Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Sudbina manje napredne civilizacije koju kontaktira napredna – nije baš svjetla: Da li nam je potreban bilo kakav kontakt sa izvanzemaljcima?

Sudbina manje napredne civilizacije koju kontaktira napredna – nije baš svjetla: Da li nam je potreban bilo kakav kontakt sa izvanzemaljcima?

vanzemaljci-kontakt-antenaZnanstvenici koji traže život izvan naše planete, upozorili su da bismo trebali dobro razmisliti prije nego što odgovorimo na potencijalni izvanzemaljski signal

Profesor Matthew Bailes sa sveučilišta Swinburne University of Technology iz Melbournea je vodeći australski načnik kada je u pitanju potraga za životom izvan Zemlje.

On upozorava da bi kontakt s potencijalnim vanzemaljcima koji su u stanju s udaljenosti od više desetaka svjetlosnih godina poslati signal na Zemlju, mogao biti koban za čovječanstvo.

On to upozorenje bazira prije svega na činjenici da bi vanzemaljci bili mnogo napredniji od čovjeka.

“Sudbina manje napredne civilizacije koju kontaktira napredna – nije baš svjetla” kaže Bailes.

Profesor Bailes je nedavno postavljen na čelo zaklade Breagthrough Prize čiji je cilj pronalazak izvanzemaljskog života.

Fondacja ima proračun od sto milijuna dolara, a glavni financijer je ruski milijarder Yuri Milner, a u projekt je uključen i Stephen Hawking (i sam Hawking je prije izvjesnog vremena na sličan način pričao o opasnosti potencijalnog kontakta sa vanzemaljskim oblikom života).

Ovaj tim će skenirati svemir uz pomoć Parksovog radio teleskopa, jednog od najvećih na svijetu. Plan je da na ovaj način čovjek pretražuje prostor koji je 10 puta veći od onog koji smo do nedavno pretraživali.


“Glavni problem kada je ovaj projekt u pitanju jeste što ne znamo kakve točno signale tražimo. Ne postoji priručnik ‘kako pronaći izvanzemaljce’. Moramo pretpostaviti kakvi su to signali koje bi vanzemaljci slali “kaže profesor Bailes.

Kompjuteri koji će se koristiti u ovom pothvatu biće napravljeni za godinu dana, a plan je da cijeli projekt traje pet godina.

Bailes pretpostavlja da i ukoliko “uhvatimo” signal, on neće biti jakog intenziteta, jer vjeruje da će prijeći ogroman put.

Ukoliko čovjek otkrije postojanje izvanzemaljskog života, Bailes upozorava da bismo trebali dobro razmisliti da li ćemo i na koji način odgovoriti.

Mada, on ne isključuje ni mogućnost da će oni biti toliko napredniji od čovjeka, što bi po njemu značilo “da možemo biti mrtvi mnogo prije nego što uopće budemo u prilici smisliti način da im odgovorimo”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(b92.net,independent.co.uk,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,