Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IZGUBLJENA POVIJEST: Crveni križ u ime Vatikana štitio njemačke naciste

IZGUBLJENA POVIJEST: Crveni križ u ime Vatikana štitio njemačke naciste

vatikan-crveni-krizCrveni križ i Vatikan su zajedno pomogli tisućama nacističkih ratnih zločinaca i suučesnika da pobjegnu poslije Drugog svjetskog rata, navodi se u knjizi koja sadrži dokaze iz neobjavljenih dokumenata

Crveni križ je ranije priznao da su njihovi napori da pomognu izbjeglicama zloupotrebljeni od strane nacista jer su administratori bili prebukirani, ali u istraživanju se tvrdi da je broj odbjeglih mnogo veći nego što se mislilo.

Gerald Steinacher, istraživač sa Harvard sveučilišta, dobio je pristup tisućama internih dokumenata u arhivama Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). Među dokumentima se nalaze i putne dokumente Crvenog križa greškom izdane nacistima u poslijeratnom kaosu.

Ovi dokumenti odgovaraju na pitanje zašto masovne ubojice poput Adolf Eichmanna, Josef Mengele-a, Klaus Barbie-a i tisuće drugih nisu uhićeni od strane saveznika.

Uspoređujući liste traženih ratnih zločinaca s putnim ispravama, Steinacher kaže da su samo Velika Britanija i Kanada omaškom propustili oko 8.000 bivših Waffen SS članova 1947. godine, mnoge na temelju valjanih dokumenata koji su greškom izdana.

Dokumenti o kojima se raspravlja u Steinacherovoj knjizi ‘Nacisti u bijegu: Kako su Hitlerovi pomoćnici izbjegli pravdu’, pružaju značajan uvid u razmišljanje Vatikana, pošto su njihove arhive iza 1939. godine zapečaćene. Vatikan i dalje odbija da komentar na tu temu.

Steinacher vjeruje da je pomoć Vatikana zasnovana na nadi za oživljavanje europskog kršćanstva i strahu od Sovjetskog saveza. Ipak, zna se da su, preko Vatikanske povjerenstva za izbjeglice, ratnim zločincima namjerno dodeljivani lažni identiteti.

Crveni križ, prebukiran milijunima izbjeglica, suštinski se oslanjao na preporuke Vatikana i česte površne vojne provjere Saveznika prilikom izdavanja putnih dokumenata.

Oni su vjerovali da prvenstveno pomažu nevinim izbjeglicama, mada prepiske između Crvenog križa i delegacija u Genovi, Rimu i Ženevi ukazuju da su bili svjesni o prolasku nacista.

“Iako su se u ICRC javno ispričali, njihove akcije su učinile mnogo više od pomaganja izbjeglicama”, rekao je Steinacher.

Steinacher kaže da dokumenti ukazuju da je Crveni križ, uglavnom u Rimu ili Genovi, izdao bar 120.000 putnih isprava, omogućavajući velikom broju bivših nacista (oko 90%) da pobjegnu preko Italije, uglavnom u Španjolsku, ali i Sjevernu i Južnu Ameriku – pogotovo Argentinu.

Bivši članovi SS-a su se uglavnom miješali sa pravim izbjeglicama, predstavljajući se kao etnički Nijemci bez državljanstva kako bi dobili putne isprave. Židovi koji su pokušavali doći do Palestine preko Italije su u par navrata prokrijumčareni preko granice zajedno s nacistima.

Steinacher kaže da su izaslanstva Crvenog križa izdavale putne isprave ratnim zločincima “zbog naklonosti prema pojedincima … političkog stava, ili prosto zato što su bili preopterećeni”. Ukradeni dokumenti su također korišteni za krijumčarenje nacista. Steinacher je rekao: “Oni su zaista bili u dilemi. Bilo je teško. Nitko nije htio raditi taj posao”.

Crveni križ je odbio izravno komentiranje Steinacherovih otkrića, ali na sajtu organizacije piše: “ICRC žali zbog činjenice da su Eichmann i drugi nacistički zločinci zloupotrebili putne dokumente kako bi pobjegli”.
 
(vestinet.rs/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,