Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » 90% U SVIJETU JE GMO: Soja je u skoro svakom jelu i vrlo je opasna

90% U SVIJETU JE GMO: Soja je u skoro svakom jelu i vrlo je opasna

soja-gmo-lecitinPrethodni izvještaji znanstvenika u cijenjenim radovima i zakladama naglasili su koliko je soja važna za smanjivanje raka dojke. U međuvremenu, brojna istraživanja su dokazala upravo suprotno, da soja ubrzava razvoj stanica raka dojke

Kinezi nisu jeli soju, iako su jeli leću, zbog toga što soja sadrži velike količine prirodnih toksina ili “antinutrijenata”. Prvi među njima su moćni enzimski inhibitori koji blokiraju djelovanje tripsina i drugih enzima potrebnih za probavu proteina.

Ovi inhibitori su veliki, sklupčani proteini koji ne aktiviraju u potpunosti tijekom redovitog kuhanja. Oni mogu proizvesti ozbiljne želučane probleme, smanjiti probavu proteina i kronični nedostatak aminokiselina. Prilikom testiranja životinja, prehrane s puno inhibitora tripsina uzrokovala je patološka stanja gušterače, pa čak i rak.

Ubrzava nastajanje raka dojke

Istraživači u Memorijal Sloan Kettering centru za rak usporedili su tkiva tumora prije i poslije jednomjesečnog režima konzumiranja soja suplementa u odnosu na kontrolnu skupinu koja je dobivala placebo. Otkrivene su promjene u izražavanju određenih gena koji ubrzavaju rast stanica kod onih žena koje su uzimale soja suplement.

Otkriće ih je dovelo do zaključka da bi protein soje mogao ubrzati nastanak bolesti. Studija je navela: “Ovi podaci ukazuju na to da soja ima stimulativan učinak na rak dojke kod žena”.

Na tisuće žena danas konzumira soju vjerujući da će ih to zaštititi od raka dojke. Ipak, 1996. godine, istraživači su otkrili da žene koje konzumiraju izolirani protein soje imaju veće šanse da obole od epitelijalne hiperplazije, stanja koje ukazuje na zloćudnost.

Godinu dana kasnije, otkriveno je da dijetalni genistein stimulira rast stanica dojke, što je autore dovelo do zaključka da žene ne bi trebalo konzumirati proizvode od soje kako bi spriječile rak dojke.

“Nije točno da soja sprječava rak dojke”, rekla je dr Kylea T. Danijel. “Brojne studije su pokazale da soja doprinosi, pa čak i ubrzava rast stanica raka”.

Sve žene koje su sudjelovale u ovoj studiji su nedavno imale biopsiju dojki i dijagnosticirane su s rakom dojke u prvom ili drugom stadiju. Svima je zakazana mastektomija ili lumpektomija za dva do tri tjedna. Istraživači su rekli da ne znaju da li se efekti mogu obrnuti.

Vegetarijanci imaju veći rizik

Od žena s visokim razinama genisteina, nekoliko je iskusilo promjene u određenom nizu gena koji utječu na rast stanica raka dojke, smrt ili neki drugi aspekt patologije raka dojke, rekla je dr Jacqueline Bromberg, koautorica studije.

Promjene su uočene kod žena koje su konzumirale oko 51,6 grama soje (u vidu sojinog mlijeka) dnevno.

Istraživači su zaključili da oni koji redovito jedu soju unose približnu količinu svakog dana, osobito vegetarijanci i oni koji ne jedu mliječne proizvode. Posebno su ugroženi oni koji žive u azijskim državama, pošto konzumiraju velike količine tofua.

Anketa iz 1998. godine je pokazala da se u Japanu u prosjeku konzumira oko 7-8 grama sojinog proteina, manje od dvije žličice, dok se u Americi konzumira daleko veća količina.


Genetski modificirana

Svaka namirnica koja sadrži soju ima 93 % posto šanse da je GMO, ako nije navedeno da je organski proizvedena. Ipak, ni organskoj soji se više ne vjeruje. Soja je vrlo problematičan usjev.

USDA (ministarstvo poljoprivrede SAD) otkrilo je 2011. zavjeru vezanu za uvezenu soju s lažnim organskim certifikatima od dobavljača iz Kine. Kineska tvrtka je krivotvorila certifikat i pokušala prodati anorganske usjeve kao organske. Ovakve stvari se dešavaju svake godine, a samo par njih se otkrije. Čak i domaće uzgojena organska soja se sada ispituje na GMO porijeklo. Također, to što je soja organska ne umanjuje toksičnost njenog sadržaja.

Većina soje je nefermentirana

Fitati u nefermentiranim proizvodima od soje zapravo sprječavaju apsorpciju proteina i četiri ključna minerala: kalcija, magnezija, željeza i cinka. U svom prirodnom obliku, soja sadrži fitokemikalije koje imaju toksične efekte po ljudski organizam.

Tri glavna antinutrijenta su fitati, enzimski inhibitori i goitrogenim. Ovi antinutrijenti su prirodni način zaštite biljke, koji joj omogućuje da se efektivno razmnožava. Oni je štite od sunčevog zračeja, napada bakterija, virusa i gljivica. Zato životinje i ne jedu soju.

Sve biljke posjeduju neka antinutrijentna svojstva, ali soja je naročito bogata ovim kemikalijama. Ako se one ne uklone dugotrajnom pripremom koja podrazumijeva fermentaciju ili potapanje, soja predstavlja najgoru hranu koju osoba može pojesti. Većina soje (99%) koja se prodaje u maloprodaji i u vidu sojinog mlijeka je nefermentirana soja i opasna je.

Nefermentirana soja je povezana s probavnim problemima, problemima sa imunološkim sustavom, PMS-om, endometriozom, reproduktivnim problemima, alergijama, ADD i ADHD sindromima, većim rizikom od srčane bolesti, raka i gubitka libida.

Fermentirani izvori soje kao što su nato, miso, tempeh i neki drugi fermentirani tofu su vjerojatno jedini oblici soje koje ljudi smiju konzumirati i to samo u slučaju da nisu GMO.

Kada se hrana jede, probavni enzimi poput amilaze, lipaze i proteaze se luče u probavni trakt gdje pomažu razlaganju hrane i oslobađanju nutrijenata u organizam. Visok sadržaj enzimskih inhibitora u nefermentiranoj soji ometa ovaj proces i onemogućava potpuno probavu ugljikohidrata i proteina iz soje.

90% Svjetske soje je GMO

Mislim da je još važno spomenuti da je 90% soje koja se uzgaja u svijetu, a najviše u Americi i Argentini je GMO soja. Sojin lecitin potječe od te GMO soje ali ne treba se deklarirati kao GMO. U Europskoj uniji je dopuštena količina 0.9% GMO-a u hrani bez da se to deklarira, ali zabrinjavajuće je to što su metode ispitivanja u najmanju ruku čudne.

Kada npr. kamion s nekoliko tona soje dođe na granicu, ne ispituje se sva soja nego neki mali dio. A kada uvoznik dobije dozvolu jednom, njega se više ne kontrolira te idućih nekoliko godina može uvoziti ako hoće npr. pola GMO, pola ne-GMO soju a da to nitko ne kontrolira. GMO soja je jeftinija na svjetskom tržištu i u Americi gotovo da i ne postoji konvencionalna proizvodnja soje, samo GMO proizvodnja.
 

 
(webtribune.rs)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,