Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IZGUBLJENA POVIJEST: Crveni kri┼ż u ime Vatikana ┼ítitio njema─Źke naciste

IZGUBLJENA POVIJEST: Crveni kri┼ż u ime Vatikana ┼ítitio njema─Źke naciste

vatikan-crveni-krizCrveni kri┼ż i Vatikan su zajedno pomogli tisu─çama nacisti─Źkih ratnih zlo─Źinaca i suu─Źesnika da pobjegnu poslije Drugog svjetskog rata, navodi se u knjizi koja sadr┼żi dokaze iz neobjavljenih dokumenata

Crveni kri┼ż je ranije priznao da su njihovi napori da pomognu izbjeglicama zloupotrebljeni od strane nacista jer su administratori bili prebukirani, ali u istra┼żivanju se tvrdi da je broj odbjeglih mnogo ve─çi nego ┼íto se mislilo.

Gerald Steinacher, istra┼żiva─Ź sa Harvard sveu─Źili┼íta, dobio je pristup tisu─çama internih dokumenata u arhivama Me─Ĺunarodnog odbora Crvenog kri┼ża (ICRC). Me─Ĺu dokumentima se nalaze i putne dokumente Crvenog kri┼ża gre┼íkom izdane nacistima u poslijeratnom kaosu.

Ovi dokumenti odgovaraju na pitanje zašto masovne ubojice poput Adolf Eichmanna, Josef Mengele-a, Klaus Barbie-a i tisuće drugih nisu uhićeni od strane saveznika.

Uspore─Ĺuju─çi liste tra┼żenih ratnih zlo─Źinaca s putnim ispravama, Steinacher ka┼że da su samo Velika Britanija i Kanada oma┼íkom propustili oko 8.000 biv┼íih Waffen SS ─Źlanova 1947. godine, mnoge na temelju valjanih dokumenata koji su gre┼íkom izdana.

Dokumenti o kojima se raspravlja u Steinacherovoj knjizi ‘Nacisti u bijegu: Kako su Hitlerovi pomo─çnici izbjegli pravdu’, pru┼żaju zna─Źajan uvid u razmi┼íljanje Vatikana, po┼íto su njihove arhive iza 1939. godine zape─Źa─çene. Vatikan i dalje odbija da komentar na tu temu.

Steinacher vjeruje da je pomo─ç Vatikana zasnovana na nadi za o┼żivljavanje europskog kr┼í─çanstva i strahu od Sovjetskog saveza. Ipak, zna se da su, preko Vatikanske povjerenstva za izbjeglice, ratnim zlo─Źincima namjerno dodeljivani la┼żni identiteti.


Crveni kri┼ż, prebukiran milijunima izbjeglica, su┼ítinski se oslanjao na preporuke Vatikana i ─Źeste povr┼íne vojne provjere Saveznika prilikom izdavanja putnih dokumenata.

Oni su vjerovali da prvenstveno poma┼żu nevinim izbjeglicama, mada prepiske izme─Ĺu Crvenog kri┼ża i delegacija u Genovi, Rimu i ┼Żenevi ukazuju da su bili svjesni o prolasku nacista.

“Iako su se u ICRC javno ispri─Źali, njihove akcije su u─Źinile mnogo vi┼íe od pomaganja izbjeglicama”, rekao je Steinacher.

Steinacher ka┼że da dokumenti ukazuju da je Crveni kri┼ż, uglavnom u Rimu ili Genovi, izdao bar 120.000 putnih isprava, omogu─çavaju─çi velikom broju biv┼íih nacista (oko 90%) da pobjegnu preko Italije, uglavnom u ┼ápanjolsku, ali i Sjevernu i Ju┼żnu Ameriku – pogotovo Argentinu.

Biv┼íi ─Źlanovi SS-a su se uglavnom mije┼íali sa pravim izbjeglicama, predstavljaju─çi se kao etni─Źki Nijemci bez dr┼żavljanstva kako bi dobili putne isprave. ┼Żidovi koji su poku┼íavali do─çi do Palestine preko Italije su u par navrata prokrijum─Źareni preko granice zajedno s nacistima.

Steinacher ka┼że da su izaslanstva Crvenog kri┼ża izdavale putne isprave ratnim zlo─Źincima “zbog naklonosti prema pojedincima … politi─Źkog stava, ili prosto zato ┼íto su bili preoptere─çeni”. Ukradeni dokumenti su tako─Ĺer kori┼íteni za krijum─Źarenje nacista. Steinacher je rekao: “Oni su zaista bili u dilemi. Bilo je te┼íko. Nitko nije htio raditi taj posao”.

Crveni kri┼ż je odbio izravno komentiranje Steinacherovih otkri─ça, ali na sajtu organizacije pi┼íe: “ICRC ┼żali zbog ─Źinjenice da su Eichmann i drugi nacisti─Źki zlo─Źinci zloupotrebili putne dokumente kako bi pobjegli”.
 
(vestinet.rs/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,