Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, Novi Svjetski Poredak » POVIJESNA ODLUKA UN i Amerike: Legalizacija istospolnih brakova pobjeda je za Ameriku, a katolicima je zabranjen pristup vjenčanjima

POVIJESNA ODLUKA UN i Amerike: Legalizacija istospolnih brakova pobjeda je za Ameriku, a katolicima je zabranjen pristup vjenčanjima

bijela-kuća-gayPovijesna presuda američkog vrhovnog suda o legalizaciji homoseksualnih brakova u cijelim Sjedinjenim Državama “pobjeda je za Ameriku”, rekao je američki predsjednik Barack Obama, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon tu je odluku nazvao “velikim korakom” za ljudska prava

UN se time svrstao u organizaciju koja podržava i promovira gay brakove, te ih nastoji proširiti po čitavom svijetu preko Agende 21!

Američki Vrhovni sud donio je u petak povijesnu odluku kojom je legalizirao homoseksualni brak u cijelom SAD-u.

Najviši sud u zemlji je s pet glasova za i četiri protiv presudio da se Ustavom od svake savezne države zahtijeva da sklopi i prizna brak između dvije osobe istog spola.

Samo dvije godine nakon što je odlučio da brak nije rezerviran isključivo za heteroseksualne parove, Vrhovni je sud presudio da 14 američkih saveznih država koje danas odbijaju sklopiti brak dviju osoba istog spola mora ne samo vjenčati ih, nego i priznati njihov brak ako je sklopljen drugdje.

U ime ravnopravnosti svih građana pred zakonom, “14. amandmanom zahtijeva se od savezne države da sklopi brak između dvije osobe istog spola”, napisao je sudac Anthony Kennedy govoreći u ime većine sudaca.

“Pravo na brak je temeljno pravo”, naglasio je on. “Gay osobe koje se žele vjenčati ne bi trebali biti osuđene na život u samoći, isključeni iz jedne od najstarijih civilizacijskih institucija. Ustav im jamči to pravo”, napisao je Kennedy.

Konzervativni sudac dodao je svoj glas onima četiriju progresivnih sudaca Vrhovnog suda kako bi se homoseksualcima i lezbijkama omogućilo da se vjenčaju u svim dijelovima SAD-a.

Predsjednik suda John Roberts bio je protiv kao i preostala trojica konzervativnih sudaca. On smatra da, iako postoje jaki politički razlozi u korist istospolnih brakova, nije na sudu da ostale zemlje prisiljava na promjenu njihovih zakona o braku.

“Petoro sudaca zaključilo je tu raspravu i svoju viziju braka pretvorilo u ustavni zakon”, napisao je Roberts u svom mišljenju.

Pobjeda za Ameriku

Povijesna presuda američkog vrhovnog suda o legalizaciji homoseksualnih brakova u cijelim Sjedinjenim Državama “pobjeda je za Ameriku”, rekao je američki predsjednik Barack Obama, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon tu je odluku nazvao “velikim korakom” za ljudska prava, javlja Reuters.

Glasovi onih koji se s odlukom ne slažu u petak su tihi, piše dpa.

“Kad svi Amerikanci postaju ravnopravni, svi smo slobodniji”, rekao je Obama u ružićnjaku Bijele kuće.

Promjene su obično spore, rekao je Obama i naglasio veliku brzinu kojom se mišljenje javnosti naklonilo homoseksualnom braku, a sudska odluka stigla “munjevito”. Ta odluka odražava promjenu u društvu u kojem su lezbijke i homoseksualci “polako uspjeli cijelu zemlju uvjeriti da je ljubav ljubav”, rekao je.

Ban Ki-moon je pozdravio odluku američkog vrhovnog suda koji je s pet glasova za i četiri protiv presudio da ustav od svake savezne države zahtijeva da sklopi i prizna brak između dviju osoba istog spola.

“Uskratiti paru zakonsko priznanje veze otvara vrata općoj diskriminaciji. Ova presuda pomoći će da se ta vrata zatvore i označit će velik korak naprijed u zaštiti ljudskih prava u SAD-u”, rekao je UN-ov glasnogovornik Farhan Haq.

Haq je dodao kako Ban zajedno s lezbijskom, homoseksualnom, biseksualnom i transrodnom zajednicom te milijunima njihovih pristalica slavi tu povijesnu odluku.

Kad je vrhovni sud objavio odluku, stotine su radosno upale u sud i pjevale “The Star Spangled Banner”, američku himnu, a dvadesetak protivnika jedva se i čulo.

“Božji standardi”

Protivnici homoseksualnih brakova, među kojima je i 58-godišnji Ronald Brock koji je čekao pred vrhovnim sudom, jasno izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Brock, koji se predstavlja kao putujući neovisni kršćanski misionar, presudu je nazvao “apsolutnom sramotom”, a vrhovni sud “bolesnim”.

“Bog kaže što je dobro, a što loše, ali ne dopušta nama da odabiremo posljedice”, rekao je Brock. “Sasvim smo se udaljili od Božjih standarda, i trpjet ćemo posljedice toga”, upozorio je i rekao da suci “ne slave Boga niti mu zahvaljuju. Dopustili su da neprirodnim zamijenimo prirodno i za to ćemo ispaštati”.

“Danas smo napravili velik korak na putu prema ravnopravnosti. Homoseksualni i lezbijski parovi sada se imaju pravo vjenčati kao i svi drugi. Ljubav je pobijedila”, napisao je Obama na Twitteru, a Bijela kuća je tom prilikom na svojim stranicama Twittera i Facebooka istaknula zastavu u duginim bojama.

Katolicima zabranjena nazočnost istospolnim vjenčanjima

Katolička hijerarhija u Sjedinjenim Državama Amerike poziva svoje vjernike da ne prisustvuju sklapanjima istospolnih zajednica, tj. istospolnim vjenčanjima, te smatraju da bi građanski neposluh bio ispravna reakcija katolika javnih službenika koji bi takvu zajednicu morali registrirati ili se njome na neki ini način baviti. To je gledište, i to kao obavezujući naputak u svojoj dijecezi, obznanio Michael Jarrell, biskup Lafayettea.

Predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD Joseph E. Kurtz, nadbiskup Louisvillea u Kentuckyju, u službenoj obznani Konferencije nazvao je presudu Vrhovnog suda „tragičnom pogreškom“ koja škodi „zajedničkom dobru i najranjivijima među nama“ (čime aludira na homoseksualne). Prema Kurtzu, ni presuda kojom su prije četiri desetljeća odobreni abortusi, a niti sadašnja kojom je odobren istospolni brak, „nisu utemeljene u istini, pa će obje pasti“.

Treba imati na umu da u katoličkom rječniku „istina“ znači Božju riječ u Svetom pismu, a ne podudarnost iskaza sa činjenicama.

Katolički biskupi Michigana – savezne države čiju je zabranu jednospolnih brakova u petak srušio Vrhovni sud – tvrde da je Vrhovni sud svojom presudom narušio vjersku slobodu zajamčenu Prvim amandmanom na Ustav SAD i stvorio „neprocjenjiv sukob“ između države i vjernika odnosno vjerskih tijela.

Iako je papa Frane pokrenuo katoličku crkvu ka većoj otvorenosti prema homoseksualnima i njihovu dostojanstvu, on je jasno rekao da ta Crkva ni na koji način ne odobrava istospolne brakove, a irski referendum koji ih je u toj katoličkoj zemlji odobrio nazvan je „porazom čovječanstva“.

Ovo su zemlje u kojima su gayevi najsretniji: I Hrvatska je na listi

Island je zemlja u kojoj su gay muškarci najsretniji, pokazalo je istraživanje koje je ispitivalo koliko se homoseksualci dobro (ili loše) osjećaju u zemlji u kojoj žive s obzirom na predrasude društva i reakcije zajednice.

Istraživanje je obuhvatilo 127 zemalja, a pitanja su se odnosila, između ostaloga, i na to koliko se gay muškarci osjećaju prihvaćeni u svojoj zemlji, koliko su slobodni pokazivati svoje osjećaje u javnosti te koliko se susreću s nekim oblikom diskriminacije.

U istraživanju je sudjelovalo 115.000 muškaraca, a indeks sreće podijeljen je u kategorije od 25, što je najniže, do 70. Najniži indeks sreće označen je na karti crvenom bojom koja prelazi u svjetlije nijanse, odnosno narančastu i žutu, kako GH (gay happiness) indeks raste, a zemlje s većim i najvišim indeksom sreće gay muškaraca koji u njima žive označene su zelenim nijansama.

Hrvatska se našla na 59. mjestu.
 

 
 
(index.hr, jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21793"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Featured, Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,