Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Čitate li deklaraciju? Ovih 7 namirnica nijedan nutricionist ne bi pojeo

Čitate li deklaraciju? Ovih 7 namirnica nijedan nutricionist ne bi pojeo

deklaracija-sastav-namirnicaZbog velikog broja namirnica koje sadrže sastojke koji mogu negativno utječu na naše zdravlje, stručnjaci preporučuju da redovito čitamo deklaraciju i izbjegavamo takve namirnice u širokom luku

Ovo su sedam namirnica koje bismo, prema preporuci stručnjaka trebali izbjegavati.

1. Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači su izvor “praznih kalorija” i često ih povezuju s nastankom dijabetesa tipa 2, te bismo ih zato trebali izbjegavati, odnosno proizvode koje ih sadrže.

2. Karagenan (Carrageenan) – E407 prirodni biljni zgušnjivač

Zahvaljujući dobroj sposobnosti hidratacije i povećavanja viskoziteta, koristi se u prehrambenoj tehnologiji kao važan aditiv (zgušnjivač, emulgator, stabilizator). Često se koristi pri izradi napitaka od kakaa, kondenziranog mlijeka, dječje hrane, ali i drugih proizvoda u tekućem stanju jer sprječava raslojavanje i taloženje, osiguravajući homogenost i odgovarajući stupanj gustoće.

3. Boja karamele

Boja karamele se koristi u mnogim gaziranim napicima, sladoledima i drugim slatkišima. Ova boja ipak nije podrijetlom od rastopljenog šećera, već sintetički proizvod koji nastaje u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Prilikom tog procesa nastaju kemikalije 2-metilimidazol i 4-metilimidazol koje se povezuju s bolestima štitnjače, jetre, rakom pluća i leukemijom. Od četiri tipa boje karamele, dvije se prave uz pomoć amonijaka i mogu negativno utjecati na vaše zdravlje.

4. Trans-masne kiseline

Riječ je o nezasićenim mastima koje se dodaju u prerađenu hranu radi produživanja roka trajanja. One mogu povećati rizik od srčanih oboljenja, te ih je poželjno izbjegavati.

5. Šećer

6. Mononatrijum glutaminat (MSG)

MSG još nazivaju i ‘poboljšivač okusa’. Iako stvarno poboljšava okus hrane, ova kemijska tvar razara mozak, remeti rad hormona i utječe na nastanak niza bolesti.

7. Visoko-fruktozni kukuruzni sirup (HFCS)

Glukozno-fruktozni sirup se naveliko koristi kao zamjena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima itd., A također produžuje i rok trajanja proizvoda. Ipak, kao i mnogi drugi aditivi, djeluje razarajuće na zdravlje.
 

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,