Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, KLIMA » INDEKS KLIMATSKOG RIZIKA: Hrvatska najugro┼żenija na Balkanu! Vremenske prilike sve lo┼íije po ─Źovjeka!

INDEKS KLIMATSKOG RIZIKA: Hrvatska najugro┼żenija na Balkanu! Vremenske prilike sve lo┼íije po ─Źovjeka!

poplave-BalkanPrema najnovijem izvje┼í─çu organizacije Germanwatch Indeks Klimatskog Rizika najavljuje u 2015. sve gore vrijeme u Hrvatskoj koja je prema Indeksu najugro┼żenija zemlja na Balkanu

Njema─Źki Indeks globalnog klimatskog rizika je analiza temeljena na jednom od najpouzdanijih setova dostupnih podataka utjecaja ekstremnih vremenskih prilika i povezanih dru┼ítveno-ekonomskih podataka.

Njema─Źki Indeks Klimatskog Rizika 2015. je 10. izdanje godi┼ínje analize. Njegov cilj je da se kontekstualizira u tijeku internacionalne rasprave o klimatskoj politici – sa stvarnim u─Źincima klime na dru┼ítvo u proteklih 20 godina.

Me─Ĺutim, ne smijemo zamijeniti za bodovanje sveobuhvatne klimatske ranjivosti. Indeks predstavlja jedan va┼żan dio u ukupnom poretku, kompliciranijoj slici klimatskih utjecaja i povezanih ranjivosti klime, ali indeks na primjer, ne uzima u obzir va┼żne aspekte kao ┼íto su: porast razine mora, topljenje ledenjaka ili vi┼íe kiselih i toplih mora. Ona se temelji na povijesnim podacima i ne bi se trebala koristiti za linearne projekcije budu─çih klimatskih promjena.

Naime, ne previ┼íe dalekose┼żne zaklju─Źci ─çe biti izvu─Źeni kod politi─Źke rasprave oko toga koje zemlje su najosjetljiviji na klimatske promjene. Dakle, va┼żna jeste da pojava jednog ekstremnog doga─Ĺaja se ne mo┼że pripisati antropogenim klimatskim promjenama.

Ipak, promjena klime je sve va┼żniji ─Źimbenik promjene izgleda pojave i intenziteta sinteze klimatskih doga─Ĺaja. Istra┼żivanja o klimatskim promjenana sve vi┼íe rastu, a odgovora nema na pragu.

INDEKS KLIMATSKOG RIZIKA time pokazuje razinu izlo┼żenosti i ranjivosti u ekstremnim doga─Ĺajima zemalja koje bi to morale uzeti upozorenje da se pripremiti za ─Źe┼í─çe i / ili te┼że doga─Ĺaje u budu─çnosti.

Zbog ograni─Źenosti raspolo┼żivih podataka, posebice dugoro─Źnih komparativnh podataka, uklju─Źuju─çi socio-ekonomske podatake, neke male zemalje, poput nekih oto─Źnih dr┼żava, nisu uklju─Źene u ovu analizu.

Jo┼í vi┼íe, podaci samo odraz izravnih utjecaja (izravnih materijalnih gubitaka i smrtnih slu─Źajeva) ekstremnih vremenskih doga─Ĺaja, budu─çi da, primjerice, toplinski valovi – koji su ─Źesta pojava u afri─Źkim zemljama – ─Źesto dovode do znatno ja─Źeg neizravnog utjecaja (npr kao posljedica su┼ía i nesta┼íice hrane). Na kraju, index ne uklju─Źuje ukupan broj oboljelih osoba (osim smrtnih slu─Źajeva) jer usporedivost pretra┼żivanje podataka je vrlo ograni─Źena.


Ekstremni vremenski uvjeti su u periodu od 1994. do 2013. godine odnijeli vi┼íe od 530.000 ┼żivota, navodi se u najnovijem izvje┼í─çu organizacije Germanwatch.

klimatski-indeks-hrvatskaZemlje najpogo─Ĺenije klimatskim promjenama u tom 20-godi┼ínjem periodu bile su Honduras, Mianmar, Haiti, Nikaragva, Filipini, Banglade┼í, Vijetnam, Dominikanska Republika, Gvatemala i Pakistan.

U 2013. godini klimatske promjene najvi┼íe su pogodile Filipine, gdje je tajfun Haiyan u studenom pro┼íle godine odnio oko 6.000 ┼żivota, zatim Kambod┼żu, Indiju, Meksiko, Sveti Vincent i Grenadini, Pakistan, Laos, Vijetnam, Argentinu i Mozambik.

Prema Indeksu klimatskog rizika (CRI) izra─Źunatom na osnovu podataka o posljedicama ekstremnih vremenskih uvjeta (smrtni slu─Źajevi i materijalna ┼íteta) uzrokovanih klimatskim promjenama u periodu od 1994. do 2013. godine, Hrvatska se nalazi na 42. mjestu. (manje je lo┼íije)

Od susjednih zemalja Italija je najugro┼żenija – nalazi se na 14. mjestu, Slovenija je 49., Ma─Ĺarska je 58., Bosna i Hercegovina je 89., a Srbija, Crna Gora i Kosovo su zajedno smje┼íteni na 93. mjesto.

Prema CRI gledano samo za 2013. godinu Hrvatska se nalazila na 113. mjestu, Italija je 43., Ma─Ĺarska 76., Crna Gora 84., Srbija 106., Slovenija 130., a BiH 132.

Zna─Źi moramo se pripremiti na budu─çe ekstremne vremenske uvjete, bili oni prirodni ili umjestno stvoreni, no da ─çe u Hrvatskoj biti jo┼í puno poplava, su┼ía, ekstremnih hladno─ça i nepredvidivog vremena – mo┼że se sa sigurno┼í─çu zaklju─Źiti.

Izvje┼ítaj pro─Źitajte OVDJE.
 
 
(index/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=19430"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Featured, KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,