Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Proro─Źanstvo Stephena Hawkinga: Da li je CERN poremetio ravnore┼żu Zemlje i uzrokovao katastrofalne zemljotrese?

Proro─Źanstvo Stephena Hawkinga: Da li je CERN poremetio ravnore┼żu Zemlje i uzrokovao katastrofalne zemljotrese?

potres-CERNSamo u zadnje vrijeme je bilo 13 potresa ja─Źine preko 6 Richtera. Neki od njih su bili prili─Źno jaki, kao recimo onaj u Nepalu koji je bio ja─Źine izme─Ĺu 6,6 i 7,8 Richtera

┼áteta je bila ogromna, da ne spominjemo broj stradalih od nekoliko tisu─ça. Posljednji potres ja─Źine 7,1 do 7,5 Richtera je pogodio Papua Novu Gvineju, ali sre─çom nije uzrokovao ve─çu ┼ítetu.

Ono ┼íto se sasvim slu─Źajno poklapa s ovom tektonskom aktivno┼í─çu jeste da je CERN u ┼Żenevi, ┼ávicarska, nedavno ponovno pokrenuo svoj Veliki sudara─Ź ─Źestica (LHC), ba┼í prije nego ┼íto su po─Źeli ovi potresi.

LHC je najja─Źi i najve─çi sudara─Ź-ubrziva─Ź ─Źestica na planeti, a dok ga ve─çina znanstvenika smatra klju─Źnim za daljnja otkri─ça o univerzumu, neki poput Stephena Hawkinga upozoravaju na ┼ítetu koju on mo┼że nanijeti planeti, ─Źovje─Źanstvu i vremensko-prostornom kontinuumu.

Samo par mjeseci nakon otkri─ça Higsovog bozona ili takozvane “Bo┼żje ─Źestice” u srpnju 2012. godine, CERN je zavr┼íio svoj prvi kontinuirani rad tijekom kojeg je izvr┼íeno oko 5 milijardi sudara energijom od 8 teravolti. Samo 400 od svih ovih sudara je proizvelo neke rezultate.


Danas su skoro udvostru─Źili energiju sudara na 13 teravolti. Plan je izvr┼íiti jo┼í jedan kontinualan rad od tri godine, a CERN je ovoga puta najavio da je cilj “hvatanje tamne tvari” i “otkri─çe drugih dimenzija”.

Iako bi bilo lijepo da saznamo pravu istinu o univerzumu i nama samima, sigurno ne bi trebalo to raditi po cijenu našeg planeta.

Jednostavno re─Źeno, LHC u CERN-u stvara najve─çe magnetsko polje na ─Źitavoj planeti, ve─çe i od onog koje stvara sama planeta. Mo┼żda se povezivanje LHC-a sa seizmi─Źkom aktivno┼í─çu promatra samo kao spekulacija, ali se mora uzeti u obzir djelovanje magnetizma na slojeve Zemlje.

Svaki put kada se u CERN-u napravi sudar, energija koja se oslobodi uzrokuje ogromne magnetske vibracije na Zemlji, zbog ─Źega postoji velika vjerojatnost da ti sudari na neki na─Źin utje─Źu na nedavne potrese.

Interesantno je da je nakon ve─çe aktivnosti LHC-a 2010. godine nastao potres ja─Źine 8,8 Richtera u ─îileu, koji je bio jedan od 6 najrazornijih u povijesti.

Nadajmo se samo da nas ┼żelja za znanjem ne─çe rasturiti u parampar─Źad ili dovesti do toga da nas proguta neka crna rupa.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,