Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » AMERIČKI RUDARI U ŠOKU NAKON KOPANJA PO SRBIJI: Pronašli smo najbogatije nalazište zlata na svijetu!

AMERIČKI RUDARI U ŠOKU NAKON KOPANJA PO SRBIJI: Pronašli smo najbogatije nalazište zlata na svijetu!

zlato_poluge_SrbijaNakon ovog šoka, slijedi li najezda američkih kompanija na Srbiju?

Američka rudarska kompanija ‘Freeport-McMoRan’ i njihovi partneri iz kanadske tvrtke ‘Reservoir Minerals’ pronašli su u okolici Bora u Srbiji jedno od najbogatijih nalazišta zlata i bakra na svijetu, javljaju Novosti.

Na lokaciji “cukar peki” Amerikanci su na dubini između 558. i 559. metra, otkrili jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svijetu gotovo nevjerojatan sadržaj od 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude.

Prema do sada istraženim nalazištima u svijetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Hollister u SAD-u, gdje se dobiva 27,20 grama zlata po toni rude.

Vrijednost 18 milijardi dolara

Za usporedbu, američka kompanija je do sada u okolici Bora otkrili 65 milijuna tona rude sa prosječnim sadržajem bakra od 2,6 posto i zlata od 1,5 grama po toni.

Najnovija istraživanja pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kom je sadržaj bakra 10,75 posto i zlata od 10,86 grama po toni. U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji depozit od 15,85 posto i 16,77 grama po toni zlata.

Računica

Ako se izračuna bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po službenim cijenama na Londonskoj burzi metala, proizlazi da se u okolici Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo – 18 milijardi dolara. Ovo su tek prvi rezultati, jer Amerikanci i Kanađani nastavljaju s geološkim istraživanjima.

Neke neslužbene informacije, čak, kazuju i da se rezerve bakra u okolici Bora procjenjuju na milijardu tona rude, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. Ali, buduća istraživanja to tek treba potvrditi.

Kako su mediji ranije objavile, Amerikanci i Kanađani su u okolici Bora izbušili više od 42 kilometra bušotina, a među njima je bilo i takvih u kojima je sadržaj bakra u rudi premašivao i – 10 posto, na temelju čega se, i prije dvije godine, govorilo o najbogatijem ležištu tog metala na svijetu.

Istraživanja su pokazala da ima više od 70 tona zlata i ukoliko se nađe investitor, godišnje će se dobivati ​​dvije i pol tone zlata u koncentratu, biće zaposleno 250 radnika, a država Srbija od ubiranja rudne rente prihodovati će 38 milijuna dolara – rekao je Sean Heson , direktor “Avale”.

Potreban je značajan broj pozitivnih rezultata istražnog bušenja prije donošenja konačne odluke o početku eksploatacije. Neophodno nam je dovoljno podataka, kako bi se definirali veličina i kvaliteta ležišta, poslije čega moramo pripremiti glavni rudarski projekt otkopavanja, radi dobivanja eksploatacijskog prava.
 

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,