Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, NOVAC » TEORIJA ZAVJERE: Teroristi su ubijali u Kumanovu uz saglasnost EU, da bi se zaustavio Turski tok! Počeo žestok zastupnički rat Rusije i SAD oko Makedonije

TEORIJA ZAVJERE: Teroristi su ubijali u Kumanovu uz saglasnost EU, da bi se zaustavio Turski tok! Počeo žestok zastupnički rat Rusije i SAD oko Makedonije

makedonija-policija-vojskaLavrov: “Rusija sumnja da je uzrok terorističkih napada u Makedoniji zaustavljanje planiranja Turskog toka koji bi trebao proći kroz tu zemlju, a potporu albanskim teroristima u vidu šutnje dala je, kako kažu Europska unija koja nije nikada oštro osudila ubijanje makedonskih policajaca!”

Da se iza svega krije Turski tok i da je EU cilj da se taj posao stopira, nagovijestio je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u posjeti Srbiji.

Napadi u Kumanovu su dobro pripremljene terorističke akcije i EU ne treba da zauzima kukavički stav kao da je riječ o pojedinačnoj epizodi. Ovdje je možda riječ o mentalitetu konfrotacije, ali se usporedo stječe i dojam da se sve to događa zbog odbijanja Makedonije da uvede sankcije Rusiji, kao i spremnost Skopja da sudjeluje u projektu Turski tok – kaže Lavrov i dodaje:

Ne možemo izbjeći osjećaj da postoji neka veza – naglasio je Lavrov i pozvao Europsku uniju da podrži realizaciju Turskog toka koji bi omogućio jačanje energetske sigurnosti Europe.

Bruxelles ne misli da je ponašanje Albanaca problem, već se to tolerira

Terorizam u regiji mora biti osuđen, a do sada smo imali samo blaga priopćenja iz EU i drugih institucija. S teroristima ne mogu postojati dvije strane, ali netko to treba reći. Bruxelles ili ne shvaća ozbiljno Albaniju, ili ih podržava.

Europa nije samo sjeverni tok, Europa mora imati i južni tok. Bez obzira na to kako se to zove. Ne može ovaj dio Europe ostati slijepo crijevo kad je riječ o opskrbi plinom.

Pozadina oružanog sukoba koji se dogodio  u Makedoniji leži u borbi za energetsku i ekonomsku prevlast na Balkanu, piše Telegraf.rs.

Komentari poznavaoca prilika u našem okruženju su da EU pokušava svom snagom spriječiti izgradnju plinovoda, kako bi smanjila ovisnost od Rusije i na taj način se zaštitila od ruskog političkog utjecaja.

Makedonija, zemlja koja se nadala toliko željenoj plinifikaciji koju bi joj donijela izgradnja Južnog toka izvisila je kad je taj projekt na inicijativu EU otkazan.

Međutim, Makedonci su ponovno vidjeli šansu za sebe kad je Putin najavio novi, Turski tok, koji bi trebo prolaziti preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije, jer ih je to od nebitnih učinilo velikim igračima u cijeloj toj priči.

Iz Ambasade Rusije u Beogradu kažu za Telegraf.rs da je službeni stav Rusije o tome da li iza terorističkih napada u Kumanovu stoji težnja da se zaustavi Turski tijek rekao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i da je to “amen”.

Ruske tajne službe iza kulisa: Počeo žestok zastupnički rat Rusije i SAD oko Makedonije

SAD i Rusija se trenutno natječu u novom Hladnom ratu, a najnoviji dio njihovog rivalstva jeste Makedonija.

SAD prati svoj klasični predložak za izazivanje kaosa i Obojene revolucije, a oči svijeta uprte u prosvjed koji se događa u Makedoniji od strane oporbenog čelnika Zorana Zaeva.

Ono što se trenutno događa u Makedoniji jeste upotreba već isprobanih američkih destabilizacijskih taktika koje su iskorištene u Siriji i Ukrajini.

Ono što povezuje Siriju, Ukrajinu i Makedoniju jeste da su to sve zastupnički ratovi između SAD i Rusije, pri čemu Washington ima ofanzivnu ulogu, a Rusija stabilizirajuću obrambenu ulogu.

Ukratko, SAD želi izazvati promjenu režima u odabranim državama, dok Rusija aktivno radi na tome da pomogne vlastima da se obrane od napada. Rusko-ukrajinska i rusko-sirijska strateška suradnja za vrijeme njihovih promjena režima je dobro poznata, ali u slučaju rusko-makednoskih odnosa, stvari su malo osjetljivije i uglavnom se odigravaju u sjeni. Zbog toga što je “službena” politika Makedonije takva da se želi pridružiti NATO-u i EU, njihova vlast i obavještajne službe ne mogu javno surađuivati s ruskim kolegama, te se zato sve odvija iza kulisa.

Iako neki možda u to sumnjaju, dokaza da Makedonija i Rusija surađuju ima. Uzmite samo u obzir da je Rusija podržala Makedoniju kada se dogodio teroristički napad u Gosincu, ali i to da je Rusija snažno osudila teroristički napad u Kumanovu i pokušaj Obojene revolucije od strane oporbenog čelnika Zaeva.

Makedonija je također jedna od rijetkih europskih država koja je poslala svog predsjednika u Moskvu na proslavu Dana Pobjede i koja nije uvela sankcije Rusiji.

Kada se sve sumira, može se uočiti da je Rusija proširila svoj utjecaj na makedonsku državu kao dio svog plana za Balkanski tijek, te se može uzeti zdravo za gotovo da njihove obavještajne službe surađuju po pitanju suprotstavljanja obojenoj revoluciji.

Predložak destabilizacije:

SAD su usavršile predložak za promjenu režima koji je sada i više nego očit u Makedoniji. Kada je država odabrana za napad, SAD pokušavaju izazvati obojena revoluciju kako bi promovirali “meku” destabilizaciju (koja po uzoru na Siriju i Ukrajinu može uključiti krvoproliće).

Ukoliko ova taktika ne uspije u tome da svrgne demokratski izabranu legitimnu vlast, SAD počinje primjenjivati ​​nekonvencionalni rat (terorizam i pobune) kako bi povećale pritisak uz nadu da će tako oboriti vlast. Posljednji scenarij je konvencionalna vojna intervencija, koja se primjenjuje samo ako su prethodne dvije faze bile neuspješne.

SAD su uspjele zbaciti ukrajinsku vlast putem Obojene revolucije, ali to nije prošlo u Siriji, zbog čega je čitava stvar prerasla u nekonvencionalni rat. Isto se sada događa i u Makedoniji.

SAD su namjerno oživjele jednu od najopasnijih terorističkih skupina na Balkanu – Oslobodilačku vojsku Kosova – kako bi pojačale etničku podjelu između albanskih i slovenskih Makedonaca i olakšale promjenu režima.

Ovdje se primjenjuje strategija dvostrukog tlaka, pri čemu se stvara “natjecanje” u tome tko će prije zbaciti vlast. Jedini razlog zašto se primjenjuje ovaj koncept i zašto Obojena revolucija još nije potisnuta jeste zato što je dobila podršku nezadovoljnih omladinskih grupa koje su izmanipulirane da se pridruže antivladinim prosvjedima.

Aajde vidjeti kako naša dva natjecatelja trenutno stoje:

Sirija, 2011.-danas

SAD su započele obojena revoluciju u Siriji u sklopu redova regionalnog kazališta po imenu “Arapsko proljeće”. Nakon što je revolucija potisnuta od strane patriotskog stanovništva, uslijedio je nekonvencionalni rat koji je podržan od strane turskih, izraelskih i jordanskih susjeda.

Trenutno je situacija u stagnaciji, a SAD i njihovi saveznici dovode sve više terorista, oružja i novca u konflikt dok Rusija oprema svog dugogodišnjeg saveznika u borbi protiv agresije.

Ukrajina, 2013.-2014.

Kao i u Siriji, SAD je započeo “Šarenu revoluciju” u Ukrajini protiv vlasti, ali ova je bila dosta uspješnija. Za samo par mjeseci, vlada je svrgnuta i uspostavljena je nova vlast u Kijevu, što predstavlja simboličnu američku pobjedu spram ruskih interesa.

Međutim, posljedično prisjedinjenje Krima i građanski rat u Donbas nas moraju navesti da se zapitamo da li je Washington zaista dobio ovu bitku ili konačna presuda tek slijedi.

Makedonija, 2015.-danas

Prateći svoj predložak, SAD je započeo “Šarenu revoluciju” u Makedoniji i sada pokušavaju uvesti i nekonvencionalni rat kako bi se što prije izazvala promjena režima. Rusija je u proteklih par mjeseci u više navrata proširivala svoje partnerstvo s Makedonijom, ali je pitanje da li će one surađivati ​​s ciljem da suzbiju Šarenu revoluciju.

Sva tri geopolitička konflikta u novom Hladnom ratu su usko ispreplitana s američkom energetskom strategijom u Euroaziji i voljom Washingtona da dominira ključnim tranzitnim cestama u ovoj regiji.

Sirija:

Predsjednik Bashar el Assad se složio da pokrene Prijateljski cjevovod s Iranom i Irakom s ciljem transportiranja zaljevskog plina na buržujsko europsko tržište. To se preklopilo s planovima Katara i Saudijske Arabije da naprave rivalski cjevovod koji će prolaziti kroz Jordan i Siriju do EU, isključujući Iran. Nakon što je predsjednik Assad odbacio ponudu zaljevskih monarhija radi dugogodišnjih saveznika u Iranu, donesena je odluka da se zbaci vlast i pokrenu Šarena revolucija i nekonvencionalni rat.

Prijateljski cjevovod nije napravljen, a silne prepreke koje se nalaze na njegovom putu ukazuju na to da neće ni biti napravljen u skorije vrijeme. Time EU ostaje u unipolarnoj sferi utjecaja SAD, pošto je Washington spriječio veliki multipolarni energetski izvor preko kojeg će izvoziti u njegov zastupnički blok. Sljedeći korak je bio da se neutralizira jedini neamerički energetski izvor koji hrani EU, Rusija, i to tako što će se okupirati jedan od najvažnijih geostrateških puteva.

Ukrajina:

U ovoj bitci, SAD je manevrirao kako bi ostvario kontrolu nad kritičnim cjevovodima koji prolaze kroz ukrajinski teritorij, znajući da će tako ostvariti utjecaj i nad EU i nad Rusijom. EU će tako postati ovisna od Amerike po pitanju zaliha, dok će ogromna količina novca u proračunu Rusije biti sasječena.

Iako je SAD uspio u tome da uspostavi kontrolu nad geostrateškim tranzitom u Ukrajini i u suzbijanju Južnog toka, one nisu očekivale da će se Rusija suprotstaviti ovim potezima preko Turskog / Balkanskog toka i ukidanja isporuke energije preko Ukrajine do 2019. godine. Jednim velikim potezom, Rusija je poništila geoenergetski uspjeh SAD u Kijevu.

Makedonija:

Kao izravna posljedica američkog rata u Ukrajini i ruske protumjere u vidu Turskog / Balkanskog toka, počeo je rat za Makedoniju. SAD je zacrtao da mora uništiti Turski / Balkanski tok po svaku cijenu.

Povrh svega toga, oni žele napraviti sve što mogu spriječiti ruski utjecaj na Balkanu, plašeći se da bi moglo doći do “multipolarnog prevrata” u strateški nestabilnoj regiji EU.

Prema geopolitici, Makedonija je usko grlo integracije s Balkanom, zbog čega se SAD i Rusija sada bore oko utjecaja na ovu državu.

Budućnost Balkana gotovo doslovno leži u Makedoniji, a fleksibilan stav prema unipolarnom i multipolarnom svijetu imat će veliki utjecaj na odnose između SAD i EU i Rusije i EU.

Svi konflikti u Euroaziji se na kraju svode na borbu između ekceptionalista i integracionalista, pri čemu prijašnjeg predstavlja Velika Albanija, a potonjeg države Balkanskog toka.

Rusija se sprema iskoristiti cjevovod kao odskočnu dasku za jačanje suradnje s državama kroz koje će tok prolaziti, što znači da je Balkanski tok više od fizičke infrastrukture i da predstavlja atraktivnu alternativu za eurointegracije i put ka multipolarnosti. Osvježavajući stav Moskve prema suverenitetu i neovisnosti njenih partnera se razlikuje od Washingtona i Bruxellesa, zbog čega je dobila veliku podršku u kratkom razdoblju.

Suočen s tako dobro prihvaćenim konkurentom, unipolarni svijet je odlučio sabotirati svog rivala, aktivirajući eksploziv u vidu Velike Albanije, koji bi mogao izazvati kaos u čitavomj regiji i poremetiti multipolarne integracije.

Predložak opiranja multipolarnog svijeta od postojećeg unipolarnog poretka se odvija diljem Euroazije, a u njemu sudjeluju i Rusija i Kina i Iran: Moskva planira izgradnju Balkanskog toka i Euroazijsku uniju; Teheran planira izgradnju Prijateljskog cjevovoda i cjevovoda koji vode u Indiju i u Pakistan, dok Kina pokušava aktivirati ekonomski Put svile i Pomorski put.

Ove tri civilizacije moraju djelovati zajedno kako bi pomogle jedna drugoj da ostvare svoje planove, jer se samo tako mogu suzbiti konvencionalne i asimetrične destabilizacije koje unipolarni svijet pokušava svuda uvesti.

Unipolarni i multipolarni svijet se ponovno sukobljava u Euroaziji, a epicentar tog sukoba je sada malena balkanska država Makedonija. Tamo se zahuktava zastupnički rat između SAD i Rusija koji prati šablonu konflikata u Siriji i Ukrajini.

Kao i u slučaju prethodna dva, SAD pokušavaju uspostaviti kontrolu nad ključnim energetskim putem, sprečavajući širenje multipolarnosti i pribjegavajući pritom obojenoj revoluciji i nekonvencionalnom ratu.

S druge strane, Rusija opet ima obrambenu ulogu, ponovo neizravno podržavajući opkoljenog partnera kako bi preživio unipolarni napad.

S obzirom na to kakvi su dugoročni strateški ulozi uključeni, treća runda geopolitičkog sukoba Rusije i SAD bi mogla biti najdramatičnija do sada.

Andrew Korybko (Russia Insider)
 
Izvor: Webtribune.rs
priredio: NSP
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21031"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Featured, NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,