Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » UGLEDNI DANSKI LIJE─îNIK RAZOTKRIVA: LIJEKOVI NA RECEPT SU TRE─ćI NAJVE─ćI UZROK SMRTI, A LIJE─îNICI SU DIO SVJETSKE PRIJEVARE! (VIDEO)

UGLEDNI DANSKI LIJE─îNIK RAZOTKRIVA: LIJEKOVI NA RECEPT SU TRE─ćI NAJVE─ćI UZROK SMRTI, A LIJE─îNICI SU DIO SVJETSKE PRIJEVARE! (VIDEO)

Peter-CKnjiga ┼íokantnoga naslova ÔÇťSmrtonosni lijekovi i organizirani kriminalÔÇŁ (Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare), djelo je to direktora Nordijskoga Cochrane centra i jednog od za─Źetnika Cochrane kolaboracije Petera C. Gotzschea, danskoga profesora i specijalista interne medicine koji ima i diplomu iz biologije i kemije

O njegovom znanstvenom ugledu u svijetu sami za sebe govore neki bibliometrijski pokazatelji: ima preko 450 radova indeksiranih u Scopusu, a oko 200 u WoS-u, objavio je preko 50 radova u ÔÇ×velikoj petorciÔÇť (BMJ, Lancet, JAMA, Annals of Internal Medicine, New England Journal of Medicine) te prikupio oko 13 000 citata u WoS-u, a nevjerojatnih 17 500 u Scopusu.

Pored toga, koautor je mnogih smjernica za objavljivanje studija i korektno izvje┼í─çivanje o provedenim istra┼żivanjima, kao ┼íto su: CONSORT za randomizirana istra┼żivanja (www.consort-statement.org), STROBE za opservacijske studije (www.strobestatement.org), PRISMA za sustavne preglede i meta-analize (www.prismastatement.org) te SPIRIT za protokole klini─Źkih istra┼żivanja. Urednik je u Cochrane Methodology Review Group.

Kako Gotzsche navodi u svojoj knjizi, nakon sr─Źanih bolesti i karcinoma, lijekovi su tre─çi po redu uzro─Źnici smrti u Europi i SAD-u. Pacijenti vjeruju propisanim lijekovima jer vjeruju svojim lije─Źnicima, a oni pak o lijekovima znaju uglavnom onoliko koliko im farmaceutska industrija odlu─Źi re─çi.

Podaci o klini─Źkim istra┼żivanjima koje ve─çinom ona financira nedostupni su javnosti, a oni publicirani u znanstvenim ─Źasopisima pre─Źesto su iskrivljeni ili dijelom la┼żni.


Testiranje novih lijekova ne provodi se kako treba, regulacijske agencije ne obavljaju svoj posao po┼íteno i sapletene su brojnim sukobima interesa, politi─Źare je tako lako potkupiti, a zdrave i bolesne tako lako obmanuti.

Sustav je toliko korumpiran da ga autor uspore─Ĺuje s organiziranim kriminalom i tra┼żi radikalno rje┼íenje koje jedino vidi u svojevrsnoj revoluciji.

Poglavlja poput: “Organised crime, the business model of big pharma”; “Very few patients benefit from the drugs they take”; “Merck, where the patients die first”; “Psychiatry, the drug industryÔÇÖs paradise”; “Pushing children into suicide with happy pills”; “General system failure calls for a revolution”, svjedo─Źe o ljudskoj hrabrosti, beskompromisnosti i odlu─Źnosti koju mo┼że imati samo izniman pojedinac koji je svoje poslanje znanstvenika i lije─Źnika stavio u slu┼żbu op─çeg dobra, gdje po naravi stvari i pripada.

Koliko god zaklju─Źci navedeni u knjizi bili ┼íokantni, a poneki dobrodu┼ínom i naivnom ─Źitatelju mogli izgledati i krajnje pretjerani i potpuno nevjerojatni, oni se temelje na brojnim dokazima potkrijepljenima stotinama referencija na koje se Gotzsche poziva, a koje su raspore─Ĺene iza svakog poglavlja. Knjiga se ─Źita poput kakva uzbudljivog kriminalisti─Źkog romana u kojemu glavni junak donkihotskim ┼żarom razotkriva i kre─çe u napad na vjetrenja─Źe na┼íega vremena.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(radioliberum.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,