Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » GMO MARIHUANA: Bolja ili lošija, i treba li nam uopće?

GMO MARIHUANA: Bolja ili lošija, i treba li nam uopće?

trava-kanabis-marihuana-GMOMarihuana je, za mnoge neočekivano, postala legalna u mnogim zemljama svijeta, makar ona medicinska. Ne sumnjamo u mnogobrojne pozitivne učinke po zdravlje koje ima ulje od cvjetova ove biljke. Postoje i svjedočenja o izlječenju od najtežih bolesti

Sumnjivo je nešto drugo: otkad je to svjetska elita (koja, po svemu sudeći, diktira pravila i zakone brojnih “samostalnih” zemalja) voljna čuvati zdravlje čovječanstva? Eto, zapitali smo se, i malo pretražili Internet, da provjerimo da li je već netko uspio makar nasluti prave ciljeve ove sve prihvaćenije inicijative. Odgovor smo našli na antiglobalističkom sajtu The Daily Bell.

Slučaj Urugvaja

Priča počinje od potpune legalizacije marihuane u Urugvaju – dakle, ne samo medicinske, već i one “rekreacijske”. Krajem prošle godine, kada je ovaj zakon prošao glasovanje, BBC je o ovome pisao: “Urugvaj je postao prva država koja je legalizirala tržište marihuane.

Urugvajska vlada se nada da će legalizacija prodaje marihuane oboriti narko kartele … Urugvaj je prva država na svijetu koja je učinila legalnim uzgoj, prodaju i konzumiranje marihuane. Nakon gotovo 12 sati rasprave, senatori su dali konačno odobrenje.

Ovaj zakon dozvoljava prijavljenim Urugvajcima starijim od 18 godina da kupe do 40 grama droge mjesčno i ne očekuje se da će stupiti na snagu prije travnja (prim.autora: – tekst je iz prosinca 2013). “

Autori teksta na stranici The Daily Bell pitaju se da li je razlog za usvajanje ovog zakona možda povezan s čuvenim agrikulturalnim gigantom Monsantom, poznatim, prije svega, po proizvodnji licenciranog GM sjemena? Napominje se da je “humanista” George Soros, koji je, navodno, veliki dioničar Monsanta, bio značajan pristaša legalizacije marihuane u Urugvaju.

Navodi se dio teksta iz Guardiana, objavljenog neposredno prije usvajanja zakona: “Bogate zemlje raspravljaju o legalizaciji kanabisa i također traže ovakav zakon koji je filantrop George Soros podržavao kao “eksperimet” koji bi mogao osigurati alternativu neuspjeloj američkoj politici u dugom ratovanju protiv droga” .

Monsanto je trenutno u problemima u vezi sa svojim GM usjevima u Južnoj Americi: sve su jače struje protiv genetski modificirane hrane, a ponegdje je ovakvo sjeme i potpuno zabranjeno – recimo, u Peruu. U Peruu je ovaj gigant nedavno izgubio parnicu protiv farmera koje je tužio zato što je na njihovu zemlju palo vjetrom doneseno patentirano sjeme, iz kojeg su porasle – patentirane biljke.

No, da se vratimo na Urugvaj. Autori navode da je Monsanto nedavno potpisao sporazum s tamošnjim Nacionalnim institutom za agrikulturna izraživanja. “Ovo je bilo učinjeno vrlo tiho” – kaže Pablo Galeano iz vodeće nevladine organizacije REDES.

Svoje sumnje autori argumentiraju i tekstom sa stranice ChicagoNow.com:

“Da li je Monsanto spreman ući u rat za medicinsku marihuanu? … Pravna dopuštena medicinska marihuana postaje sve raširenija, pa ne čudi što mnogi shvaćaju da tu postoji legalan novac iz ovog tradicionalno ilegalnog polja gotovine …. Sa toliko znakova dolara koji vise u zraku, spremnih da ih neko ščepa, ne čudi što vidimo da je agrikulturni div Monsanto u startnoj poziciji za prodaju genetski modificirane marihuane …. Monsantovo GM sjemenje je genetski modificirano proizvoditi biljke koje su otporne na kemijske herbicide, poznatije kao RoundUp. Ovi herbicidi ubijaju sve druge biljke, ali genetski izmijenjene biljke su sposobne da se odupru tom herbicidu i mogu se saditi u blizini tradicionalnih usjeva, što dozvoljava poljoprivrednicima da dobiju veće prinose od iste provršine obradivog zemljišta “

Ovo vjerojatno već znate, ali da podsjetimo: poljoprivrednici su u obavezi da kupuju novo sjeme svake godine, pa je bilo i zatvorskih kazni (prvenstveno u SAD) ako se sjeme (ukoliko nije “sterilno”) sačuva iz prethodne sezone i uporabi za sadnju.

“Za najvećeg proizvođača GMO biljaka, prelazak na polje medicinske marihuane je – logičan korak. Američki laboratoriji već koriste sojeve GMO kanabis za testiranje i istraživanje, a sve veća je potražnja za legalno uzgajanom medicinskom marihuanom.”

Investicije već u tijeku

Navodi se da je Monsanto već dobro zabrazdio u istraživanja RNA (RNA) inferferencije, i da je tvrtka već uložila milijune dolara u novu tehnologiju pod nazivom RNAi. Sa RNAi, moguće je manipulirati svime – od boje biljke do toga da se ona učini neprobavljivom za insekte.

“Sa medicinskom marihuanom, RNAi može biti korištena da stvori veće, moćnije biljke koje će preplaviti tržište”.

Navodi se da će, makar u prvo vrijeme, vjerojatno sama Vlada Urugvaja dominirati u proizvodnji marihuane, ali i da će država pratiti svaki aspekt ove nove oblasti privrede: od sjemena do konzumacije. Primjer Urugvaja dokazuje da se marihuana ipak neće slobodno prodavati – samo nitko neće ići u zatvor zato što je konzumira.

A što bi još mogla značiti legalizacija marihuane po čitavom svijetu. Hajde da malo “improviziramo”, pustimo mašti na volju …

Marihuana će uskoro zamjeniti duhan? Antipušačke kampanje sve češće!

Recimo, mogla bi zamijeniti duhan. Duhan je na pragu da bude protjeran iz skoro svih “nazovicivilizovanih” zemalja. Alkohol – nije protjeran. Zašto?

Jer alkohol, za razliku od duhana, mijenja ponašanje ljudi, njihovu psihu, nije malo ubojstava i prometnih nesreća nastalo upravo pod djelovanjem alkohola. A da ne pričamo o štetnosti po zdravlje. Podjednako je štetna i “brza hrana”, ona “uvezena” “preko bare” (eto, baš kako mediji pišu da je McDonalds potvrdio da koristi pileće meso od peradi hranjene GMO sojom – kao da nije dovoljno što takva hrana i bez GMO dodataka – nije baš najzdravija).

Dijabetes, srčana oboljenja, kolesterol, pretilost …. – to su neki od “učinaka” omiljenih “burgera” koji se služe i na dječjim rođendanima. Pa, eto – nitko to još nije zabranio. Duhan je zabranjen i ocrnjen, navodno zato što njegova konzumacija ugrožava i druge, a ne samo pušače. Ako je to razlog. Podsjetimo da pod djelovanjem duhana nitko nije izmijenio svoju osobnost i u afektu (kao što je to moguće pod djelovanjem droga ili alkohola) i, recimo, ubio nekog.

Duhan, naravno, nije blagotvoran po zdravlje, ali, zamislimo što bi se dogodilo s okorjelim pušačem kada bi naša država bila prilježnije po pitanju kontrole zabrane pušenja na javnim mjestima, na radnim mjestima itd. Imate mogućnost da, recimo, pijete sedative i malo se “smirite”. To nije zabranjeno. Bolje i vama i državi. A uskoro ćete možda imati i mogućnost da – popušite džoint (ako tendencija legalizacije marihuane prođe i kod nas). I opet ćete moći lijepo da se smirite. Opet bolje – i vama i državi.

A sada ono najvažnije: kako je mogla početi popularizacija i legalizacija (medicinske i “konzumentske”) marihuane – bez dozvole globalne elite? Teško. Zaključak malog Perice bio bi da je svjetska vlada u sjeni (a i njeni pijuni) zaključila da će jednog lijepog dana prevagnuti pokret da se “trava” legalizira.

A onda je odlučila stvar ubrzati i uključiti se u novu granu gospodarstva – na vrijeme. Prva! To je vrlo zgodna stvar, jer, kako su argumentirali autori koje smo citirali – marihuana se može genetski modificirati, patentirati, skupo prodavati … Genetska modifikacija može stvoriti sasvim drugačije biljke, čije ulje možda i neće biti tako ljekovito, ili će čak biti štetno. Dozvola za proizvodnju može se ekskluzivno dodjeljivati ​​samo probranima.

Možda. Ali ništa ne tvrdimo. Samo nagađamo ….
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(treceoko, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,