Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » LA┼ŻU NAS DESETLJE─ćIMA: Za┼íto mediji ┼íute da je na polovima Zemlje do┼ílo do porasta leda kakav nije vi─Ĺen desetlje─çima

LA┼ŻU NAS DESETLJE─ćIMA: Za┼íto mediji ┼íute da je na polovima Zemlje do┼ílo do porasta leda kakav nije vi─Ĺen desetlje─çima

globalno-zagrijavanje-led-sjeverni-pol“Ogroman rast leda na polovima iznenadio je znanstvenike i prouzrokovao gomilu pitanja. Je li globalno zagrijavanje uzelo pauzu?

Na polovima majke Zemlje, potpuno suprotno od onoga ┼íto znanstvenici propovijedaju, do┼ílo je do porasta leda kakav nije vi─Ĺen desetlje─çima “, ka┼że uvod Kronen Zeitung-a.

Skoro svi mainstream mediji ┼íute o ovom razvoju doga─Ĺaja, te je prili─Źno osvje┼żavaju─çe da neki mediji izvje┼ítavaju o “dobrim” vijestima da se planeta ne zagrijava alarmantnom brzinom.

Kronen Zeitung izvje┼ítava da led Antarkti─Źkog mora raste prosje─Źnom godi┼ínjom brzinom od 16.500 ─Źetvornih kilometara jo┼í od 2007. godine. Sli─Źan je slu─Źaj i sa Arkti─Źkim morem, izvje┼ítava Austrian daily online.

U Kronen Zeitung-u tako─Ĺer pi┼íe da je brzo rastu─çi led oko Antarktike “ogroman problem” za pingvine, kojima je potrebna otvorena voda.

┼átovi┼íe, Kronen Zeitung spominje iznena─Ĺenje Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) u Coloradu povodom rasta u Arktiku:

“Znanstvenici Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Boulderu, Colorado moraju priznati da se umjesto globalnog zagrijavanja doga─Ĺa globalno hla─Ĺenje. Prema njihovim posljednjim podacima, hladna sjeverna ledena kapa je imala porast od ─Źak 29 posto!”

“Trenutno ovakav razvoj potpuno izokre─çe klimatske znanosti svijeta naopa─Źke”.

Kronen Zeitung zatim obja┼ínjava kako su klimatski modeli pogre┼íno predvidjeli ┼íto ─çe se dogoditi, te da su o─Źajne tvrdnje nekih znanstvenika da je do┼ílo do pogre┼íke u mjerenju.


Radi obja┼ínjenja, Kronen Zeitung se okrenuo profesoru Anastasiosu Conisu sa Sveu─Źili┼íta u Wisconsinu. Conis ka┼że da je mnogo faktora u igri. “Struje, vjetrovi, talo┼żenje i ponajvi┼íe gornji i donji slojevi vode”.

Na kraju ─Źlanka, Kronen Zeitung obja┼ínjava kako nedavno usporavanje uop─çene solarne aktivnosti mo┼żda ima veliku ulogu na klimatske prilike.

Godinama se promatra par sun─Źevih pjega. Hladnije zime i ljeta bi mogli biti posljedica, ka┼żu znanstvenici Max-Planck-a.

polarna-kapa-al-gorePrijavljeno ili ne, led polarnih mora je tu i ne mo┼że se ignorirati.

29 posto više leda na Sjevernom polu

Yachting avanturisti koji su ┼żeljeli ploviti kroz Sjeverni pol bez leda, morali su se vratiti praznih ruku zbog leda – veli─Źine kao pola Europe – koji je blokirao njihov prolaz.

Istra┼żiva─Źi Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) u Boulderu (Colorado) priznati bilo koji doga─Ĺaj koji traje vi┼íe globalno zatopljenje je globalno hla─Ĺenje u tijeku. Prema njihovim posljednjim podacima, hladna sjeverna ledena kapa je imala porast od ─Źak 29 posto!

Pitanje je, do kada ─çe mali ─Źovjek na ovoj planeti trpiti ove la┼żi o globalnom zagrijavanju?

 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda*

 
(vestinet.rs)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , ,