Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » EBOLA JE AMERIČKO BIOLOŠKO ORUŽJE: Teorije zavjere o opakom virusu šire se internetom

EBOLA JE AMERIČKO BIOLOŠKO ORUŽJE: Teorije zavjere o opakom virusu šire se internetom

obama-ebolaEbola je, kao rijetko koja bolest u posljednje vrijeme, diljem svijeta izazvala strah, pa i histeriju zbog mogućeg širenja. Istovremeno, izrodila je i čitav niz teorija zavjera, koje su svijetom u većoj mjeri počele kružiti tijekom rujna, pa sve do danas

Tada je liberijski list The Daily Observer objavio članak u kojem se tvrdi da virus nije puka medicinska katastrofa, nego da je riječ o biološkom oružju koje je stvorila američka vojska s ciljem smanjenja populacije na planetu.

Nedugo potom, internetskim je prostranstvima počela kružiti priča kako je virus zapravo stvoren u laboratorijima američkog Centra za kontrolu zaraza i prevenciju (CDC) s ciljem zgrtanja bogatstva na cjepivu koje je isti taj centar navodno proizveo u suradnji s moćnim farmaceutskim divovima.

Pojavila se i klasična teorija o ‘novom svjetskom poretku’, odnosno da su elite moćnika stvorile virus kako bi kroz masovne karantene, ograničenja putovanja i uvođenje izvanrednih stanja ovladale svijetom.

New York Times piše da je većina ovih teorija dosad ostala tamo gdje im je i mjesto, na rubovima interneta, no neke od njih su uspjele pronaći put i do mainstreama.

Tako je unatrag nekoliko tjedana najutjecajniji američki radijski voditelj, konzervativac Rush Limbaugh u tandemu s konzervativnom komentatoricom Laurom Ingraham lansirao teoriju da je američki predsjednik Barack Obama u Afriku poslao pomoć, izlažući pritom Amerikance pogibelji, kako bi uklonio vlastiti osjećaj krivnje zbog ropstva i kolonizacije (afričku državu Liberiju, u koju je Obama poslao vojsku, osnovali su u 19. stoljeću oslobođeni američki robovi).

Poznati hip-hop pjevač Chris Brown nedavno je putem svog službenog profila na Twitteru, koji prati 13 milijuna ljudi, objavio kako on smatra da je epidemija ebole zapravo jedan vid kontrole populacije.

Teorije zavjere redovito prate svjetske događaje i nude njihova maglovita objašnjenja. Premda ih se u najvećem broju slučajeva odbacuje, može se reći da teorije često reflektiraju društvene strahove.

‘Teorije zavjere ne moraju biti istinite da bi nam rekle nešto o nama samima. Možemo reći da su one svojevrsni izraz tjeskobe’, kaže Michael Barkun, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Syracuse i autor knjige ‘Kultura zavjere: Apokaliptične vizije suvremene Amerike’.

‘Primjerice, ideja da su se zdravstveni dužnosnici urotili s velikim farmaceutima kako bi svjesno širili, a zatim liječili ebolu samo kako bi dobro zaradili može izgledati kao dobar scenarij za neki filmski triler, ali zapravo je usmjerena na stvarno stanje našeg zdravstvenog sustava’, kaže Mark Fenster, profesor na Sveučilištu u Floridi i autor knjige ‘Teorije zavjere: Tajnovitost i moć u američkoj kulturi’.

ebola-plan-cijepljenje‘Prava je istina da mi doista ovisimo o privatnim korporacijama i njihovoj volji da razvijaju i proizvode lijekove. Ta nam se činjenica ne mora sviđati i nije tako teško ili paranoično zamisliti da privatne kompanije rade ono što je u njihovom najboljem interesu’, dodaje Fenster.

Prema njemu, spomenuta se teorija uhvatila jer, iako nema dokaza za nju, mogla bi biti negdje na rubu istine.

Kada je riječ o ideji da je ebola zapravo američko biološko oružje za kontrolu populacije, činjenica da je ta teorija izazvala pažnju govori mnogo o izrazito niskom stupnju povjerenja u državne vlasti. ‘Urote protiv onih najslabijih u društvu često imaju učinak jer se mase nerijetko osjećaju bespomoćno. Takve teorije reflektiraju i jačaju mišljenje da su obični građani žrtve vlasti’, pojašnjava za NYT profesor James Broderick, koji je također autor knjige o teorijama zavjere.

Kada je riječ o velikim zarazama, ebola nikako nije prva bolest o kojoj su stvorene teorije zavjere. U srednjem su vijeku, primjerice, židove optuživali za širenje kuge, a i za AIDS se pričalo da je maslo državnih vlasti.
 

 
 
(jutarnji, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=18918"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,