Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » 8 razloga za┼íto dijete treba odmah udaljiti od mobilnih ure─Ĺaja

8 razloga za┼íto dijete treba odmah udaljiti od mobilnih ure─Ĺaja

dijete-telefon-mobilnDa li se va┼íe dijete ─Źesto igra s laptopom, tabletom ili smart “pametnim” telefonom?

Istra┼żivanje pokazuje da izlaganje male djece tehnologijama zapravo ┼íteti jer su izlo┼żeni kriti─Źnim faktorima za razvoj, pona┼íanje i u─Źenje. ┼áto nas jo┼í treba zabrinjavati?

Tablet utje─Źe na rast mozga
Izme─Ĺu ro─Ĺenja i prvog ro─Ĺendana, mozak se utrostru─Źi u veli─Źini i nastavlja se ubrzano razvijati dok ne napune 21 godinu.

Ovo zahtijeva ┼íirok spektar stimulacije koje ne obuhva─çaju izlaganje spomenutim tehnologijama. U nekim slu─Źajevima, ove tehnologije ─çe izazvati kognitivna ka┼ínjenja, oslabljeno u─Źenje i pove─çanu impulzivnost.

Odla┼że dru┼ítveni razvoj
Mali┼íani koji koriste stvari kao ┼íto je iPod, ─Źesto odla┼żu razvoj socijalne vje┼ítine za razgovor i akademska postignu─ça.

Pretilost
Jedno od ─Źetvero kanadske djece i jedno od troje ameri─Źke djece su pretili. Ovi ure─Ĺaji ─Źesto ─Źine da na┼ía djeca vi┼íe ┼żive neaktivni stil ┼żivota. To je jednako debljanju.

Nedostatak sna
Tako─Ĺer ne iznena─Ĺuje. Nije neuobi─Źajeno da djeca ostanu do kasno igraju─çi ra─Źunalne igre.

“Digitalna demencija.”
Brzi medijski sadr┼żaji doprinosi da pa┼żnja bude u deficitu i smanjuje koncentraciju. Ovo je uzrokovano “odljevanjem znanja” neuronalnih puteva u frontalnom korteksu.

Pove─çan rizik od ovisnosti
Ove tehnologije ─Źesto odvoje djecu od roditelja. To je dokazano da kada je roditeljska vezanost odsutna, ┼íanse za bolest ovisnosti raste, posebno za onu tehnologiju koja im je dostupna.

Izlaganje radijaciji
WHO je klasificirao mobilne telefone kao mogu─çi kancerogen zbog zra─Źenja koje emitiraju. U 2013, dr Anthony Miller iz Sveu─Źili┼íta u Torontu ┼íkole za javno zdravlje, preporu─Źa da na temelju istra┼żivanja, da izlaganje radio frekvencijama treba biti reklasificirano kao vjerojatno kancerogeno.

Naprezanje o─Źiju
Tro┼íenja previ┼íe vremena ispred ekrana mo┼że biti pritisak na o─Źi bilo koga. Na djecu posebno. Djeca mogu razviti Computer Vision sindrom, ┼íto je vrsta naprezanja o─Źiju. Ako va┼ía djeca koristiti ove tehnologije, ograni─Źite ih na 30 minuta odjednom. ┼áto se ti─Źe kratkovidnosti u Japanu je postotak kratkovidne djece nevjerojatnih gotovo 90%.
 
(ifehack.org,webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,