Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Rusija pravi supermo─çno visokofrekventno oru┼żje, koje svo naoru┼żanje na svijetu ─Źini neupotrebljivim!

Rusija pravi supermo─çno visokofrekventno oru┼żje, koje svo naoru┼żanje na svijetu ─Źini neupotrebljivim!

vojnici-ratPrvi zamjenik generalnog direktora ruskog vojnog koncerna “Radio-elektroni─Źke tehnologije” – Kret – Igor Nasenkov – govorio je u intervjuu listu “Izvestia” o elektroni─Źkom ratovanju, o tome kako ─çe po─Źinjati i proticati ratovi u XXI stolje─çu

Kret objedinjuje poduze─ça koja proizvode sredstva za elektroni─Źku borbu, elektroni─Źku opremu za vojnu i civilnu avijaciju ..

Stru─Źnjaci danas govore o budu─çim “ratovima ┼íeste generacije”, ali se njihove teorije razlikuju. Kako ─çe, po Va┼íem mi┼íljenju, izgledati ratovi budu─çnosti?
Mogu─çnosti elektronskog rata potpuno mijenjaju odnos snaga na bojnom polju. ─îak i kada jedna strana ima ogromnu prednost u “Visokoprecizni” oru┼żju, ona ne mo┼że pobijediti ukoliko su njezini sustavi za vezu i preno┼íenje naredbi, naoru┼żanje i vojna tehnika podvrgnuti u─Źinkovitom djelovanju sredstava za elektroni─Źku borbu protivnika. Uslijed toga, i najmodernije oru┼żje se pretvara u hrpu starog ┼żeljeza.

Sredstva za elektroni─Źku borbu mogu se postaviti na najrazli─Źitjoj vojnoj tehnici – zrakoplovima, brodovima, tenkovima i automobilima. Sustavi za elektroni─Źku borbu koriste se za otkrivanje elektroni─Źkih sredstava protivnika i utjecanje na njih razli─Źitim metodama, uklju─Źuju─çi elektromagnetsko zra─Źenje.

Njihov glavni zadatak je da se protivniku ne d├ó mogu─çnost da dobije pravovremene i to─Źne informacije o stvarnoj situaciji u odre─Ĺenoj zoni borbenih djelovanja. Tako─Ĺer: da protivniku podmetnu la┼żnu radarsku sliku umjesto stvarne i blokiraju sustave i sredstva za vezu, prijenos podataka, navigaciju i navo─Ĺenje oru┼żja.

Dana┼ínji konflikti postaju sve slo┼żeniji i, ako se tako mo┼że re─çi, istan─Źaniji. Kako su pokazali doga─Ĺaji na Bliskom istoku i Balkanu, uspjeh ratnih djelovanja u zna─Źajnoj mjeri odre─Ĺuje se jo┼í prije po─Źetka kopnenih operacija. Prvo idu udari zrakoplovstva, krstare─çih raketa i visokopreciznog oru┼żja. Uni┼ítavaju se radari sustava PVO, uni┼ítavaju se glavni i rezervni komandni centri, prekidaju se veze, opskrbu. Strana koja se brani – prvo se oslijepi i oglu┼íi i dezorganizira: pod odre─Ĺenim okolnostima, tako da kopnena operacija nije ni potrebna.

Od po─Źetka 1990-ih godina, sredstva za elektroni─Źku borbu izlaze u prvi plan vojnih strategija najve─çih svjetskih vojski.
Sjedinjene Dr┼żave su 1999. godine u testirale U-bombu – prilikom njene eksplozije nastaje sna┼żan elektromagnetski impuls koji djeluje na elektroni─Źke ure─Ĺaje za upravljanje i vezu u velikom radijusu. Da li Va┼í koncern vodi istra┼żivanja u tom smjeru?

Naravno, mi se bavimo problemima vezanim za uporabu mikrovalnog oru┼żja. Na┼íi radovi u tom podru─Źju vezani su kako za pravljenje supermo─çnog visokofrekventnog oru┼żja, tako i za sustave za┼ítite svoje elektronike od njegovog utjecaja. Paralelno s radom na stvaranju visokofrekventnih projektila kojima se utje─Źe na svu elektroniku, pretpostavljamo da postoji mogu─çnost da stvorimo supersna┼żni sustav za elektroni─Źku borbu sa selektivnim borbenim efektima – po pravcima i dijapazonu frekvencija.


Tu─Ĺe samonavode─çe glave ofanzivnih raketa, multifunkcijski radari na avionima, bespilotne letjelice i krstare─çe rakete, sustavi za vezu i navigaciju – sve ─çe to naprosto prestajati funkcionirati, to─Źnije, “pregorjet ─çe”.

Koncern serijski proizvodi novi sustav za elektroni─Źku borbu “Krasuha-4″, koji konstruktori u ┼íali nazivaju “sad ga vidi┼í, sad ga ne vidi┼í”. On je sposoban u potpunosti li┼íiti protivni─Źku avijaciju mogu─çnosti radarskog izvi─Ĺanja i kori┼ítenja visokopreciznog oru┼żja. Taj sustav daje mogu─çnost elektroni─Źke borbe protiv zrakoplova, krstare─çih raketa i bespilotnih letjelica – “kvari” sve sustave za lociranje protivnika, i ovi prestaju viditi ciljeve ve─ç na udaljenosti preko 250 km.

Tako─Ĺer, uskoro ─çe biti uvedeni u uporabu sustavi za pasivno radarsko lociranje. Taj sustav ni┼íta ne emitira, ve─ç radi isklju─Źivo na prijemu pa ga je nemogu─çe detektirati. Zato sam sustav lako “vidi” protivnika i njegove naredbe, sredstva za elektroni─Źku borbu i uni┼ítavanje koji bi po njega mogli biti opasni.

Nijedan novi model oru┼żja se vi┼íe ne isporu─Źuje vojsci bez sustava za elektroni─Źku za┼ítitu jer oni pove─çavaju sposobnost pre┼żivljavanja tehnike 25-30 puta.

U jednom od intervjua spominjali ste rad na integriranom multifunkcionalnom sustavu za elektroni─Źku borbu koji bi se nalazio u zra─Źno-kozmi─Źkom prostoru, a trebalo bi se po─Źeti serijski proizvoditi najkasnije 2017. godine. Ispri─Źajte nam detaljnije o mogu─çnostima tog sustava.
Taj sustav je predvi─Ĺen za uni┼ítavanje i onesposobljavanje sustava za elektroni─Źku borbu protivnika. Pasivno radarsko lociranje ┼íirokog dijapazona omogu─çavat da se u realnom vremenu, tajno, bez emitiranja otkrivaju─çih signala dobiju informacije o borbenim sustavima protivnika u promjeru od nekoliko stotina kilometara.

Sustav ─çe djelovati na protivni─Źke informacijske i borbene resurse sustava za izvi─Ĺanje, navigaciju, vezu, prijenos podataka i upravljanje oru┼żjem. Pritom ─çe imati i borbeno i intelektualno-dezinformiraju─ç ÔÇőÔÇőu─Źinak na njih.

Prema stupnju utjecaja, snazi ÔÇőÔÇői raznolikosti re┼żima rada ta sredstva nadilaze trenutno postoje─çe stanice i sustave za elektroni─Źku borbu. Ti sustavi su asimetri─Źni odgovor na nova sredstva za zra─Źno-kosmi─Źki napad i sustav PRO u Europi koji proizvodi SAD.
 
*Krasuha-4 sustav*

 
(preveo:mag.A.B./uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,