Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » 90% U SVIJETU JE GMO: Soja je u skoro svakom jelu i vrlo je opasna

90% U SVIJETU JE GMO: Soja je u skoro svakom jelu i vrlo je opasna

soja-gmo-lecitinPrethodni izvje┼ítaji znanstvenika u cijenjenim radovima i zakladama naglasili su koliko je soja va┼żna za smanjivanje raka dojke. U me─Ĺuvremenu, brojna istra┼żivanja su dokazala upravo suprotno, da soja ubrzava razvoj stanica raka dojke

Kinezi nisu jeli soju, iako su jeli le─çu, zbog toga ┼íto soja sadr┼żi velike koli─Źine prirodnih toksina ili “antinutrijenata”. Prvi me─Ĺu njima su mo─çni enzimski inhibitori koji blokiraju djelovanje tripsina i drugih enzima potrebnih za probavu proteina.

Ovi inhibitori su veliki, sklup─Źani proteini koji ne aktiviraju u potpunosti tijekom redovitog kuhanja. Oni mogu proizvesti ozbiljne ┼żelu─Źane probleme, smanjiti probavu proteina i kroni─Źni nedostatak aminokiselina. Prilikom testiranja ┼żivotinja, prehrane s puno inhibitora tripsina uzrokovala je patolo┼íka stanja gu┼ítera─Źe, pa ─Źak i rak.

Ubrzava nastajanje raka dojke

Istra┼żiva─Źi u Memorijal Sloan Kettering centru za rak usporedili su tkiva tumora prije i poslije jednomjese─Źnog re┼żima konzumiranja soja suplementa u odnosu na kontrolnu skupinu koja je dobivala placebo. Otkrivene su promjene u izra┼żavanju odre─Ĺenih gena koji ubrzavaju rast stanica kod onih ┼żena koje su uzimale soja suplement.

Otkri─çe ih je dovelo do zaklju─Źka da bi protein soje mogao ubrzati nastanak bolesti. Studija je navela: “Ovi podaci ukazuju na to da soja ima stimulativan u─Źinak na rak dojke kod ┼żena”.

Na tisu─çe ┼żena danas konzumira soju vjeruju─çi da ─çe ih to za┼ítititi od raka dojke. Ipak, 1996. godine, istra┼żiva─Źi su otkrili da ┼żene koje konzumiraju izolirani protein soje imaju ve─çe ┼íanse da obole od epitelijalne hiperplazije, stanja koje ukazuje na zlo─çudnost.

Godinu dana kasnije, otkriveno je da dijetalni genistein stimulira rast stanica dojke, ┼íto je autore dovelo do zaklju─Źka da ┼żene ne bi trebalo konzumirati proizvode od soje kako bi sprije─Źile rak dojke.

“Nije to─Źno da soja sprje─Źava rak dojke”, rekla je dr Kylea T. Danijel. “Brojne studije su pokazale da soja doprinosi, pa ─Źak i ubrzava rast stanica raka”.

Sve ┼żene koje su sudjelovale u ovoj studiji su nedavno imale biopsiju dojki i dijagnosticirane su s rakom dojke u prvom ili drugom stadiju. Svima je zakazana mastektomija ili lumpektomija za dva do tri tjedna. Istra┼żiva─Źi su rekli da ne znaju da li se efekti mogu obrnuti.

Vegetarijanci imaju ve─çi rizik

Od ┼żena s visokim razinama genisteina, nekoliko je iskusilo promjene u odre─Ĺenom nizu gena koji utje─Źu na rast stanica raka dojke, smrt ili neki drugi aspekt patologije raka dojke, rekla je dr Jacqueline Bromberg, koautorica studije.

Promjene su uo─Źene kod ┼żena koje su konzumirale oko 51,6 grama soje (u vidu sojinog mlijeka) dnevno.

Istra┼żiva─Źi su zaklju─Źili da oni koji redovito jedu soju unose pribli┼żnu koli─Źinu svakog dana, osobito vegetarijanci i oni koji ne jedu mlije─Źne proizvode. Posebno su ugro┼żeni oni koji ┼żive u azijskim dr┼żavama, po┼íto konzumiraju velike koli─Źine tofua.

Anketa iz 1998. godine je pokazala da se u Japanu u prosjeku konzumira oko 7-8 grama sojinog proteina, manje od dvije ┼żli─Źice, dok se u Americi konzumira daleko ve─ça koli─Źina.

Genetski modificirana

Svaka namirnica koja sadr┼żi soju ima 93 % posto ┼íanse da je GMO, ako nije navedeno da je organski proizvedena. Ipak, ni organskoj soji se vi┼íe ne vjeruje. Soja je vrlo problemati─Źan usjev.

USDA (ministarstvo poljoprivrede SAD) otkrilo je 2011. zavjeru vezanu za uvezenu soju s la┼żnim organskim certifikatima od dobavlja─Źa iz Kine. Kineska tvrtka je krivotvorila certifikat i poku┼íala prodati anorganske usjeve kao organske. Ovakve stvari se de┼íavaju svake godine, a samo par njih se otkrije. ─îak i doma─çe uzgojena organska soja se sada ispituje na GMO porijeklo. Tako─Ĺer, to ┼íto je soja organska ne umanjuje toksi─Źnost njenog sadr┼żaja.

Ve─çina soje je nefermentirana

Fitati u nefermentiranim proizvodima od soje zapravo sprje─Źavaju apsorpciju proteina i ─Źetiri klju─Źna minerala: kalcija, magnezija, ┼żeljeza i cinka. U svom prirodnom obliku, soja sadr┼żi fitokemikalije koje imaju toksi─Źne efekte po ljudski organizam.

Tri glavna antinutrijenta su fitati, enzimski inhibitori i goitrogenim. Ovi antinutrijenti su prirodni na─Źin za┼ítite biljke, koji joj omogu─çuje da se efektivno razmno┼żava. Oni je ┼ítite od sun─Źevog zra─Źeja, napada bakterija, virusa i gljivica. Zato ┼żivotinje i ne jedu soju.

Sve biljke posjeduju neka antinutrijentna svojstva, ali soja je naro─Źito bogata ovim kemikalijama. Ako se one ne uklone dugotrajnom pripremom koja podrazumijeva fermentaciju ili potapanje, soja predstavlja najgoru hranu koju osoba mo┼że pojesti. Ve─çina soje (99%) koja se prodaje u maloprodaji i u vidu sojinog mlijeka je nefermentirana soja i opasna je.

Nefermentirana soja je povezana s probavnim problemima, problemima sa imunolo┼íkim sustavom, PMS-om, endometriozom, reproduktivnim problemima, alergijama, ADD i ADHD sindromima, ve─çim rizikom od sr─Źane bolesti, raka i gubitka libida.

Fermentirani izvori soje kao ┼íto su nato, miso, tempeh i neki drugi fermentirani tofu su vjerojatno jedini oblici soje koje ljudi smiju konzumirati i to samo u slu─Źaju da nisu GMO.

Kada se hrana jede, probavni enzimi poput amilaze, lipaze i proteaze se lu─Źe u probavni trakt gdje poma┼żu razlaganju hrane i osloba─Ĺanju nutrijenata u organizam. Visok sadr┼żaj enzimskih inhibitora u nefermentiranoj soji ometa ovaj proces i onemogu─çava potpuno probavu ugljikohidrata i proteina iz soje.

90% Svjetske soje je GMO

Mislim da je jo┼í va┼żno spomenuti da je 90% soje koja se uzgaja u svijetu, a najvi┼íe u Americi i Argentini je GMO soja. Sojin lecitin potje─Źe od te GMO soje ali ne treba se deklarirati kao GMO. U Europskoj uniji je dopu┼ítena koli─Źina 0.9% GMO-a u hrani bez da se to deklarira, ali zabrinjavaju─çe je to ┼íto su metode ispitivanja u najmanju ruku ─Źudne.

Kada npr. kamion s nekoliko tona soje do─Ĺe na granicu, ne ispituje se sva soja nego neki mali dio. A kada uvoznik dobije dozvolu jednom, njega se vi┼íe ne kontrolira te idu─çih nekoliko godina mo┼że uvoziti ako ho─çe npr. pola GMO, pola ne-GMO soju a da to nitko ne kontrolira. GMO soja je jeftinija na svjetskom tr┼żi┼ítu i u Americi gotovo da i ne postoji konvencionalna proizvodnja soje, samo GMO proizvodnja.
 

 
(webtribune.rs)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,