimir Sirjamkin.

Projekt realizira me─Ĺunarodni laboratorij Centra za izvrsnost “Inteligentni tehni─Źki sustavi” Tomskog sveu─Źili┼íta u kojem rade znanstvenici iz Rusije, Njema─Źke, Bugarske, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana.

Oni trenutno rade na glavnom sustavu robota koji predstavlja inteligentni sustav upravljanja. Na kraju bi umjetni mozak trebao biti pandan biološkog modela.

“Pred nama je ogroman posao, ali vrlo va┼żan korak je ve─ç u─Źinjen – uspjeli smo otkriti tajnu mo┼żdane neuronske mre┼że. U na┼íem fizi─Źkom modelu, kao i u ljudskom mozgu, odvija se formiranje novih neuronskih mre┼ża i ga┼íenje postoje─çih. Kod ─Źovjek je to proces zaboravljanja”- isti─Źe glavni konsktruktor Vladimir ┼áumilov.

Po mi┼íljenju znanstvenika, mogu─çnosti za kori┼ítenje njihove umjetne inteligencije su neograni─Źene. Ona bi mogla pomo─çi lije─Źnicima u istra┼żivanju i lije─Źenju razli─Źitih vrsta amnezije, kao i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Uzrok tih patologija naj─Źe┼í─çe je o┼íte─çenje neuronskih veza ili prestanak rada neurona.

Na sveu─Źili┼ítu dodaju da bi stru─Źnjaci mogli koristiti umjetni mozak za modeliranje patolo┼íkih stanja i da na temelju ste─Źenog iskustva biraju metode njihovog lije─Źenja pomo─çu lijekova.

Pored toga, umjetni nositelj prirodne inteligencije mo┼że se ugra─Ĺivati u “pametne” robotske sustave i neurora─Źunala.
 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,