Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Sve o jetri: Što treba, a što ne treba raditi

Sve o jetri: Što treba, a što ne treba raditi

jetra-lijecenjeFitoterapeuti objašnjavaju kako se stanje jednog od najvažnijih dijelova organizma može popraviti i prirodnim lijekovima, ali te metode se moraju kombinirati s klasičnom medicinom

Prema kineskoj medicini, koja na čovjeka gleda kao na drvo, jetra predstavlja korijen organizma i samim tim ključ našeg zdravlja. Bez obzira na to što ima regenerativna svojstva, bez nje bismo mogli preživjeti svega dva dana, pa je od presudne važnosti voditi računa o prehrani, konzumaciji alkohola, šećera i kofeina, kako bismo osigurali besprijekoran rad ovog vitalnog organa.

Ukoliko organizam izlažemo pesticidima, aditivima, lijekovima bez kontrole i različitim toksinima, stvara se mogućnost za nastanak masne jetre ili steatoze, a posljedice mogu biti fatalne.

Masna jetra je ne tako rijetko stanje kod ljudi, koje – u slučaju da se ne otkrije na vrijeme – može uzrokovati njezino povećanje, pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ciroze i karcinoma jetre i na kraju njezina potpunog otkazivanja.

Zato smo istražili na koje se sve načine ovaj problem može riješiti ili ublažiti, ukoliko do njega već dođe.

Fitoterapeuti ističu da često kod njih dolaze pacijenti zamašćene jetre, niskog željeza i hemoglobina, pa čak i raka jetre.

Probleme tih ljudi, nažalost, ne možemo otkloniti, ali u suradnji s klasičnom medicinom smo u mogućnosti smo im pomognemo i njihovo zdravstveno stanje popravimo za 60 posto.

Najvažnije što im se može savjetovati je da u organizam ne unose konzervanse i emulgatore, jesti kuhanu hranu s mnogo svježeg povrća.

Kako ističu, za masnu, napuhanu i blokiranu jetru postoji specijalan recept od korijena lincure (encijana) i lozove rakije. Ipak, neophodno je naglasiti da ga nije svako kadar napraviti, pošto treba voditi računa o točnom omjeru upotrijebljenih sastojaka.

Korijen ove ljekovite biljke trebalo bi potopiti u lozovu rakiju i držati ga šest-sedam tjedana. Narednih šest mjeseci može se uzimati pola rakijske čašice ovog lijeka, što će masnoće dovesti u balans – i dodaju da postoje i druge kombinacije za prirodno čišćenje jednog od najvažnijih organa u organizmu, kao što su čaj od timijana, korijen cikorije i cvijet nevena.

Uglavnom je, kako objašnjavaju, riječ o prirodnim antioksidansima, s antikancerogenim i umirujućim djelovanjem.

Za liječenje takozvane tihe bolesti, koju je zbog izostanka simptoma moguće zapaziti i poslije čitave desetljeća, prvi uvjet je prestanak unosa alkohola, pravilna i zdrava prehrana, kao i stalna, ali umjerena fizička aktivnost.


Redovite analize su obvezne

PRVI SIMPTOMI SU SLABOST I GUBITAK TEŽINE

Prvi simptomi koji ukazuju na nepravilan rad jetre su slabost, gubitak težine i apetita, slaba koncentracija, mučnina, smanjena moć rasuđivanja i konfuznost.

Nakon toga javlja se i povećanje jetre, bol u središnjem ili gornjem desnom dijelu trbuha, tamne mrlje na koži vrata ili podlaktice, žutilo kože, svrbež, krvarenje desni, pojava modrica, tamna stolica i na kraju unutarnje krvarenje.

Prema riječima stručnjaka, vrlo je važno redovito raditi kompletnu analizu krvi, a ako postoji sumnja da nešto nije u redu s jetrom, na red dolaze ultrazvučni pregled i biopsija.

Održava život

- Jetra je najveći unutarnji organ koji se sam obnavlja
– Nalazi se u gornjem desnom dijelu trbuha, ispod rebara
– Predstavlja nezamjenjivi laboratoriju našeg organizma
– Kod odraslog čovjeka teška je između 1,2 i 1,5 kilograma
– Ima ulogu prečišćivača krvi, razgradjivacima masti, proteina i ugljikohidrata, održava razinu glukoze u krvi, stvara žuč i enzime, skladišti minerale, vitamine i glikogen

Što je za zdravu jetru poželjno uključiti, a što izbaciti iz prehrane

Obavezno konzumirajte

- Žitarice
– Ribu, pileće i pureće meso
– Bjelanjak
– Nemasno mlijeko i mladi sir
– Hladno prešana biljna ulja
– Svježe povrće
– Svježe voće, cijeđene sokove i kompote
– Čajeve i vodu

Izbjegavajte

- Termički obrađena uja
– Masno meso
– Kajmak, tvrde sireve i kačkavalj
– Povrće koje napuhava (kelj, karfiol, grah, celer, kupus, krastavac, krumpir)
– Orašasti plodovi
– Gazirana i slatka pića
– Kava
– Alkoholna pića
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(kurir,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,