Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FARMACEUTSKE KOMPANIJE ZABRINUTE: Krivotvoreni medikamenti – vi┼íe otrov nego lijek

FARMACEUTSKE KOMPANIJE ZABRINUTE: Krivotvoreni medikamenti – vi┼íe otrov nego lijek

lijekovi-sverc-epaKupovina lijekova od neovla┼ítenih distributera, odnosno krijum─Źara, krije mnoge opasnosti, upozoravaju stru─Źnjaci

“Hitno potreban lijek Anagrelide!!!”, “Povoljno prodajem Zelboraf (vemurafenib), dvije kutije sa po 120 kapsula, doza za jedan mjesec”, “Prodajem Bensedin, Ksalol, Rivotril, Diazepam, Xanax, Midazolam…”, “Odakle mogu naru─Źiti jeftino Novothyral?”

Ovi i sli─Źni navodi su samo dio od mnogih molbi i oglasa objavljenih na brojnim regionalnim portalima, forumima, oglasima u dnevnim novinama i internetskim stranicama na kojim se kupuje i prodaje sve od igle do ku─ça i vozova. Me─Ĺutim, kupovina lijekova od neovla┼ítenih distributera, odnosno brojnih krijum─Źara, krije u sebi mnoge opasnosti, upozoravaju stru─Źnjaci.

Magistar farmacije Pavle Zeli─ç, menad┼żer za me─Ĺunarodnu saradnju Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, navodi da – prema podacima relevantnih me─Ĺunarodnih organizacija i referentnih institucija, kao ┼íto su Svjetska zdravstvena organizacija, Interpol, agencija za lijekove dr┼żava ─Źlanica Europske unije… – prakti─Źno nema zemlje na svijetu u kojoj se ne pojavljuju falsificirani lijekovi, a tako je i u Srbiji.

Iako je na globalnom nivou procjena da postoji otprilike 10 posto la┼żnih lijekova u prometu ukupno, taj procenat u Srbiji je ipak zna─Źajno manji i ograni─Źen je na ilegalni promet.

Doktorica farmaceutskih nauka Viola Macoli─ç ┼áarini─ç, direktorica Agencije za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske, navodi da, zahvaljuju─çi prvenstveno djelovanju HALMED-a, u Hrvatskoj jo┼í nije zabilje┼żena pojava krivotvorenih lijekova u ovla┼ítenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mre┼żi, koju ─Źine javne i privatne apoteke, bolni─Źke apoteke, veleprodaje lijekova i specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima.

S druge strane, na crnom tr┼żi┼ítu Hrvatske, koji ─Źine ilegalni uvoz, neovla┼ítena prodajna mjesta, oglasnici, elektronska po┼íta i sli─Źno, zabilje┼żeni su lijekovi neodgovaraju─çe kvalitete i krivotvorine.

Opasni lijekovi

Kupovina lijekova na crnom tr┼żi┼ítu mo┼że biti jako opasna za pacijente, jer je u ve─çini slu─Źajeva porijeklo tih lijekova nepoznato, njihova kvaliteta je upitna te je vrlo ─Źesto rije─Ź o krivotvorenim lijekovima, koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje pacijenata, upozorava direktorica HALMED-a.

Pavle Zeli─ç nagla┼íava da postoji rigorozna kontrola lijekova prilikom uvoza i nijedna serija uvoznog lijeka ne mo┼że do─çi na tr┼żi┼íte Srbije bez da je dobila certifikat Agencije, ─Źime se potvr─Ĺuje kvaliteta lijekova i ┼ítite pacijenti od ┼ítetnih pojava.

Koliko je sigurna online kupovina, prema istra┼żivanju SZO-a, procjenjuje se da je gotovo 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno, upozorila je magistrica farmacije Rajka Truban ┼Żulj, voditeljica Odjela slu┼żbenog laboratorija za provjeru lijekova u HALMED-u.

Da bi dospio na hrvatsko tr┼żi┼íte, svaki lijek mora pro─çi opse┼żne provjere pri HALMED-u te zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kvalitete, sigurnosti i djelotvornosti. Odobravanjem lijekova nadzor nad njima ne prestaje, ve─ç se oni i nakon stavljanja na tr┼żi┼íte neprekidno prate kroz niz mehanizama, poput provjere kvalitete iz prometa te prikupljanja i analize prijavljenih sumnji na nuspojave i drugo, dodala je ona.

Macoli─ç ┼áarini─ç navodi da se na crnom tr┼żi┼ítu nalaze lijekovi koji se distribuiraju i proizvode u neodgovaraju─çim uvjetima i od neovla┼ítenih osoba, a isklju─Źivo u svrhu nezakonitog stjecanja profita. Oni su rezultat organiziranog kriminala, koji, u svrhu stvaranja nezakonite dobiti, plasira na tr┼żi┼íte la┼żne i/ili nekvalitetne lijekove koji mogu biti opasni po zdravlje i ┼żivot.

Brojne opasnosti

Opasnosti kori┼ítenja ovakvih lijekova su brojne, upozorava Zeli─ç. Naizgled najmanja posljedica je izostanak terapijskog djelovanja, ali ni to nije bezopasno, jer mo┼żda pacijentov oporavak, pa ─Źak i ┼żivot, zavisi upravo od tog djelovanja, ┼íto se vidjelo u slu─Źaju falsificiranih lijekova za maligne bolesti u EU pro┼íle godine, ili na primjeru la┼żnih antimalarika, koji, zbog neefikasnosti, uzrokuju vi┼íe desetina hiljada smrtnih slu─Źajeva od malarije svake godine u nerazvijenim zemljama, pojasnio je on.


“Drugi opasan rezultat je uno┼íenje nekih toksi─Źnih supstanci u organizam, a imaju─çi u vidu da falsifikatori koriste ┼íta god im je pri ruci da imitiraju izgled originalnog leka, imamo primere da su se u la┼żnim lekovima mogli na─çi i te┼íki metali, boja za puteve, prah od cigle, pa ─Źak i otrov za ┼ítakore.”

─îak i kada koriste originalne aktivne supstance, sam proces proizvodnje la┼żnog lijeka je takav da ne garantira njenu ravnomjernu raspore─Ĺenost me─Ĺu tabletama, pa je tako bilo slu─Źajeva da neke sadr┼że manjak aktivne supstance, dok je u drugima smrtonosna doza, kazao je Zeli─ç.

Truban ┼Żulj navodi primjere iz Nigerije, gdje je 1995. godine nakon vakcinacije s krivotvorenim vakcinama protiv meningitisa umrlo 2.500 ljudi. Jo┼í jedan tragi─Źan primjer se dogodio devedesetih godina, kada je gotovo 190 djece umrlo u Nigeriji, Haitiju i Indiji nakon kori┼ítenja krivotvorenih sirupa za ka┼íalj, u kojima se, umjesto pomo─çne tvari propilenglikola, nalazio antifriz dietilenglikol, podsje─ça voditeljica Odjela slu┼żbenog laboratorija za provjeru lijekova u HALMED-u.

Direktorica HALMED-a navodi da su dva osnovna razloga zbog kojih se pacijenti i korisnici lijekova odlu─Źuju na kupovinu lijekova iz ilegalnog prodajnog lanca. Prvi je povoljnija cijena, odnosno cijena koja je ─Źesto znatno ni┼ża od one u zakonitim prodajnim mjestima, a drugi razlog je izbjegavanje nelagode pri razgovoru s lije─Źnikom ili apotekarom ako je rije─Ź o medicinskom problemu zbog kojeg se korisnik osje─ça nelagodno.

Faktori za rizik

Faktori koji utje─Źu na kupovinu nelegalnih lijekova se razlikuju od nerazvijenih do razvijenih zemalja, ali se mo┼że re─çi da kada je god u pitanju nesta┼íica lijekova na manjim tr┼żi┼ítima procvjeta ┼íverc, ┼íto je tako─Ĺer prilika i za falsifikatore, kazao je Zeli─ç.

“Mada je ─Źak i originalan lek koji je ilegalnim kanalima dospeo na tr┼żi┼íte opasan, jer, recimo, u slu─Źaju deficitarnosti vakcina za bebe, po─Źetkom ove godine smo imali slu─Źajeve ┼íverca u kojem nije ispo┼ítovan hladni lanac prilikom transporta, ┼íto postavlja pitanje ko bi pri zdravoj pameti svom detetu ubrizgao takav proizvod?”

Pacijenti tako─Ĺer pogre┼íno misle da je lijek koji se prometuje mimo legalnih kanala podjednako efikasan, pa i kvalitetan kao original, a da je u┼íteda u tome ┼íto se ne proizvodi pod okriljem farmaceutske industrije, rekao je Zeli─ç, iako mjesta proizvodnje tih takozvanih lijekova nemaju ni minimum standarda ─Źisto─çe, sirovine i kadra.

Iz HALMED-a upozoravaju pacijente da bi preniska cijena lijeka, posebno kada je rije─Ź o onkolo┼íkim lijekovima i skupim naprednim terapijama, trebala kod njih odmah pobuditi sumnju da je rije─Ź o krivotvorenom lijeku iz ilegalnog tr┼żi┼íta, koji mo┼że biti opasan za njihovo zdravlje.

Zbog svega navedenog stru─Źnjaci upozoravaju da je, zbog zdravlja pacijenata, nu┼żno lijekove kupovati na legalnim mjestima, odnosno od ovla┼ítenih distributera.

Za bolji stil ┼żivota

Podaci SZO-a pokazuju da se u razvijenim zemljama najvi┼íe krivotvore lijekovi za pobolj┼íanje stila ┼żivota, odnosno lijekovi za lije─Źenje erektilne disfunkcije, za lije─Źenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici…

U zemljama u razvoju najvi┼íe krivotvorina me─Ĺu lijekovima je za lije─Źenje po ┼żivot opasnih bolesti. Tamo se najvi┼íe krivotvore onkolo┼íki lijekovi, antibiotici, analgetici, kardiovaskularni lijekovi, antivirotici, antimalarici i sli─Źni lijekovi.

Borba protiv krijum─Źara

U svrhu borbe protiv krivotvorenih lijekova, u Hrvatskoj je uspostavljena saradnja izme─Ĺu carine, policije, Ministarstva zdravlja i Agencije za lijekove i medicinske proizvode, u kojoj su definirane kontakt osobe te se provodi intenzivna razmjena informacija u skladu s nadle┼żnostima, navode iz HALMED-a.

U borbi protiv krivotvorina klju─Źna je, uz usku suradnju institucija – kako na nacionalnom, tako i na me─Ĺunarodnom nivou – i stalna edukacija i informiranje gra─Ĺana kako bi mogli kriti─Źki pristupiti sadr┼żajima u ilegalnim oglasima i kako bi izbjegli kupovinu lijeka na ilegalnom prodajnom mjestu.

Stoga HALMED kontinuirano radi na osvje┼í─çivanju gra─Ĺana o ovim opasnostima objavljivanjem edukativnih oglasa i tekstova u medijima i na internetskim stranicama te agencije.
 
 
(balkans.aljazeera.net/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,