Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » BALKANSKI SCENARIJ: Ukrajina je pred bankrotom – Kome je uopće trebao “EuroMaidan” i rat?

BALKANSKI SCENARIJ: Ukrajina je pred bankrotom – Kome je uopće trebao “EuroMaidan” i rat?

ukrajina-valuta-BSPKako bi uopće preživjela, vladi u Kijevu je prijeko potreban zajam Međunarodnog monetarnog fonda i inozemnih kreditora, koji svaki put kada trebaju dati novac procjenjuju aktualnu situaciju u zemlji i prate provođenje nametnutih reformi

Dakle, u ovim okolnostima samo nova tranša kredita MMF-a Ukrajinu može spasiti od izbijanja „Trećeg Maidana“.

No, sada je svima jasno da je Ukrajina na rubu nacionalnog bankrota i da je jedino rješenje vanjska financijska potpora, ali učinak te pomoći velikim dijelom neutralizira masovna korupcija koje je rasprostranjena u zemlji, otkriva magazin Forbes.

„Dužnička bomba Ukrajinu sve bliže vodi ka bankrotu. U toj situaciji je financijska pomoć Zapada jedina šansa zemlji da se spasi.

Strani investitori su ujedinili sve svoje snage kako bi razvili plan restrukturiranja duga, ali projekt ne uključuje njegovo smanjenje, čime je nemoguće otplatiti čak i kamate“, piše Forbes.

U isto vrijeme, BDP Ukrajine je zbog mjera štednje nametnutih od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), velikih gubitaka dobara na Krimu i rata na istoku zemlje pao za gotovo 50%. Tome treba dodati i smanjenje proizvodnje zbog gubitka kvalificirane radne snage iz regija Donjeck i Lugansk, što je dodatno doprinijelo općem pogoršanju gospodarske situacije u zemlji.

Osim toga, endemska korupcija je umanjila niska učinkovitost kredita koje je Ukrajina dobila od financijskih institucija.

„Svaki kredit kojeg ponudi ili dodijeli MMF će dijelom biti ukraden od strane vlade u Kijevu. Ukrajina je oduvijek bila korumpirana država u kojoj je vladala skupina bogatih oligarha“, piše magazin.

Ovdje nailazimo na čudan paradoks i situacije u kojoj protiv oligarhije nisu ustale najrazvijenije ukrajinske regije, Donjeck, Lugansk i ostatak jugoistoka zemlje, nego je pobuna protiv predsjednika Janukoviča krenula za zapada Ukrajine, koji niti je imao razvijenu industriju, a u ukupnom BDP-u predratne Ukrajine je sudjelovao s jedva nekoliko postotaka.


Uzmimo samo ove tri karte ukrajinskih regija, od kojih prva prikazuje trgovinsku razmjenu, odnosno uvoz, izvoz i trgovinski deficit/suficit ; druga je prikaz udjela po regijama u ukupnom BDP-u Ukrajine za 2010. godinu i sudeći prema tim podacima se treba zapitati: „Tko je tu koga hranio?“. Na kraju, treća karta prikazuje etničku strukturu ukrajinskih regija i niti u jednoj, osim Krima, nema ruske većine.

Dakle, to znači da u tijeku nije rat Ukrajinaca protiv Rusa, nego građanski rat Ukrajinaca istoka zemlje protiv onih kojima nije bilo dobro pod Janukovičem, nije im dobro ni s Poroshenkom i Yatsenyukom, a teško da će uživati pod budnom paskom Međunarodnog monetarnog fonda i inozemnih kreditora, koji bi, kako brojke govore, na kraju oko restrukturiranju ukrajinskog duga trebali pregovarati s predstavnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike, a ne s vladom u Kijevu. Naravno, pod uvjetom da te dvije regije ostanu u sastavu jedinstvene Ukrajine.

Karta 1. – Uvoz izvoz i suficit/deficit po ukrajinskim regijama:

 
Karta 2.- Udio u ukupnom BDP-u Ukrajine po regijama 2010. godine:

 
Karta 3. – Etnički sastav ukrajinskih regija u kojima je samo Krim imao rusku većinu (crveno):

 
(altermainstreaminfo/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,