Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Tko je napravio analogno ra─Źunalo prije 2.000 godina?

Tko je napravio analogno ra─Źunalo prije 2.000 godina?

antikythera-mechanismAntikitera (Antikythera) mehanizam je drevni analogni kompjuter iz 1. stolje─ça prije Krista, dizajniran da izra─Źunava polo┼żaje zvijezda

Tehnolo┼íki artefakti sli─Źne slo┼żenosti su se pojavili tek u 14. stolje─çu, kada su napravljeni prvi mehani─Źki astronomski satovi u zapadnoj Europi. Ovaj stroj posjeduje najstariji poznati mehanizam s zup─Źanicima i ponekad se naziva prvim analognim kompjuterom.

Svi znamo da su drevni Grci bili me─Ĺu najinteligentnijim ljudima u povijesti. Njihovi impresivni rezultati iz mnogih znanstvenih podru─Źja su pomogli u razvoju dru┼ítva koje znamo danas.

Istra┼żiva─Źi navode da je Antikitera mehanizam jo┼í jedno od naslje─Ĺa Gr─Źke.

Ne postoji niti jedan sli─Źan instrument koji mo┼że usporediti s njim, a ne postoje ni zapisi koji ukazuju da je ne┼íto poput toga ikada postojalo. Da li zaista mogu─çe da su drevni ljudi znali da naprave ure─Ĺaj slo┼żen poput Antikitera mehanizma?

Nakon godina prou─Źavanja, do┼ílo se do zaklju─Źka da je Antikitera mehanizam u stvari astronomski kalendar velike preciznosti.

Ure─Ĺaj je otkriven sasvim slu─Źajno po─Źetkom 20. stolje─ça, kada je skupina ronioca skrenula s kursa zbog oluje. Oni su stigli do otoka Antikitera, izme─Ĺu Peloponeza i Krete, pri ─Źemu su rone─çi otkrili rimski brod koji je potonuo negdje oko 65. godine prije nove ere. Misteriozni ure─Ĺaj prona─Ĺen u olupini broda.

Antikitera mehanizam je izra─Ĺen od drveta i bronce. Njegove dimenzije su 31,5 x 19 x 10 cm. Istra┼żiva─Źi vjeruju da je sustav zup─Źanika bio smje┼íten u drvenu kutiju koja je u potpunosti uni┼ítena. Ure─Ĺaj je imao dvoja vrata, jedna naprijed i jedna nazad, s astronomskim natpisima po ─Źitavoj povr┼íini.

Hewlett-Packard i njihov istra┼żiva─Źki tim fotografirali su ure─Ĺaj 2005. godine, a dijelovi koji ─Źine ure─Ĺaj su analizirani na rendgenu visoke rezolucije u britanskoj kompaniji X-Tek Systems. Ove dvije tvrtke su zajedno sa sveu─Źili┼ítima u Cardiffu, Ateni i mnogim drugim mjestima pokrenuli Istra┼żiva─Źki projekt Antikitera mehanizma.


Istra┼żiva─Źi navode da je analiza pomogla prilikom odre─Ĺivanja to─Źne namjene ure─Ĺaja.

Prednji zup─Źanik je ra─Źunao polo┼żaj Sunca i Mjeseca u zodijaku i radio kao kalendar od 365 dana koji se mogao pode┼íavati za prijestupne godine, dok su zadnji zup─Źanici prikazivali dva astronomska ciklusa, koji su se izme─Ĺu ostalog koristili za predvi─Ĺanje pomr─Źine Sunca i Mjeseca.

Znanstvenici su uspjeli identificirati ukupno 30 ru─Źno napravljenih zup─Źanika, a vjeruje se da ih fali bar jo┼í 7.

Dakle, Antikitera mehanizam je ne┼íto potpuno vanvremensko, kao da ne pripada razdoblju povijesti iz kojeg potje─Źe, a istra┼żiva─Źi su jo┼í uvijek u ┼íoku kako je drevni ─Źovjek uspio napraviti tako komplicirani ure─Ĺaj. Prvi jednako slo┼żeni mehanizam je napravljen tek u srednjem vijeku, kada je napravljen prvi mehani─Źki sat.

Jasno je da su kalendari bili ekstremno zna─Źajni u drevnim dru┼ítvima, ne samo zbog religije, ve─ç i zbog poljoprivrede. Pomra─Źenja Sunca i Mjeseca su se ─Źesto smatrala proro─Źanstvima.

Dakle, tko je napravio mehanizam?

Istra┼żiva─Źi nisu sigurni tko je odgovoran za dizajn i izgradnju Antikitera mehanizma, a neki naga─Ĺaju da je njegov mogu─çi izumitelj mo┼żda Hiparh (190.-120. godine pne).

Hiparh je bio geograf, matemati─Źar i astronom, a njegova otkri─ça su napravila revoluciju u astronomiji. Hiparh je zabilje┼żio 850 zvijezda i klasificirao ih po blistavosti kao ┼íto to astronomi ─Źine danas.

Mogao je izmjeriti godinu s gre┼íkom od 6,5 minuta, otkrio je precesiju ravnodnevice, izra─Źunao je udaljenost Mjeseca od Zemlje s velikom precizno┼í─çu i razvio teoriju koja obja┼ínjava nepravilno kretanje Mjeseca zbog njegove elipti─Źne orbite. On je naslijedio Eratostena u Aleksandrijskoj knji┼żnici.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,