Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ┼ŻELE NASILNO CIJEPITI ─îITAVU BOSNU I HERCEGOVINU: Za┼íto Bosna ima najvi┼íe ospica?

┼ŻELE NASILNO CIJEPITI ─îITAVU BOSNU I HERCEGOVINU: Za┼íto Bosna ima najvi┼íe ospica?

cijepljenje-bosnaNajve─ça britanska medijska kompanija BBC je objavila videoprilog u kojem je poku┼íala razjasniti za┼íto je Bosna i Hercegovina veliko ┼żari┼íte ospica u Europi

Svjetska zdravstvena organizacija u o┼żujku je objavila da je BiH sa 5.340 slu─Źajeva oboljelih u 2014. i u prvim mjesecima 2015. nakon Kirgistana druga u dijelu svijeta koji pokriva Europski centar za cijepljenje.

Na prvi pogled mo┼że se ─Źiniti nelogi─Źnim da je u susjednoj zemlji, gdje je cijepljenje obavezno kao i u Hrvatskoj, epidemija poprimila tako velike razmjere. No dr. sc. Bernard Kai─ç, voditelj Odjela za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, za tportal je objasnio da je to posljedica problema s nabavom cjepiva i provo─Ĺenja cijepljenja tijekom rata.

Isto tuma─Źenje predstavlja i BBC-jev novi dokumentarac.

‘Nedavna eksplozija slu─Źajeva ospica i rubeole naslje─Ĺe je te┼íke pro┼ílosti i problemati─Źne sada┼ínjosti’, a sada necijepljene odrasle i djecu treba hitno dovesti u klinike kako bi primili imunizaciju‘, isti─Źe se u uvodu videopriloga.

Sarajevski lije─Źnik dr. Adnan Bajraktarevi─ç u videu upozorava da neka djeca mogu umrijeti ako se ne cijepe.


‘To bilo u┼żasno za na┼íu zemlju. Nadam se da ─çemo uskoro imati i vi┼íe pedijatara’, rekao je Bajraktarevi─ç.

Mladi u BiH koji danas imaju dvadesetak godina ro─Ĺeni su za vrijeme rata tako da mnogi od njih nisu bili cijepljeni.

Komentator u prilogu isti─Źe da je jedan od problema koji danas ote┼żavaju provo─Ĺenje programa cijepljenja slo┼żen i neu─Źinkovit sustav upravljanja zbog kojeg BiH zapravo nema ministarstvo zdravlja na dr┼żavnoj razini. To pak zemlju ─Źini nedovoljno spremnom za suo─Źavanje sa situacijama kakva je nova epidemija rubeole pa lokalni stru─Źnjaci priznaju da im treba me─Ĺunarodna pomo─ç.

Britanski prilog isti─Źe da se ovaj problem ti─Źe cijele me─Ĺunarodne zajednice jer su se stanovnici BiH tijekom i nakon sukoba raselili po cijeloj Europi.

‘Stoga treba osigurati da sa sobom nisu ponijeli ospice. Nedavni slu─Źajevi u Njema─Źkoj povezani su s BiH. Cijepljenje protiv ospica nije igra. Ta bolest u svijetu godi┼ínje odnosi vi┼íe od 100.000 ┼żivota (isti─Źe samo jedan izvor!). Za zdravu budu─çnost djece u BiH va┼żno je osigurati cijepljenje i ponovno uspostaviti za┼ítitu krda ┼íto bi bio rezultat va┼żan za dobro cijele me─Ĺunarodne zajednice’, upozorava BBC.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(tportal.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,