Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » ZABRINJAVAJUĆI PRESEDAN: U Americi više nije obvezno obilježavanje GMO hrane!

ZABRINJAVAJUĆI PRESEDAN: U Americi više nije obvezno obilježavanje GMO hrane!

gmo-hrana-oznacavanjeAmerički Kongres dozvolio je državi da ignorira zahtjeve potrošača i poništio zakone koji zahtijevaju GMO etiketiranje. Za prodaju GMO bez ikakvog etiketiranja glasali su mahom republikanaca i dio demokrata

U SAD više nije obvezno obilježavanje genetski modificiranih organizama ( GMO ), odnosno hrane.

Predstavnički dom američkog Kongresa glasovao je u četvrtak 23. srpnja protiv obaveznog obilježavanja genetski modificiranih organizama (GMO) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranije u četvrtak, američki kongresnik Jim Makgavern je objasnio da zakon dopušta državama da ignoriraju zahtjeve potrošača i poništava državne zakone koji zahtijevaju GMO etiketiranje.

Prema zapisniku glasovanja, 230 republikanaca (desničara) glasalo je u prilog akta, dok je 138 članova Demokratske stranke bilo protiv.

Američki Kongres dozvolio je državi da ignorira zahtjeve potrošača i poništio zakone koji zahtijevaju GMO etiketiranje. Za prodaju GMO bez ikakvog etiketiranja glasali su mahom republikanaca i dio demokrata.

Za razliku od SAD, Europljani ne žele GMO i kemijske herbicide na toj bazi, no međunarodni sporazum o trgovini TTIF će donijeti američki GMO u Europu.

Nedavno je tisuće prosvjednika prosvjedovalo protiv američke korporacije “Monsanto” skrećući pozornost na opasnost od genetski modificiranog sjemena koje proizvodi ova tvrtka.

Protestirali su Nizozemci i Belgijanci. U Bruxellesu je dominirao plakat: “Dragi` Monsanto`, ako ne voliš život – ne ubijaj ljude, ne ubijaj životinje, ne ubijaj našu planetu, već se sam likvidiraj”. Od početka godine zabilježene su i demonstracije protiv GMO u Australiji, Južnoj Africi, Gani …

“Monsanto” je prvobitno osnovan kao prehrambena tvrtka. Danas zapošljava 22.000 ljudi u 61. zemlji i vodeći je svjetski proizvođač GMO sjemena i kemijskih herbicida.

Rusija ima zakon o zabrani uzgoja GMO biljaka i životinja, osim za korištenje u ekspertizama i znanstveno-istraživačkim radovima. Zabrana se tiče i sjemena koje se dobiva zahvaljujući metodama genetskog inženjeringa.
 

 
 
(telegraf.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , ,