Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, KLIMA » INDEKS KLIMATSKOG RIZIKA: Hrvatska najugroženija na Balkanu! Vremenske prilike sve lošije po čovjeka!

INDEKS KLIMATSKOG RIZIKA: Hrvatska najugroženija na Balkanu! Vremenske prilike sve lošije po čovjeka!

poplave-BalkanPrema najnovijem izvješću organizacije Germanwatch Indeks Klimatskog Rizika najavljuje u 2015. sve gore vrijeme u Hrvatskoj koja je prema Indeksu najugroženija zemlja na Balkanu

Njemački Indeks globalnog klimatskog rizika je analiza temeljena na jednom od najpouzdanijih setova dostupnih podataka utjecaja ekstremnih vremenskih prilika i povezanih društveno-ekonomskih podataka.

Njemački Indeks Klimatskog Rizika 2015. je 10. izdanje godišnje analize. Njegov cilj je da se kontekstualizira u tijeku internacionalne rasprave o klimatskoj politici – sa stvarnim učincima klime na društvo u proteklih 20 godina.

Međutim, ne smijemo zamijeniti za bodovanje sveobuhvatne klimatske ranjivosti. Indeks predstavlja jedan važan dio u ukupnom poretku, kompliciranijoj slici klimatskih utjecaja i povezanih ranjivosti klime, ali indeks na primjer, ne uzima u obzir važne aspekte kao što su: porast razine mora, topljenje ledenjaka ili više kiselih i toplih mora. Ona se temelji na povijesnim podacima i ne bi se trebala koristiti za linearne projekcije budućih klimatskih promjena.

Naime, ne previše dalekosežne zaključci će biti izvučeni kod političke rasprave oko toga koje zemlje su najosjetljiviji na klimatske promjene. Dakle, važna jeste da pojava jednog ekstremnog događaja se ne može pripisati antropogenim klimatskim promjenama.

Ipak, promjena klime je sve važniji čimbenik promjene izgleda pojave i intenziteta sinteze klimatskih događaja. Istraživanja o klimatskim promjenana sve više rastu, a odgovora nema na pragu.

INDEKS KLIMATSKOG RIZIKA time pokazuje razinu izloženosti i ranjivosti u ekstremnim događajima zemalja koje bi to morale uzeti upozorenje da se pripremiti za češće i / ili teže događaje u budućnosti.

Zbog ograničenosti raspoloživih podataka, posebice dugoročnih komparativnh podataka, uključujući socio-ekonomske podatake, neke male zemalje, poput nekih otočnih država, nisu uključene u ovu analizu.

Još više, podaci samo odraz izravnih utjecaja (izravnih materijalnih gubitaka i smrtnih slučajeva) ekstremnih vremenskih događaja, budući da, primjerice, toplinski valovi – koji su česta pojava u afričkim zemljama – često dovode do znatno jačeg neizravnog utjecaja (npr kao posljedica suša i nestašice hrane). Na kraju, index ne uključuje ukupan broj oboljelih osoba (osim smrtnih slučajeva) jer usporedivost pretraživanje podataka je vrlo ograničena.

Ekstremni vremenski uvjeti su u periodu od 1994. do 2013. godine odnijeli više od 530.000 života, navodi se u najnovijem izvješću organizacije Germanwatch.

klimatski-indeks-hrvatskaZemlje najpogođenije klimatskim promjenama u tom 20-godišnjem periodu bile su Honduras, Mianmar, Haiti, Nikaragva, Filipini, Bangladeš, Vijetnam, Dominikanska Republika, Gvatemala i Pakistan.

U 2013. godini klimatske promjene najviše su pogodile Filipine, gdje je tajfun Haiyan u studenom prošle godine odnio oko 6.000 života, zatim Kambodžu, Indiju, Meksiko, Sveti Vincent i Grenadini, Pakistan, Laos, Vijetnam, Argentinu i Mozambik.

Prema Indeksu klimatskog rizika (CRI) izračunatom na osnovu podataka o posljedicama ekstremnih vremenskih uvjeta (smrtni slučajevi i materijalna šteta) uzrokovanih klimatskim promjenama u periodu od 1994. do 2013. godine, Hrvatska se nalazi na 42. mjestu. (manje je lošije)

Od susjednih zemalja Italija je najugroženija – nalazi se na 14. mjestu, Slovenija je 49., Mađarska je 58., Bosna i Hercegovina je 89., a Srbija, Crna Gora i Kosovo su zajedno smješteni na 93. mjesto.

Prema CRI gledano samo za 2013. godinu Hrvatska se nalazila na 113. mjestu, Italija je 43., Mađarska 76., Crna Gora 84., Srbija 106., Slovenija 130., a BiH 132.

Znači moramo se pripremiti na buduće ekstremne vremenske uvjete, bili oni prirodni ili umjestno stvoreni, no da će u Hrvatskoj biti još puno poplava, suša, ekstremnih hladnoća i nepredvidivog vremena – može se sa sigurnošću zaključiti.

Izvještaj pročitajte OVDJE.
 
 
(index/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=19430"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Featured, KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,