Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Sve ┼íto vidite je iluzija, a mo┼żda i vi sami… Tako barem tvrde ovi znanstvenici

Sve ┼íto vidite je iluzija, a mo┼żda i vi sami… Tako barem tvrde ovi znanstvenici

zivot-iluzijaBrojni znanstvenici tijekom godina iznijeli su niz teorija o tome da je svijet u kojem ┼żivimo zapravo iluzija, simulacija super inteligentnih robota, a mi smo samo njihove igra─Źke

Naravno, ovo je samo jedna od brojnih teorija, a ─Źak i ako niste upoznati sa svakom od njih, vjerojatno ste pogledali “Matrix” koji se pozabavio jednom od njih.

Dakako, sve ovo zvu─Źi smije┼íno, pogotovo kada je referenca obi─Źan blockbuster iz devedesetih, ali jedan se fizi─Źar odlu─Źio ozbiljno pozabaviti ovom temom.

Sve je simulacija

Robert Lawrence Kuhn, autor i voditelj showa “Closer to Truth” istra┼żio je ovu teoriju u ─Źlanku za Space.com u kojem, izme─Ĺu ostalog, navodi i da bi teorija filozofa Nicka Bostroma s Oxforda prema kojoj je nastao i “Matrix”, mogla biti stvarnost.

No, umjesto mozgova koji su priklju─Źeni na golemi simulator, u ovom scenariju i sami su mozgovi dio simulacije.

“Bio bi to jedan veliki program koji simulira sve, uklju─Źuju─çi i ljudske mozgove”, pi┼íe Kuhn koji citira Marvina Minskyja, jednog od vode─çih ameri─Źkih znanstvenika na polju umjetne inteligencije koji tvrd da bi bilo gotove nemogu─çe razaznati ┼íto je stvarnost, a ┼íto simulacija.

Me─Ĺutim, to bi bilo mogu─çe kada bi se programerima spomenute simulacije potkrala neka oma┼íka.

Prije nekoliko godina, Silas Beane sa sveu─Źili┼íta u Bonnu sugerirao je da postoji mnogo toga ┼íto ukazuje na mogu─çnost da ┼żivimo u simulaciji, a sve ┼íto trebamo u─Źiniti jest otkriti ograni─Źenja i izgraditi vlastitu simulaciju svemira.

Profesor Beane i njegove kolege sumnjaju da je svemir kakav poznajemo zapravo simulacija, ali oni su tek dio daleko ve─çe skupine ljudi koji se bave ili su se bavili ovom temom.

Stara pri─Źa

Pitanje jesmo li zapravo svjesni realnosti pojavilo se daleko ranije, a postavio ga je jo┼í Platon u svojoj “Republici”. Naime, Platon je tvrdio da je jedini na─Źin da spoznamo pravi svijet detaljno prou─Źavanje matematike i geometrije koja bi studentima pomogla da shvate stvarnu prirodu svijeta.

Francuski filozof Rene Descartes smatrao je da ni┼íta ┼íto vidimo i osje─çamo ne mora nu┼żno biti istina, a jedino ┼íto je stvarno jesz um ili svijest koja propituje ili vjeruje u ne┼íto. To ga je dovelo do poznate izreke: “Mislim, dakle jesam”.

Njegovi kriti─Źari pak tvrde da to ┼íto postoje misli ne garantira postojanje mislioca.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,