Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » ZABRINJAVAJU─ćI PRESEDAN: U Americi vi┼íe nije obvezno obilje┼żavanje GMO hrane!

ZABRINJAVAJU─ćI PRESEDAN: U Americi vi┼íe nije obvezno obilje┼żavanje GMO hrane!

gmo-hrana-oznacavanjeAmeri─Źki Kongres dozvolio je dr┼żavi da ignorira zahtjeve potro┼ía─Źa i poni┼ítio zakone koji zahtijevaju GMO etiketiranje. Za prodaju GMO bez ikakvog etiketiranja glasali su mahom republikanaca i dio demokrata

U SAD vi┼íe nije obvezno obilje┼żavanje genetski modificiranih organizama ( GMO ), odnosno hrane.

Predstavni─Źki dom ameri─Źkog Kongresa glasovao je u ─Źetvrtak 23. srpnja protiv obaveznog obilje┼żavanja genetski modificiranih organizama (GMO) u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama.

Ranije u ─Źetvrtak, ameri─Źki kongresnik Jim Makgavern je objasnio da zakon dopu┼íta dr┼żavama da ignoriraju zahtjeve potro┼ía─Źa i poni┼ítava dr┼żavne zakone koji zahtijevaju GMO etiketiranje.

Prema zapisniku glasovanja, 230 republikanaca (desni─Źara) glasalo je u prilog akta, dok je 138 ─Źlanova Demokratske stranke bilo protiv.

Ameri─Źki Kongres dozvolio je dr┼żavi da ignorira zahtjeve potro┼ía─Źa i poni┼ítio zakone koji zahtijevaju GMO etiketiranje. Za prodaju GMO bez ikakvog etiketiranja glasali su mahom republikanaca i dio demokrata.

Za razliku od SAD, Europljani ne ┼żele GMO i kemijske herbicide na toj bazi, no me─Ĺunarodni sporazum o trgovini TTIF ─çe donijeti ameri─Źki GMO u Europu.

Nedavno je tisu─çe prosvjednika prosvjedovalo protiv ameri─Źke korporacije “Monsanto” skre─çu─çi pozornost na opasnost od genetski modificiranog sjemena koje proizvodi ova tvrtka.

Protestirali su Nizozemci i Belgijanci. U Bruxellesu je dominirao plakat: “Dragi` Monsanto`, ako ne voli┼í ┼żivot – ne ubijaj ljude, ne ubijaj ┼żivotinje, ne ubijaj na┼íu planetu, ve─ç se sam likvidiraj”. Od po─Źetka godine zabilje┼żene su i demonstracije protiv GMO u Australiji, Ju┼żnoj Africi, Gani …

“Monsanto” je prvobitno osnovan kao prehrambena tvrtka. Danas zapo┼íljava 22.000 ljudi u 61. zemlji i vode─çi je svjetski proizvo─Ĺa─Ź GMO sjemena i kemijskih herbicida.

Rusija ima zakon o zabrani uzgoja GMO biljaka i ┼żivotinja, osim za kori┼ítenje u ekspertizama i znanstveno-istra┼żiva─Źkim radovima. Zabrana se ti─Źe i sjemena koje se dobiva zahvaljuju─çi metodama genetskog in┼żenjeringa.
 

 
 
(telegraf.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , ,