Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » Totalna paranoja: Kupnja voznih karata gotovinom (cashom) je “sumnjiva aktivnost koja vodi u zločin”

Totalna paranoja: Kupnja voznih karata gotovinom (cashom) je “sumnjiva aktivnost koja vodi u zločin”

kupovina-cash-gotovinaKupovanje voznih karata cashom, izlaženje iz vlaka prije ili poslije ostalih putnika, mirno ili nervozno ponašanje, sve su primjeri ponašanja za koje je Amtrak (Nacionalna Željeznička Putnička Korporacija) rekla radnicima da prijave kao “sumnjivu aktivnost”

Dokument pod nazivom Upute za radnike Amtrak-a za korisničke usluge, koji je dobio ACLU (American Civil Liberties Union) po zahtjevu FOIA (Freedom of Information Act), nabraja brojna različita ponašanja koja “ukazuju na zločinačku aktivnost” i koja bi se trebalo odmah prijaviti nadležnom organu od strane Amtrak agenata.

To ponašanje uključuje:

- Neobičnu nervozu putnika

- Neobičnu smirenost ili neodređen pogled

- Gledanje naokolo i razgovaranje telefonom

- Položaj među putnicima koji se iskrcavaju (ispred ili iza njih)

- Nošenje malo prtljage ili putovanje bez prtljage

- Kupnja karata u gotovini (cashu)

- Kupovina karata pred samo ukrcaj

Naravno, takvo ponašanje je toliko rasprostranjeno da bukvalno svako može biti uključen bar u jednu od gore navedenih aktivnosti u nekom trenutku iz potpuno opravdanih razloga.

Demoniziranje casha kao alata za kriminalce i teroriste također je tema koja je postala aktualna proteklih godina, primarno zato što se vlastima ne sviđa anonimnost gotovine.

“Kao što smo vidjeli s Izvješćima o sumnjivim aktivnostima i SPOT programom TSA, izvještavanje na bazi rasprostranjenih kategorija označenih kao” sumnjivo “ponašanje je problematično jer gotovo uvijek dolazi do rasnog ili religijskog profiliranja, ali i napadanja na potpuno nevine aktivnosti”, izvještava ACLU. “Ono što je najvažnije, nakupljanje gomila nepotrebnih podataka nije efektivna taktika provođenja zakona”.

Izvješće također napominje kako Amtrak nije uhvatio niti jednog zločinca ili teroristu kao rezultat ovog programa, s tim da je uhićena jedna žena koja je pričala suviše glasno na telefon i jedan fotograf koji je pravio fotografije za godišnje natjecanje Amtraka “Uslikajte naš vlak”.

Program je također omogućio policiji da konfiscira novac od putnika bez dodatnog procesuiranja.

Odjel domovinske sigurnosti najavilo je 2010. da se spaja sa Amtrak korporacijom kako bi proširio svoj program ‘Vidi nešto, reci nešto’ na željeznički promet.

Kao što je već spomenuto, promotivni snimci koji su pratili pokretanje kampanje okarakterizirali su čitav niz svakodnevnih aktivnosti kao “sumnjivu aktivnost”, poput okretanja leđa kameri, korištenja kamere, razgovaranja s policajcima, nošenja kapuljače, voženja kombija, pisanja po papiru i korištenja aplikacije za snimanje na mobitelu.

DHS je iskritiziran 2010. godine nakon što se udružio s WallMart-om kako bi podsjećao radnike i kupce da prijavljuju sumnjivu aktivnost. Federalna agencija je također dala zadatak prodavačima hot doga i drugim trgovcima da uočavaju potencijalne teroriste na natjecanju Super Bowl 2012. godine.

Mjere na aerodromima se također primjenjuju u većem broju u odnosu na ostale oblike prometa. Prije par godina, 2011., pojavio se snimak u putničkom vlaku, čak i djece, kojima je osiguranje pretraživalo torbe kada su već izašli sa stanice.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(webtribune, youtube.com/uredio i preveo: nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , ,