Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » Totalna paranoja: Kupnja voznih karata gotovinom (cashom) je “sumnjiva aktivnost koja vodi u zlo─Źin”

Totalna paranoja: Kupnja voznih karata gotovinom (cashom) je “sumnjiva aktivnost koja vodi u zlo─Źin”

kupovina-cash-gotovinaKupovanje voznih karata cashom, izla┼żenje iz vlaka prije ili poslije ostalih putnika, mirno ili nervozno pona┼íanje, sve su primjeri pona┼íanja za koje je Amtrak (Nacionalna ┼Żeljezni─Źka Putni─Źka Korporacija) rekla radnicima da prijave kao “sumnjivu aktivnost”

Dokument pod nazivom Upute za radnike Amtrak-a za korisni─Źke usluge, koji je dobio ACLU (American Civil Liberties Union) po zahtjevu FOIA (Freedom of Information Act), nabraja brojna razli─Źita pona┼íanja koja “ukazuju na zlo─Źina─Źku aktivnost” i koja bi se trebalo odmah prijaviti nadle┼żnom organu od strane Amtrak agenata.

To pona┼íanje uklju─Źuje:

- Neobi─Źnu nervozu putnika

- Neobi─Źnu smirenost ili neodre─Ĺen pogled

- Gledanje naokolo i razgovaranje telefonom

- Polo┼żaj me─Ĺu putnicima koji se iskrcavaju (ispred ili iza njih)

- Nošenje malo prtljage ili putovanje bez prtljage

- Kupnja karata u gotovini (cashu)

- Kupovina karata pred samo ukrcaj

Naravno, takvo pona┼íanje je toliko rasprostranjeno da bukvalno svako mo┼że biti uklju─Źen bar u jednu od gore navedenih aktivnosti u nekom trenutku iz potpuno opravdanih razloga.

Demoniziranje casha kao alata za kriminalce i teroriste tako─Ĺer je tema koja je postala aktualna proteklih godina, primarno zato ┼íto se vlastima ne svi─Ĺa anonimnost gotovine.

“Kao ┼íto smo vidjeli s Izvje┼í─çima o sumnjivim aktivnostima i SPOT programom TSA, izvje┼ítavanje na bazi rasprostranjenih kategorija ozna─Źenih kao” sumnjivo “pona┼íanje je problemati─Źno jer gotovo uvijek dolazi do rasnog ili religijskog profiliranja, ali i napadanja na potpuno nevine aktivnosti”, izvje┼ítava ACLU. “Ono ┼íto je najva┼żnije, nakupljanje gomila nepotrebnih podataka nije efektivna taktika provo─Ĺenja zakona”.


Izvje┼í─çe tako─Ĺer napominje kako Amtrak nije uhvatio niti jednog zlo─Źinca ili teroristu kao rezultat ovog programa, s tim da je uhi─çena jedna ┼żena koja je pri─Źala suvi┼íe glasno na telefon i jedan fotograf koji je pravio fotografije za godi┼ínje natjecanje Amtraka “Uslikajte na┼í vlak”.

Program je tako─Ĺer omogu─çio policiji da konfiscira novac od putnika bez dodatnog procesuiranja.

Odjel domovinske sigurnosti najavilo je 2010. da se spaja sa Amtrak korporacijom kako bi pro┼íirio svoj program ‘Vidi ne┼íto, reci ne┼íto’ na ┼żeljezni─Źki promet.

Kao ┼íto je ve─ç spomenuto, promotivni snimci koji su pratili pokretanje kampanje okarakterizirali su ─Źitav niz svakodnevnih aktivnosti kao “sumnjivu aktivnost”, poput okretanja le─Ĺa kameri, kori┼ítenja kamere, razgovaranja s policajcima, no┼íenja kapulja─Źe, vo┼żenja kombija, pisanja po papiru i kori┼ítenja aplikacije za snimanje na mobitelu.

DHS je iskritiziran 2010. godine nakon ┼íto se udru┼żio s WallMart-om kako bi podsje─çao radnike i kupce da prijavljuju sumnjivu aktivnost. Federalna agencija je tako─Ĺer dala zadatak prodava─Źima hot doga i drugim trgovcima da uo─Źavaju potencijalne teroriste na natjecanju Super Bowl 2012. godine.

Mjere na aerodromima se tako─Ĺer primjenjuju u ve─çem broju u odnosu na ostale oblike prometa. Prije par godina, 2011., pojavio se snimak u putni─Źkom vlaku, ─Źak i djece, kojima je osiguranje pretra┼żivalo torbe kada su ve─ç iza┼íli sa stanice.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune, youtube.com/uredio i preveo: nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , ,