Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » AMERI─îKI RUDARI U ┼áOKU NAKON KOPANJA PO SRBIJI: Prona┼íli smo najbogatije nalazi┼íte zlata na svijetu!

AMERIČKI RUDARI U ŠOKU NAKON KOPANJA PO SRBIJI: Pronašli smo najbogatije nalazište zlata na svijetu!

zlato_poluge_SrbijaNakon ovog ┼íoka, slijedi li najezda ameri─Źkih kompanija na Srbiju?

Ameri─Źka rudarska kompanija ‘Freeport-McMoRan’ i njihovi partneri iz kanadske tvrtke ‘Reservoir Minerals’ prona┼íli su u okolici Bora u Srbiji jedno od najbogatijih nalazi┼íta zlata i bakra na svijetu, javljaju Novosti.

Na lokaciji “cukar peki” Amerikanci su na dubini izme─Ĺu 558. i 559. metra, otkrili jedno od najve─çih le┼żi┼íta zlata i bakra na svijetu gotovo nevjerojatan sadr┼żaj od 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude.

Prema do sada istra┼żenim nalazi┼ítima u svijetu, najbogatiji sadr┼żaj prona─Ĺen je u rudniku Hollister u SAD-u, gdje se dobiva 27,20 grama zlata po toni rude.

Vrijednost 18 milijardi dolara

Za usporedbu, ameri─Źka kompanija je do sada u okolici Bora otkrili 65 milijuna tona rude sa prosje─Źnim sadr┼żajem bakra od 2,6 posto i zlata od 1,5 grama po toni.

Najnovija istra┼żivanja pokazuju i da je u jednoj bu┼íotini, na dubini od 179 metara, prona─Ĺen sloj od 84 metra u kom je sadr┼żaj bakra 10,75 posto i zlata od 10,86 grama po toni. U drugom sloju rude, debljine 46 metara, prona─Ĺen je jo┼í bogatiji depozit od 15,85 posto i 16,77 grama po toni zlata.

Ra─Źunica

Ako se izra─Źuna bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim le┼żi┼ítima, po slu┼żbenim cijenama na Londonskoj burzi metala, proizlazi da se u okolici Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo – 18 milijardi dolara. Ovo su tek prvi rezultati, jer Amerikanci i Kana─Ĺani nastavljaju s geolo┼íkim istra┼żivanjima.


Neke neslu┼żbene informacije, ─Źak, kazuju i da se rezerve bakra u okolici Bora procjenjuju na milijardu tona rude, uz prate─çe koli─Źine zlata i drugih plemenitih metala. Ali, budu─ça istra┼żivanja to tek treba potvrditi.

Kako su mediji ranije objavile, Amerikanci i Kana─Ĺani su u okolici Bora izbu┼íili vi┼íe od 42 kilometra bu┼íotina, a me─Ĺu njima je bilo i takvih u kojima je sadr┼żaj bakra u rudi prema┼íivao i – 10 posto, na temelju ─Źega se, i prije dvije godine, govorilo o najbogatijem le┼żi┼ítu tog metala na svijetu.

Istra┼żivanja su pokazala da ima vi┼íe od 70 tona zlata i ukoliko se na─Ĺe investitor, godi┼ínje ─çe se dobivati ÔÇőÔÇődvije i pol tone zlata u koncentratu, bi─çe zaposleno 250 radnika, a dr┼żava Srbija od ubiranja rudne rente prihodovati ─çe 38 milijuna dolara – rekao je Sean Heson , direktor “Avale”.

Potreban je zna─Źajan broj pozitivnih rezultata istra┼żnog bu┼íenja prije dono┼íenja kona─Źne odluke o po─Źetku eksploatacije. Neophodno nam je dovoljno podataka, kako bi se definirali veli─Źina i kvaliteta le┼żi┼íta, poslije ─Źega moramo pripremiti glavni rudarski projekt otkopavanja, radi dobivanja eksploatacijskog prava.
 

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,